Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2021
Karar No: 2016/2076

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/2021 Esas 2016/2076 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, su abonesi olduğu davalı kurumun 15/02/2012 ile 15/03/2012 tarihleri arasındaki sarfiyata ilişkin olarak tahakkuk ettirilen 6.336,90-TL ve Ekim 2012 döneminde tanzim edilen 18.421,05-TL tutarındaki faturalara itiraz etti. Davacı tarafından yapılan teknik inceleme sonucunda, hidrofor sisteminde ultraviyole hattında yenileme yapılmış olması nedeniyle aşırı tüketim olmadığı anlaşıldı. Davacı, değiştirilen eski su sayacının normal kullanımının mahsup edilerek borcu olmadığının tespit edilmesi ve ödemelerinin iadesi talebiyle dava açtı. Mahkeme, su sayacından sonraki tesisatta meydana gelen muhtemel bir arıza nedeniyle su kaçağı meydana geldiği ve sayacın kaçan suyu okumuş olabileceği gerekçesiyle davayı reddetti. Davacı vekili karara itiraz ederek hükümdeki eksikliklere dikkat çekti ve yeni bir bilirkişi raporu alınmasını talep etti. Yargıtay kararında, bilirkişi raporunun yeterince kesin olmadığı ve bilirkişilerin özel ve teknik bilgiye sahip olması gerektiği vurgulandı. Mahkemenin daha önceki bilirkişi raporu yerine, konusunda uzman üçlü bir bilirkişi heyetinden yeni bir rapor alması gerektiği belirtildi. HMK'nın 266 ve devamı maddeleri uyarınca hakimin, özel ve teknik bilgi gerektiren hallerde bilirkişiye başvuracağı ve hakimin raporu serbestçe takdir edebileceği açıklandı.
Kanun Maddeleri: HMK'nın 266 ve devamı maddeleri, HMK’nun 281. maddesi.
3. Hukuk Dairesi         2015/2021 E.  ,  2016/2076 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : TÜKETİCİ MAHKEMESİ


Taraflar arasındaki menfi tespit davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin davalı kurumun su abonesi olduğunu, 15/02/2012 tarihi ile 15/03/2012 tarihleri arasındaki sarfiyata ilişkin olarak tahakkuk ettirilen 6.336,90-TL tutarındaki bedele itiraz ettiklerini, davalı tarafın yapılan itiraza sayaçta herhangi bir arıza olmadığı şeklinde cevap verdiğini, sayacın değiştirildiğini, davalı idarenin bu kez Ekim 2012 dönemine ait 18.421,05-TL tutarında fatura tanzim ederek davacı yönetime gönderdiği bedele de itiraz edildiğini, yapılan itiraza hidrofor sisteminde ultraviyole hattında yenileme yapılmış olmasının yüksek miktardaki su tüketiminin sebebi olacağı şeklinde cevap verildiğini, davacı müvekkili tarafından yapılan teknik inceleme neticesinde bu nedenin aşırı tüketime sebep olmayacağının anlaşıldığını beyan ve iddia ederek davalı idarenin sarf edilen suya karşılık tahakkuk ettirilmeyen fahiş fatura bedeline istinaden yapılan taksit taahhütnamesine göre idarece değiştirilen eski su sayacının 14/08/2012 ile 14/09/2012 tarihleri arasındaki bir aylık normal kullanımının da mahsup edilerek 12.000,00-TL kadar borçlu olunmadığının tespitine, tahakkuk ettirilen faturalar nedeniyle davalı idareye borçlarının olmadığının tespiti yönünde karar verilmesini ve ödemiş oldukları 4.732,82-TL nin davalı taraftan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde; davacı yönetimin fatura bedeline yaptığı itirazdan sonra sayaç üzerinde yapılan muayene test ve ölçümlerde sayaçta her hangi bir arızanın söz konusu olmadığının anlaşıldığını, ikinci faturaya yapılan itirazdan sonra mahalde teknik elemanlarca yapılan inceleme sonucunda mahalde artezyen olmadığının fakat hidrofer sistemi olduğunun anlaşıldığını, hidrofor sistemine ait depodan çıkan hatta bir takım yenileme ve tadilatların olduğunun görüldüğünün, su deposunun taşmasını önleyen cekvalf sisteminin tamir görmüş durumda olduğunun cekvalf üzerindeki iz ve emarelerden anlaşıldığının, taşmanın tahliyesinin ise sistemin hemen altındaki üzeri demir ızgaralı rögara yönlendirildiğinin tespitinin yapıldığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.


Mahkemece, davalı idarenin iddia ve tespitlerinin isabetli olduğu, su sayacından sonraki tesisatta meydana gelen muhtemel bir arıza nedeniyle su kaçağı meydana geldiği ve sayacın kaçan bu suyu okumuş olabileceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
HMK"nın 266 ve devamı maddeleri uyarınca hakim; çözümü özel ve teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verir. Hakim, kendisinin sahip olmadığı özel ve teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişiye başvurur. Bu nedenle, bilirkişinin kendisinden sorulan husus hakkında, özel ve teknik bir bilgiye sahip olması, başka bir deyişle o konuda uzmanlaşmış olması gerekir.
HMK’nun 281. maddesinde, tarafların, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilecekleri; mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden ek rapor alabileceği; ayrıca gerçeğin ortaya çıkması için gerekli görürse, yeni görevlendireceği bilirkişi aracılığıyla, tekrar inceleme de yaptırabileceği açıklanmıştır.
Bilirkişiler, raporlarını hazırlarken raporun dayanağı olan somut ve özel nedenleri bilimsel verilere uygun olarak göstermek zorundadır. Bilirkişi raporu aynı zamanda Yargıtay denetimine de elverişli olacak şekilde bilgi ve belgeye dayanan gerekçe ihtiva etmelidir. Ancak, bu şekilde hazırlanmış raporun denetimi mümkün olup, hüküm kurmaya dayanak yapılabilir.
Bilirkişi raporu kural olarak hâkimi bağlamaz. Hâkim, raporu serbestçe takdir eder. Hâkim, raporu yeterli görmezse, bilirkişiden ek rapor isteyebileceği gibi gerçeğin ortaya çıkması için önceki bilirkişi veya yeniden seçeceği bilirkişi vasıtasıyla yeniden inceleme de yaptırabilir.
Somut olayda, mahkeme tarafından tanzim ettirilen bilirkişi raporu incelendiğinde,, raporun muarazayı aydınlatacak mahiyet taşımadığı, davacı tarafın bilirkişi raporuna haklı itirazlarını ve taleplerini somut verilerle cevaplamadığı , uyuşmazlık konusu ile ilgili kesin bir saptamada bulunulmadığı, ihtimallere göre değerlendirme yapıldığı, davalının tahakkuk ları esas alınarak hesaplama yapıldığı anlaşılmaktadır.
Hal böyle olunca, mahkemece; daha önceki bilirkişiler dışında oluşturulacak konusunda uzman üçlü bilirkişi heyetinden, davacı tarafın gerek dava devam ederken gerekse temyiz dilekçesinde belirttiği itirazları da göz önünde bulundurularak,fazla tüketimin neden kaynaklandığının gerekirse sayacın doğru çalışır hale geldikten sonraki durumu ile daha önceki doğru çalıştığı dönemdeki tüketimleri de kıyaslanarak sayacın fazla su tüketimine esas etkenler olup olmadığı da araştırılarak hüküm kurmaya ve Yargıtay denetimine elverişli yeni bir rapor alınması, sonucu dairesinde bir hüküm kurulması gerekirken, mevcut bilirkişi raporu esas alınarak, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.


SONUÇ: Yukarıda açıklanan



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi