Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/20753
Karar No: 2019/5054
Karar Tarihi: 05.03.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/20753 Esas 2019/5054 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette çalışırken ücretlerinin ödenmediği, çalışma koşullarının iyileştirilmediği ve iş akdinin haksız yere feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma ve genel tatil ücreti ile kötü niyet tazminatı alacaklarının tahsilini talep etti. Mahkeme, davacının taleplerinin kısmen kabulüne karar verdi. Ancak, taraflar giydirilmiş ücret miktarında uyuşmazlık yaşadı. Kıdem tazminatına esas alınacak olan giydirilmiş ücretin tespitinde İş Kanunu'nun 32. maddesinde belirtilen para veya para ile ölçülebilen menfaatler (ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı vb.) dikkate alınır. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının günlük giydirilmiş ücretine eklenmesi gereken yemek bedeli belirlenirken hem davacı hem de davalı itiraz etti. Ayrıca, davacının lojmanda kaldığına dair bir delil bulunması gerektiği ve yemek bedeli ile lojman bedelinin belirlenerek bu tutarın davacının günlük çıplak ücretine eklenerek giydirilmiş ücretin tespit edilmesi gerektiği belirtildi. Kararda İş Kanunu'nun 32. maddesinde belirtilen para veya para ile ölçülebilen menfaatler de açıklandı.
22. Hukuk Dairesi         2017/20753 E.  ,  2019/5054 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işyerinde 13/04/2013-25/08/2014 tarihleri arasında davalı şirket ... isimli işyerinde alacart ustası olarak çalıştığı, fazla mesai ve genel tatillerde, yaz sezonunda 6 aylık dönemde yoğun çalıştırıldığı, söylemesine rağmen çalışma koşullarının iyileştirilmediği, ücretlerinin ödenmediği, bu nedenle Alo 170’e şikayette bulunduğu, sonuç alamadığı ve talebini yazılı olarak yinelediği, bunun üzerine 08/08/2014 tarihinde bir kısım teftiş yapıldığı, 25/08/2014 tarihinde de iş akdinin feshedildiği, fesih sebeplerinin yerinde olmadığı iddiası ile kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma ve genel tatil ücreti ile kötü niyet tazminatı alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalıların Cevabının Özeti:
    Davalılar vekilleri, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanın deliller ve yapılan yargılama neticesinde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar taraflar vekillerince temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, hükmü temyiz eden tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında giydirilmiş ücretin miktarının belirlenmesi noktasında uyuşmazlık söz konusudur.
    Kıdem tazminatına esas alınacak olan giydirilmiş ücretin tespitinde 4857 sayılı İş Kanunu"nun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur. Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
    Somut uyuşmazlıkta, Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda herhangi bir araştırma yapılmaksızın, varsayımsal olarak davacının günlük giydirilmiş ücretine eklenmesi gereken yemek bedeli belirlenmiştir. Ne var ki; hem davacı hem de davalı belirlenen miktarlara itiraz etmişlerdir.
    Üstelik, Dairemizce temyiz incelemesine tabi tutulan 2017/18870, 24581, 24582, 25756, 24680, 24602, 20834 ve 21428 esas sayılı dava dosyaları birlikte değerlendirildiğinde, 18870 ve 21428 esas sayılı dava dosyalarında bir öğün yemek bedelinin 4.00 TL, 20834 esas sayılı dava dosyasında 4.73 TL; diğer dava dosyalarında 6.00 TL, bu dosyada ise 4,91 TL olarak kabul edildiği görülmektedir.
    Aynı işyerinde, aynı yıl için farklı yemek bedellerinin belirlenmesi hatalı olduğundan, sözü edilen dava dosyaları birlikte incelemeye tabi tutularak sonuca gidilmelidir.
    Ayrıca; Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının lojmanda kaldığına dair bir delil bulunmadığı gerekçesiyle lojman bedeli eklenmeksizin sonuca gidilmiştir. Ancak, Dairemizce incelenen eldeki dava dosyası dışındaki pek çok dava dosyasında işçilerin lojmanda kaldığının kabul edildiği dikkate alındığında, davacının lojmanda kalıp kalmadığının araştırılması gerekmektedir.
    Mahkemece, tanıklar yeniden dinlenilerek davacının lojmanda kalıp kalmadığı, lojmanda kaldığının tespiti halinde lojman bedelinin miktarı araştırılarak bu tutarın bir güne isabet eden miktarı bulunmalı, bu suretle bulunacak miktar davacının günlük çıplak ücretine eklenerek giydirilmiş ücreti tespit edilmelidir. Davacının lojmanda kalmadığının tespiti halinde ise şimdiki gibi karar verilmelidir.
    Mahkemece, davacının işyerinde yediği yemek bedelinin işverene maliyeti araştırılmalı ve sonucuna göre yemek bedelinin tutarı tespit edilmelidir. Bu hususlar gözetilmeden karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    3-Davacının yargılama giderlerine yönelik temyizi bulunmakla birlikte bozma nedenlerine göre davacının bu temyizinin bu aşamada incelenmesine gerek bulunmadığı kanısına varılmıştır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 05/03/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi