Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3668
Karar No: 2012/6970
Karar Tarihi: 09.05.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/3668 Esas 2012/6970 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalının temerrüt nedeniyle tahliyesine ve kira alacağının tahsiline dair bir dava temyiz edilmiştir. Mahkeme, tahliye istemini kısmen kabul etmiş ve davalı tarafından temyiz edilmiştir. Davacı, davalının kira sözleşmesine aykırı davrandığını ve temerrüde düştüğünü, dolayısıyla tahliye edilmesi ve alacaklarının tahsil edilmesi gerektiğini iddia etmiştir. Davalı ise alacak isteğinin zaman aşımına uğradığını, kira parasının açık olmadığını ve davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştur. Mahkeme, icra takibi üzerine ödeme emrinin tebliğ edildiğini belirterek davayı kabul etmiştir. Ancak bu karar temyiz edilerek bozulmuştur çünkü davacının dürüstlük kuralına aykırı davrandığı kabul edildi ve alacak miktarı konusunda daha detaylı inceleme yapılması gerektiği belirtildi. Kanun maddeleri olarak Borçlar Kanunu'nun 270, 287, 288 ve Türk Medeni Kanunu'nun 2, 6. maddeleri geçmektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/3668 E.  ,  2012/6970 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Alacak-Tahliye

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı alacak-tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, temerrüt nedeniyle tahliye ve kira alacağının tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece tahliye isteminin kısmen kabulü ile davalının 13 adet taşınmazdan tahliyesine ve kira alacağının kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm davalı tarafında temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalının 1.11.1990 başlangıç tarihli kira sözleşmesi gereğince 22 adet taşınmazda kiracı olduğunu, 2004-2010 yılları kira parasını ödemediği için davalı hakkında icra takibi yapıldığını, ödeme emrinin 14.5.2008 tarihinde tebliğ edildiğini, kira borcunun ödenmemesi nedeniyle temerrüdün gerçekleştiğini ileri sürerek, davalının temerrüt nedeniyle tahliyesine ve fazlaya ilişkin hak saklı tutularak 7.000 TL kira alacağının tahsiline karar verilmesini istemiştir. Davalı, daha az sayıda taşınmazda kiracı olduğunu, alacak isteminin zamanaşımına uğradığını, kira parası miktarının açık olmadığını ve kesin hüküm bulunduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Takibe dayanak yapılan ve hükme esas alınan 1.11.1990 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesi hususunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Taraflar arasındaki kira ilişkisinin Borçlar Kanunu"nun 270. maddesinde açıklanan hasılat kirası olduğu tartışmasızdır. Sözleşmenin Borçlar Kanunu"nun 287.maddesi uyarınca, sükut ile yıldan yıla yenilenerek taraflar arasında süregeldiği anlaşılmıştır. Davacının 9.5.2008 tarihinde başlattığı icra takibi üzerine düzenlenen, 2004-2008 yıllarına ait toplam 54.000 TL kira bedelinin ödenmesini içeren ödeme emri davalıya 14.5.2008 tarihinde tebliğ edilmiş olup, dava 11.6.2010 tarihinde açılmıştır.
    Borçlar Kanunu"nun 288.maddesine dayanılarak, temerrüt nedeniyle açılan tahliye davalarında yasal içerikli olarak düzenlenen ihtarnamenin veya ihtarname yerine geçen ödeme emrinin tebliğinden itibaren 60 günlük ödeme süresi içerisinde istenen yıllara ilişkin kira parasının ödenmemesiyle temerrüt olgusu gerçekleşir ve ihtarda veya ödeme emrinde ödeme için verilen 60 günlük sürenin geçmesiyle dava hakkı doğar. Yasada bu tür davalar herhangi bir süreye tabi tutulmamış ise de, bu hakkı elde eden kiralayanın bu hakkını uzun süre kullanmaması 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 2.maddesinde anlamını bulan dürüstlük kuralı ile bağdaşmaz.
    Davacı, ödeme emrini davalıya, 14.5.2008 tarihinde tebliğ ettirmiş olup, davayı akdi ilişki yenilendikten ve temerrüde ilişkin dönem geçrildikten uzun süre sonra 11.6.2010 tarihinde açmıştır. Açıklanan bu durum karşısında davacının dürüstlük kuralına uygun davrandığı kabul edilemez. Bu nedenle tahliye isteminin reddine karar vermek gerekirken, yazılı şekilde tahliyeye karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Öte yandan, kiracı kira sözleşmesine uygun bir şekilde kira parasını ödemekle yükümlüdür. Davacı kira parasının 2004-2010 yılları arasında sözleşmede belirlenen miktardan daha yüksek olarak belirlendiğini iddia etmiştir. Türk Medeni Kanunu"nun 6.maddesine göre, kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlü olduğundan, davalının bu iddiaya karşı beyanları alınarak, karşı çıkması durumunda, taraflar arasında kira parası miktarı çekişmeli olacağından, kira parasının miktarına ilişkin olarak taraf delilleri toplanıp değerlendirilerek, istenilen dönemle ilgili alacak miktarının belirlenmesi gerekirken, eksik inceleme ile ecrimisil hesabına göre oluşturulan bilirkişi raporu esas alınarak alacağa hükmedilmesi de doğru olmamıştır.
    Hüküm bu nedenlerle bozulmalıdır.
    SONUÇ;Yukarıda açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 09.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi