12. Hukuk Dairesi 2019/244 E. , 2019/3298 K.
"İçtihat Metni"........
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının onanmasını mutazammın 19/09/2018 tarihli ve 2018/3691 Esas - 2018/8321 Karar sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkikinin borçlu istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından başlatılan ilamlı takipte, borçlunun, haczedilen evin kendisinin ve ailesinin haline münasip evi olduğunu ileri sürerek haczedilmezlik şikayetinde bulunduğu, mahkemece; bilirkişiler tarafından, alacaklının internet ortamından çıktılarını sunduğu satışa çıkartılan emsal taşınmazlara ilişkin satış ilanlarında belirtilen emsal bedeller dikkate alınmayarak, bilirkişilerin kendilerince yapı değeri hesaplayıp ayrıca arsa payının ilave edilmesi ile haline münasip evin değerinin 65.000,00 TL olduğu yönündeki mütalaalarının yerinde görülmediği, dosya kapsamı gereğince davacının haline münasip evi 37.000,00 TL"ye satın alabileceği kanaatine varıldığı gerekçesiyle şikayetinin kısmen kabulü ile taşınmazın ihale ile satılması halinde 37.000,00 TL"lik kısmının davacıya haline münasip ev alabilmek için verilmesine, ihalenin bu miktardan az olmamak kaydı ile yapılmasına, karar verildiği, borçlunun temyizi üzerine hükmün Dairemizce onandığı görülmektedir.
İİK.nun 82/1-12. maddesi gereğince, borçlunun “haline münasip” evi haczedilemez. Bir meskenin borçlunun haline uygun olup olmadığı adı geçenin haciz anındaki sosyal durumuna ve borçlu ile ailesinin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Buradaki “aile” terimi, geniş anlamda olup, borçlu ile birlikte aynı çatı altında yaşayan, bakmakla yükümlü olduğu kişileri kapsar. İcra mahkemesince, borçlunun sözü edilenlerle birlikte barınması için zorunlu olan haline münasip meskeni temin etmesi için gerekli bedel bilirkişilere tespit ettirildikten sonra, haczedilen yerin kıymeti bundan fazla ise satılmasına karar verilmeli ve satış bedelinden yukarıda nitelikleri belirlenen mesken için gerekli olan miktar borçluya bırakılmalı, kalanı alacaklıya ödenmelidir.
Bu kıstasları aşan nitelik ve evsaftaki yerlerle, makul ölçüleri geçen oda ve salonu kapsayan ve ikamet için zorunlu öğeleri içeren bir meskenin dışındaki yerler, maddede öngörülen amaca aykırıdır. Borçlunun görev ve sıfatı, kendisinin yukarıda belirlenenden daha görkemli bir meskende ikamet etmesini gerektirmez.
Somut olayda, mahkemece alınan 27/10/2014 tarihli bilirkişi raporunda; taşınmazın değerinin 60.000,00.-TL olduğu, borçlunun geliri, sosyal statüsü ve ailevi durumuna göre ihtiyaçlarını karşılayabileceği haline münasip bir evi aynı yerde veya daha mütevazi koşullara sahip yerlerde (mahallelerde) 65.000,00.-TL bir bedelle satın almasının mümkün olduğu, meskenin haline münasip olduğu görüşünün bildirildiği, alacaklı tarafından internet üzerinden haricen yapılan araştırma sonucunda çeşitli satılık konutların ilanları sunularak rapora itiraz edilmesi üzerine alınan 13.04.2015 tarihli ek bilirkişi raporunda; arsa payları ilave edildiğinde alacaklının sunduğu emsallerin değerinin daha fazla olacağı, borçlunun haline münasip bir evi 65.000,00.-TL bedelle satın almasının normal olduğu yönünde görüş bildirildiği, ancak mahkemece, alacaklının sunduğu internet ortamındaki satış ilanlarında belirtilen subjektif değer esas alınarak sonuca gidildiği görülmüştür.
O halde mahkemece, yukarıda açıklanan yasal düzenleme ve Yargıtay uygulaması nazara alınarak; borçlunun ekonomik ve sosyal durumu doğrultusunda gerektiğinde bilirkişilerden ek rapor alınarak haline münasip meskeni edinebileceği değerin net olarak yeniden belirlenmesinin istenmesi, tespit edilecek bu değerin mahcuzun değerinden az olması halinde, mahcuzun satılarak, borçlunun haline münasip ev alması için gerekli bedelin kendisine ödenmesine ve satışın borçlunun haline münasip ev alabileceği miktardan az olmamak üzere yapılmasına karar verilmesi gerekirken alacaklının haricen internet ortamından aldığı emsal taşınmazlara ilişkin satış ilanlarında belirtilen subjektif değerler esas alınarak sonuca gidilmesi ve yazılı gerekçeyle hüküm tesisi isabetsiz olup, hükmün Dairemizce bu nedenlerle bozulması gerekirken onandığı anlaşılmakla borçlunun karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
SONUÇ: Borçlunun karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 19/09/2018 tarihli ve 2018/3691 Esas - 2018/8321 Karar sayılı onama ilamının kaldırılmasına, mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366. ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 28/02/2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
.....