Abaküs Yazılım
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/1033
Karar No: 2021/1125
Karar Tarihi: 08.07.2021

BAM Hukuk Mahkemeleri İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi 2021/1033 Esas 2021/1125 Karar Sayılı İlamı

T.C.
İZMİR
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
17. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2021/1033
KARAR NO : 2021/1125
KARAR TARİHİ: 08/07/2021
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İZMİR 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 26/02/2021
NUMARASI : 2020/722 Esas
DAVANIN KONUSU: İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
KARAR TARİHİ: 08/07/2021
KARAR YAZIM
TARİHİ: 16/07/2021
İzmir 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 26/02/2021 tarih, 2020/722 Esas sayılı kararına karşı istinaf yoluna başvurulduğu anlaşılmış olmakla istinaf incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilen dosya HMK'nın 353. maddesi uyarınca incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili iddia ve taleplerinde özetle; müvekkilinin ticari alım satım ve bu alım satıma konu mallardaki ayıp nedeniyle davalıdan faturaya dayalı alacağı bulunduğunu, alacağın tahsiline matuf olarak Menderes İcra Müdürlüğü'nün 2020/722 esas sayılı dosyası üzerinden girişilen ilamsız icra takibine davalı tarafça itiraz edildiğini, itirazın haksız olduğunu iddia ederek itirazın iptaline, müvekkili yararına icra inkar tazminatına hükmedilmesine ve davalının taşınır ve taşınmaz malları ile 3. Kişilerdeki hak ve alacakları hakkında ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmiştir.
MAHKEMECE:
"...2004 sayılı İcra İflas Kanununun 257 ve devamı maddelerinde ihtiyati haciz kurumu düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemelere göre muayyen bir para borçlusunun alacaklısı alacağı rehinle temin edilmemiş ise borçlunun taşınır ve taşınmaz malları ile başkaları yerinde bulunan haklarını ihtiyaten haczettirebilir. Somut olayda davacı taraf, davalı ile aralarında kimyasal içerikli el temizleme ürünü satışı konusunda anlaşma yapıldığını, anlaşmaya istinaden müvekkili tarafından ödeme ediminin yerine getirildiğini, davalı tarafça ürünün gecikmeli olarak teslim edildiğini, ancak teslim edilen ürünlerin ayıplı çıktığını, davalıdan yapılan ödemenin iade istendiğini, ödenen bedelin iade edilmemesi üzerine davalı hakkında icra takibine girişildiğini, takibe itiraz üzerine eldeki davanın açıldığını bildirmektedir. Bu kapsamda taraflar arasında iddia edilen ve takip dosyası ile eldeki davaya konu edilen alacağın varlığı, miktarı, muacceliyeti gibi hususların tartışmalı olduğu ve bir yargılama faaliyeti gerektirdiğini kabulde hukuki zorunluluk bulunmaktadır. Başka bir söyleyişle taraflar arasındaki alacak tartışmalı ve yargılamaya muhtaçtır. Bu itibarla ihtiyati haciz kararı verilebilmesi için yasanın öngördüğü şartlar varit değildir. Bu itibarla ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmesi gerektiği..." gerekçesiyle ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ:
Davacı vekili 24.03.2021 tarihli istinaf dilekçesinde özetle; borçlu şirketin ayıplı mal ürettiği ve müvekkile sattığı, bu ayıbın gizli ayıp olduğu ve hile ile saklandığı, aynı partide üretildiği belirtilen ürünlerin içeriklerinin tamamen farklı olduğu, gerek ... Üniversitesinden alınan rapor, gerekse Menderes Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen tespit davası neticesinde hazırlanan bilirkişi raporuyla sabit olduğunu,davalı borçlu şirketin bu ayıbı kabul etmemesi, davalı borçlu şirkete yapılan tebligatların adresin kapalı ve değiştiğinden bahisle geri dönmesi, şirket adresinin sürekli kapalı olduğuna ilişkin tespitler, davalı borçlu şirketin kayıtlı sermayesinin dört katına yakın olan takibe konu alacağımız ve ayıbın hile ile gizlendiği, şirketin üzerine kayıtlı taşınmaz üzerinde borçlandırıcı işlemlerin yapılıyor olması, davalı şirketin müvekkil şirketin alacağını semeresiz bırakma niyetinin bulunduğunu açıkça gösterdiğini,bu nedenle ihtiyati haciz talebimizin reddi kararının kaldırılarak,ihtiyati kararı verilmesini talep etmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİNİN VE DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Talep, davalı tarafça satılan ve bedeli ödenen malların ayıplı olması nedeniyle ödenen bedelin istirdatı istemiyle açılan davada ihtiyati haciz kararı verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda davacı tarafın ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmiştir.
HMK'nun 355. Maddesi gereğince istinaf incelemesi istinafa başvuran vekilinin dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine ilişkin hususlarda re'sen gözetilerek yapılmıştır.
Mahkemece, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davacı vekilinin yerinde bulunmayan istinaf sebeplerinin HMK'nun 353/1-b-1 maddesi gereğince esastan reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı vekilinin istinaf talebinin HMK'nun 353/1-b-1. maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-İstinaf yargılaması sırasında duruşma açılmadığından karşı taraf yararına istinaf vekalet ücreti verilmesine yer olmadığına,
3-İstinaf kanun yoluna başvuran davacı vekilinden alınması gereken 59,30-TL istinaf karar harcı alındığından ve yeterli olduğundan, yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
4-İstinaf yoluna başvuran davacı tarafın yapmış olduğu masrafların üzerinde bırakılmasına,
5-Kullanılmayan istinaf gider avansının karar kesinleştiğinde ve istek halinde HMK'nun 333. Maddesi gereğince yatıran tarafa İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda 6100 sayılı HMK'nun 362/1-f bendi gereğince kesin olarak oybirliği ile karar verildi. 08/07/2021

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi