Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/25514
Karar No: 2015/2022
Karar Tarihi: 02.02.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/25514 Esas 2015/2022 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/25514 E.  ,  2015/2022 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    AVUKAT ...

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai, haftasonu ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, yıllık izinlerinin davalı işveren tarafından kullandırılmadığını, sigorta bedelleri, çalışma ve fazla mesai, resmi bayram ücretlerinin ödenmediğinden işinden ayrılmak zorunda kaldığını, bu dönemde bir ay daha çalışmasının istendiğini ve bir ay daha çalıştığını, ayrılırken ibraname olduğu düşünülen bir yazının imzalattırıldığını, kalan maaş alacağının ödeneceği düşüncesiyle mecburen yazıyı imzaladığını ileri sürerek kıdem tazminatı ile fazla mesai, hafta tatili, genel tatil ve yıllık izin alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davacının kendi isteği ile işten ayrıldığını, ayrıldığı tarihe kadar olan maaşlarını ve alacaklarının tamamını aldığını, hiç bir alacağının kalmadığına ilişkin ibranamenin baskı altında kalmadan okuyarak kendi isteği ile imzaladığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş yerinden istifa etmek suretiyle ayrıldığını, istifasının gerçek iradesini yansıttığını, ibranamenin fesihten önce düzenlendiği bu sebeple davacının baskı altında ibranameyi imzalamak zorunda kaldığına ilişkin iddiaların hukuken yerinde bulunmadığı gerekçesiyle istifa ve ibranameye itibar edilerek davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının kıdem tazminatına hak kazanıp kazanamadığına ilişkindir.
    Somut olayda, davacı istifa dilekçesinde fesih sebebi olarak herhangi bir sebep belirtmese de, daha sonra sigorta kayıtlarının eksik gösterilmesi, işçilik alacaklarının ödenmemesi sebepleriyle iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiğini açıklamıştır. Davacının sonradan belirttiği ve fesih bildirimi ile çelişmeyen bu sebeplerin değerlendirilerek feshin haklı sebebe dayanıp dayanmadığı sonucuna varılmalıdır. Nitekim, dosya içeriğine göre davacının sigorta kayıtlarının gerçeğe aykırı düzenlendiği açılan ve kesinleşen hizmet tespit davası ile ortaya çıktığına göre feshin haklı sebebe dayandığının kabulü ile davacının kıdem tazminatı isteğinin hüküm altına alınması gerekirken mahkemece kıdem tazminatının reddi hatalı olmuştur.
    2-Bir diğer uyuşmazlık, davacının hafta tatili ve fazla mesai alacağının bulunup bulunmadığı hususundadır.
    Somut olayda, davalı işverence sunulan ve mahkemece itibar edilen ibranamede fazla mesai alacağından söz edilmemiştir. Öte yandan davalı işverence davacının hafta tatillerinde çalıştırılmadığı ileri sürülmüş olup, hafta tatili alacağı bakımından ibraname içeriği ile çelişkiye düşülmekle ibranamenin hafta tatili alacağını da kapsamadığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, davacının fazla mesai ve hafta tatili alacağı ile ilgili delilleri değerlendirilerek sonuca varılması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan tamyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.02.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    .

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi