Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2988
Karar No: 2016/847
Karar Tarihi: 27.01.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/2988 Esas 2016/847 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı kadın, eşi tarafından şiddet gördüğü için ortak konuttan kovulmuş ve eşyalarını da geride bırakmıştır. Bu nedenle çeyiz ve ziynet eşyalarının aynen iadesini, mümkün olmaması halinde de bedelinin tahsili için davalı kocaya dava açmıştır. Mahkeme davayı kabul etmiş, çeyiz eşyalarının aynen iadesine karar vermiştir. Ancak ziynet eşyalarının aynen iadesi mümkün olmadığından bedelinin yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesine karar verilmiştir. Davalı koca temyiz etmiştir. Yargıtay ise, karar ve ilam harcının tam olarak yatırılmadığı durumlarda davaya devam edilmesine imkan bulunmadığını belirtmiştir. Ayrıca nispi karar ve ilam harcının dava açıldığı anda peşin olarak ödenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Kanun maddeleri ise Harçlar Kanunu’nun 27-28, 30-33 ve HUMK’nun 428. maddeleridir.
3. Hukuk Dairesi         2015/2988 E.  ,  2016/847 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasındaki eşya alacağı davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, dava dilekçesinde; davacı kadına, davalı koca tarafından şiddet uygulanarak müşterek konuttan kovulduğunu, kadına ait ziynet ve çeyiz eşyalarının müşterek konutta kaldığını belirterek; eşyaların aynen iadesini, mümkün olmaması halinde 9.540TL çeyiz eşyası bedeli, 37.000TL ziynet eşyası bedelinin yasal faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, 28.05.2014 tarihli dilekçesi ile, beyaz eşyaların bedelinin iadesine ilişkin terditli isteminden vazgeçerek, aynen iade istemini yinelemiştir.
    Davalı, cevap dilekçesinde; talep edilen beyaz eşyaların, ziynet eşyalarının bozdurulması ile satın alındığını, ziynet eşyalarını aynen iade edilemeyeceğini savunarak; davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; davanın kabulü ile, çeyiz eşyalarının aynen iadesine, 6 Adet 25 gr 12.000TL değerinde örgülü bilezik,1 adet 20 gr 1.600TL değerinde burma bilezik, 1 adet 850TL değerinde gelin küpesi, 8 adet 2.950TL değerinde yüzük, 7 Çubuklu 165 gr 14.025TL değerinde trabzon seti, 30 gr 2.550TL değerinde isimlik kolye için aynen iadesine; aynen iadesi mümkün olmaması halinde, 33.975,00 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm, davalı tarafından, süresi içerisinde temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.

    Harca tabi davalarda, her dava açılırken davacıdan bir başvurma harcı ve nisbi harca tabi davalarda nisbi karar ve ilam harcının dörtte biri peşin olarak alınır (Harçlar Kanunu 27-28.md) Dava açılırken, harcın eksik alınmış olması halinde mahkemece davaya devam olunabilmesi için harcın Harçlar Kanunu"nun 30 ve 33.maddeleri uyarınca tamamlanması yoluna gidilir ve davacıya eksik harcı yatırması için süre verilir. Şayet verilen süreye rağmen eksik harç ikmal edilmez ise dosya işlemden kaldırılır ve HUMK"nun 409.maddesi (6100 sayılı Yasanın 150.maddesi) uyarınca süresinde tamamlanarak yenilenmez ise açılmamış sayılmasına karar verilir.
    492 sayılı Harçlar Kanununun "Harç Ödenmeyen İşlemler" başlığını taşıyan 32.maddesinde ise, "Yargı işlemlerinden alınacak harçlar ödenmedikçe müteakip işlemler yapılmaz. Ancak, ilgilisi tarafından ödenmeyen harçları diğer taraf öderse işleme devam olunmakla beraber bu para muhakeme neticesinde ayrıca bir isteğe hacet kalmaksızın hükümde nazara alınır." hükmü getirilmiştir.
    Yukarıda belirtilen madde hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, karar ve ilam harcının peşin olarak yatırılması gereken miktarı ile maktu başvuru harcı ödenmedikçe, davaya devam edilmesi olanağı bulunmamaktadır.
    Davacı vekili, dava dilekçesiyle, 9.540TL çeyiz eşyası ve 37.000TL değerinde ziynet eşyasının aynen veya bedelinin tahsilini talep etmiştir. Dava, adli müzaharet talepli açılmış, mahkemece, adli müzaharet talebinin kabulüne karar verilmiştir.
    Konusu para ile değerlendirilebilen davalarda, nisbi karar ve ilam harcı alınır. Nisbi karar ve ilam harcının, dörtte biri peşin olarak, dava dilekçesinde gösterilen değer (müddeabih) üzerinden, dava açılırken alınırken, geri kalan dörtte üçü ise, hüküm altına alınan değer üzerinden, davada haksız çıkan taraftan tahsil edilir. Adli yardım (müzaheret) kararı, lehine verilen tarafın, geçici olarak yargılama harç ve giderlerinden muaf tutulmasını sağlamakta olup, davanın adli yardımdan yararlanan lehine sonuçlanması halinde, karşı taraf adli yardım nedeniyle alınamamış olan bütün harç ve giderlere de mahkum edilir.
    O halde, mahkemece; davanın 9.540TL çeyiz eşyası, 37.000TL ziynet eşyası olmak üzere 46.540TL dava değeri (müddeabih) üzerinden açıldığı, hükümle 9.540TL değerinde olduğu belirtilen (ve değer itibariyle itiraza uğramayan) çeyiz eşyası ile 33.975TL ziynet eşyaları yönünden davanın kabulüne karar verildiği gözönünde bulundurularak; hüküm altına alınan değer üzerinden, davada haksız çıkan davalı taraftan karar ve ilam harcı alınmasına karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 27.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi