Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/6428
Karar No: 2011/3186
Karar Tarihi: 06.06.2011

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2010/6428 Esas 2011/3186 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, boşanma sonrasında anlaşmalı olarak paylaşılamayan malların ve kredi kartı borcunun paylaşımıyla ilgili katkı payı alacağı davasıdır. Tahsil edilen miktar 9.596 TL'dir. Mahkeme kısmen kabul etmiş ve bu miktarın davalıdan tahsil edilmesine karar vermiştir. Ancak davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay ise, davada mal rejiminin tasfiyesi isteği olduğuna ve bu nedenle Aile Mahkemesi sıfatıyla bakılması gerektiğine dikkat çekmiştir. HUMK'nun 74 ve 76. maddelerine göre, olayları anlatmak ve hukuki nitelendirmeyi yapmak hakime aittir. Aile Mahkemesi kurulmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri Aile Mahkemesi sıfatıyla görev yapar. 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesi ve H.G.K.nun 16.11.2005 tarihli kararı da bu durumu desteklemektedir. Özetle, hüküm Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiş olmasına rağmen, davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakılması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesi
- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ikinci kitabından üçüncü kısım hariç olmak üzere aile hukukundan (TMK.nun m.118-395) kaynaklanan bütün davaların Aile Mahkemesinde bakılacağına dair kanun hükmü
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 74. ve 76. maddeleri uyarınca olayları anlatmak ve hukuki nitelendirmeyi yapma yetkisinin hakime ait olduğu belirtilir.
- H.G.K.nun 16.11.2005 tarihli kararı: Aile Mahkemesi
8. Hukuk Dairesi         2010/6428 E.  ,  2011/3186 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Katkı payı alacağı

    Yasemin... ile...aralarındaki katkı payı alacağı davasının kısmen kabulüne ve kısmen reddine dair Diyarbakır 3. Asliye Hukuk Mahkemesinden verilen 02.04.2009 gün ve 24/226 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:

    KARAR

    Davacı ... Ergi, davalı ... ile anlaşmalı olarak 6.4.2005 tarihinde kesinleşen hükümle boşandıklarını, aralarında yapılan protokol ile evlilik birliği içerisinde edindikleri menkul mallardan liste halinde belirtilenler ile 18 ayar altın bilekliğin kendisine teslim edileceği hususunda anlaştıklarını, yine evlilik birliği içerisinde edindikleri ... plakalı aracın da yarı parasının kendisine verilmesi hususunun kararlaştırıldığını, bundan ayrı, evlilik birliği devam ederken yapılan müşterek alışverişlerden dolayı biriken kredi kartı borçlarının yarı oranındaki miktarının davalı tarafından ödenmesinin gerektiğinin belirlenmesine rağmen, malların davalı tarafından kaçırılarak anlaşma hükümlerine uyulmadığı açıklanmak suretiyle eşyaların, protokol gereği gibi yerine getirilerek kendisine iadesi mümkün bulunmadığından müşterek eşyalardan ve ... plakalı araçtan payına düşen miktarın tespiti ile müşterek kredi kartı borcu olup tamamı kendisi tarafından ödenen kısmından davalının ödemesi gereken bölümünün belirlenerek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı ..., zamanaşımı def’inde bulunmuş ayrıca, ev eşyalarının mal ayrılığı döneminde edinildiğini, davacının hakkının bulunmadığını, kaldı ki, birçok eşyanın kullanılmakla eskidiğini, eskicilere satılarak parasının paylaşıldığını, aracın da satılarak yarı oranındaki bedelinin davacıya verildiğini, ziynet eşyasını da giderken götürdüğünü açıklayarak davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 9.596 TL alacağın dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi üzerine; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    HUMK.nun 74 ve 76. maddeleri uyarınca olayları anlatmak taraflara hukuki nitelendirmeyi yapmak ise hakime aittir. Davacının dava dilekçesi ile yargılama oturumlarına yansıyan beyanları gözetildiğinde, boşanma davası sırasında taraflar arasında düzenlenen Protokol başlıklı belgenin 4. maddesinde belirlenen eşyalar konusunda tarafların mutabık kaldıkları ve bu hususta bir ihtilaf bulunmadığı belirlenmiştir. Dava evlilik birliği içerisinde edinilen mallara katkısı sebebiyle doğan katkı payı alacağı ile 01.01.2002 tarihinden sonra edinilen araç üzerindeki yarı paya yönelik katılma alacağı olduğu anlaşılmaktadır. Bir başka anlatımla; dava, mal rejiminin tasfiyesi isteğine ilişkindir. 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesi; 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ikinci kitabından üçüncü kısım hariç olmak üzere aile hukukundan (TMK.nun m.118-395) kaynaklanan bütün davaların Aile Mahkemesinde bakılacağını hükme bağlamıştır. Aile Mahkemesi kurulmayan yerlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Asliye Hukuk Mahkemelerinde davanın Aile Mahkemesi sıfatıyla görülüp karara bağlanması gerekir (H.G.K.nun 16.11.2005 tarih ve 2/673-617 sayılı kararı). Görev kamu düzenine ilişkindir. Mahkemece yargılamanın her aşamasında kendiliğinden dikkate alınması gerekir.
    Davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakılması gerekirken, bu husus düşünülmeden Asliye Hukuk Mahkemesi olarak yargılamaya devam edilip, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin yerinde görülen temyiz itirazının kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA ve 15,60 TL peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine 06.06.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi