Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 1998/1899
Karar No: 1999/2329
Karar Tarihi: 03.06.1999

Danıştay 9. Daire 1998/1899 Esas 1999/2329 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Şirket adına tarh edilen kusur cezalı işyeri açma izin harcının kaldırılması istemiyle açılan davada, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 81. maddesinde belirtildiği gibi bir işyeri açılması için harç ödenmesi gerektiği ve yapılan tarhiyatta bir isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından reddedilmiştir. Temyiz isteminde bulunan tarafın iddialarının bozma nedenlerinden hiçbirine uymadığı belirtilerek, mahkeme kararının onanması kararlaştırılmıştır. Kanun maddeleri ise, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 81. ve 85. maddeleri ile Çeşitli Harçlarla İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 12. maddesi olarak belirtilmiştir.

T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1998/1899
Karar No: 1999/2329

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …

Karşı Taraf : İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı - İSTANBUL
Vekili : …

İstemin Özeti : Yükümlü şirket adına tarh edilen kusur cezalı işyeri açma izin harcının kaldırılması istemiyle açılan davayı; dosyanın incelenmesinden, … A.Ş.'nin …'da faaliyet gösteren fabrikası için, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından "Açılma Müsaade Belgesi" aldığının, ruhsat sahibi olan … A.Ş.'nin 13.12.1996 tarihinde birleşme sözleşmesi yaparak … A.Ş. ile bütün borç, hak ve alacaklar … bünyesinde devam edecek şekilde Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olarak birleştiğinin, devir alan … A.Ş.nin 1.1.1997 tarihinde isim değişikliği yaparak ünvanını … A.Ş. olarak değiştirdiğinin anlaşıldığı, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 81. maddesinde, belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyeri açılmasının işyeri açma izin harcına tabi olduğunun, 85. maddesinde de, harçların uygulanmasına ilişkin esas ve usullerin İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirleneceğinin açıklandığı, olayda yükümlü şirketin başka bir şirketle birleştiği hususunun ihtilafsız olduğu, devir alan şirket ünvanını … A.Ş. olarak değiştirdiğinden, Belediye Gelirleri Kanununun Çeşitli Harçlarla İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 12. maddesi uyarınca bu şirketlerin birleşmesi nedeniyle yeni bir işyeri açıldığının kabulünün gerekeceği, idare tarafından hazırlanan ruhsat ve çalışma izninin sadece ruhsat ve çalışma izni verilen gerçek veya tüzel kişi için bir hak doğuracağı ve o tüzel kişi için geçerli olacağı, bu itibarla 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 81. maddesi uyarınca yapılan tarhiyatta isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle reddeden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; birleşme ve isim değişikliği ile yeni bir tüzel kişiliğin ortaya çıkmayacağı, Türk Ticaret Kanununun 447. maddesi uyarınca birleşilen şirketin asgari bir yıl birleşen şirket bünyesinde devam edeceği, birleşme sözleşmesi hükümleri incelendiği takdirde … A.Ş.'nin belirlenen bir yıllık süre dolmadığından, hala ticaret sicilinde kayıtlı olduğunun ve … A.Ş.'ni, … A.Ş.'nin temsil ettiğinin görüleceği ileri sürülerek bozulması isteminden ibarettir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanağı bulunmayan temyiz isteminin reddi gerekeceği savunulmuştur.


Savcı …'ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …'ın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan Mahkeme kararının onanmasına ....- lira ilam harcının temyiz isteminde bulunandan alınmasına 3.6.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi