Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18853
Karar No: 2020/6922
Karar Tarihi: 05.11.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/18853 Esas 2020/6922 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, ortaklığın giderilmesi davası ile ilgili olarak verilen hükmün davalılar tarafından temyiz edilmesi üzerine inceleme yaptı. 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca yabancı memlekette tebligatın, o memleketin salahiyetli makamı vasıtasıyla veya o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu aracılığıyla yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 28. maddesinde, adresi meçhul olanlara ilanen tebligat yapılması hüküm altına alındı. Somut olayda, davalıya tebligat yapılmaya çalışılmış ancak Alman mevzuatı uyarınca muhataba tebligatın yapılamadığı belirtilmiştir. Mahkeme, davalının öncelikle bilinen en son adresine tebligat yapılması gerektiğini ve tebligat yapılamaması durumunda TK' nun 21. maddesi uyarınca adres kayıt sisteminde bir adresinin bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiğini ifade etmiştir. Adres kayıt sisteminde bir adresinin bulunmaması durumunda ise kolluk marifetiyle araştırma yapılması ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından da tebligata elverişli bir adresinin bulunup bulunmadığının sorulması gerektiğini belirtmiştir. Farklı bir adres tespit edilemezse TK' nun 28 vd. maddelerine uygun şekilde ilanen tebligat yap
14. Hukuk Dairesi         2016/18853 E.  ,  2020/6922 K.

    "İçtihat Metni"

    14. Hukuk Dairesi


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki ortaklığın giderilmesi davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen hüküm davalılar İlyas ve ... tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    7201 sayılı Tebligat Kanununun 25. maddesinde yabancı memlekette tebligat usulü düzenlenmiştir. Anılan madde hükmüne göre “Yabancı memlekette tebliğ o memleketin salahiyetli makamı vasıtasıyla yapılır. Bunun için anlaşma veya o memleket kanunları müsait ise, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu tebligat yapılmasını salahiyetli makamdan ister. Kendisine tebliğ yapılacak kimse Türk vatandaşı olduğu takdirde tebliğ o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu vasıtasıyla da yapılabilir. Yabancı memleketlerde bulunan kimselere tebliğ olunacak evrak, tebligatı çıkaran merciin bağlı bulunduğu vekâlet vasıtasıyla Dışişleri Bakanlığına, oradan da memuriyet havzası nazarı itibare alınarak ilgili Türkiye Elçiliğine veya Konsolosluğuna gönderilir. Şu kadar ki, Dışişleri Bakanlığının aracılığına lüzum görülmeyen hallerde tebligat evrakı, ilgili Bakanlıkça doğrudan doğruya o yerdeki Türkiye Büyükelçiliğine veya Başkonsolosluğuna gönderilebilir.”
    Öte yandan, 7201 sayılı Tebligat Kanununun "İlanen tebligat" kenar başlıklı 28. maddesinde;
    "Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır.
    Yukarıdaki maddeler mucibinde tebligat yapılamayan ve ikametgahı, meskeni veya işyeri de bulunmayan kimsenin adresi meçhul sayılır.
    Adresin meçhul olması halinde keyfiyet tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verdirilmek suretiyle tesbit edilir. (Değişik ikinci cümle: 19/3/2003-4829/9 md.) Bununla beraber tebliği çıkaran merci, muhatabın adresini resmî veya hususi müessese ve dairelerden gerekli gördüklerine sorar ve zabıta vasıtasıyla tahkik ve tespit ettirir.
    Yabancı memleketlerde oturanlara ilanen tebligat yapılmasını icabettiren ahvalde tebliği çıkaran merci, tebliğ olunacak evrak ile ilan suretlerini yabancı memlekette bulunan kimsenin malüm adresine ayrıca iadeli taahhütlü mektupla gönderir ve posta makbuzunu dosyasına koyar" hükmüne yer verilmiştir.
    Yapılan bu genel açıklamalardan sonra somut olaya gelince; gerekçeli karar, davalı ..."ın Almanya"da bulunan yurtdışı adresine tebliğe çıkarılmış ise de Düsseldorf Başkonsolosluğunun 18.07.2016 tarihli yazı cevabında, muhatabın evde bulunmaması nedeniyle evrakın postaneden alınması için adresine davet yazısı bırakıldığı, ancak yedi günlük yasal süresi içerisinde teslim almadığından Alman mevzuatı uyarınca muhataba tebligatın yapılamadığı bildirilmiştir.
    Bu durumda mahkemece, davalının öncelikle bilinen en son adresine TK"nun 10. maddesine göre tebligat yapılması; bu adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, adres kayıt sisteminde bir adresinin bulunup bulunmadığı araştırılarak TK"nun 21. maddesine göre bu adresine tebliğ edilmesi; adres kayıt sisteminde adresinin bulunmaması ya da bu adresine tebligat yapılamaması halinde ise kolluk marifetiyle araştırma yapılarak ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından da tebligata elverişli bir adresinin bulunup bulunmadığı sorulmak suretiyle tespit edilecek bu adresine; farklı bir adresi tespit edilemediği taktirde ise TK"nun 28 vd. maddelerine uygun şekilde ilanen tebligat yapılarak gerekçeli kararın usulüne uygun şekilde davalıya tebliğinin sağlanması ve temyiz süresinin dolması da beklendikten sonra Dairemize gönderilmesi için dosyanın MAHKEMESİNE İADESİNE, 05.11.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi