Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/22453
Karar No: 2020/801
Karar Tarihi: 21.01.2020

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/22453 Esas 2020/801 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2016/22453 E.  ,  2020/801 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davanın yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatlarınca istenilmesi, davalı avukatının da duruşma talebi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 21/01/2020 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat ... ile karşı taraf adına Avukat ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde uluslararası tır şoförü olarak iki dönem halinde çalıştığını, ilk dönem iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ve bir kısım tazminat ödemesi yapıldığını, ikinci dönem ise emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini haklı olarak fesh ettiğini ancak tazminat ve hak ettiği ücretlerin ödenmediğini ileri sürerek ilk çalışma dönemi için bakiye kıdem ve ihbar tazminatı ile son çalışma dönemi için kıdem tazminatı, bir kısım aylık ücret, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsili ve işverence işe girişte alınan teminat senedinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, zamanaşımı def"ini öne sürüp, davacının 18/01/2007-30/05/2008 ve 06/10/2008-05/02/2013 tarihleri arasında çalıştığını, davalı işyerinden hiçbir alacağının bulunmadığına dair imzalı beyan ve ikrarının bulunmasına rağmen dava açtığını, ilk çalışma döneminin şahsi nedenlerle şirketi ibra etmek suretiyle, son çalışma döneminin ise emeklilik iddiasıyla sona erdiğini, davacının ilk dönem çalışmasıyla ilgili davalı şirketi ibra ettiğini ve alacağı bulunmadığını, son dönem ise kendi isteği ile işten ayrıldığından tazminata hak kazanmadığını, genel tatilllerde çalışmadığı gibi izinlerini de kullandığından taleplerinin haksız olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı şirkete ait işyerinde iki dönem olmak üzere 18/01/2007 - 30/05/2008 ile 06/10/2008 - 01/02/2013 tarihleri arasında uluslararası tır şoförü olarak çalıştığı, toplam hizmet süresinin 5 yıl 8 ay 8 gün olduğu, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın tek taraflı olarak feshedilmesi nedeniyle davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı, hizmet sürelerinin birleştirilebileceği, ayrıca yıllık izin ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu, gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- -Davacının dava dilekçesinde işe girerken alınan teminat senedinin iptaline ilişkin talebi hakkında olumlu olumsuz bir karar verilmemesi HMK.nın 297/2. maddesine aykırıdır.
    3- Davacı, dava dilekçesinde davalı işyerinde iki dönem halinde çalıştığını, ilk dönem çalışmasının işverenin haksız feshi ile sona erdiğini, ikinci dönem çalışmasının ise emekllik nedeniyle haklı olarak fesh ettiğini ileri sürerek ilk dönem için bakiye kıdem ve ihbar tazminatı ikinci dönem içinse kıdem tazminatı talebinde bulunmuştur.
    Dosyadaki bilgi ve belgeler iddiayı doğrulamakta olup Mahkemece, davacının iki dönem çalışması ayrı ayrı ele alınarak ilk dönem çalışması için bakiye kıdem ve ihbar tazminatı, ikinci dönem içinse sadece kıdem tazminatı talebinin değerlendirilmesi gerekirken somut olaya uymayan gerekçe ile iki dönem hizmet süresi birleştirilerek sonuca gidilmesi hatalıdır.
    4- Davacı taraf, kıdem tazminatı dışındaki talepleri yönünden işvereni dava tarihinden önce temerrüde düşürmesi nedeniyle, faizlerin temerrüt tarihinden başlatılmasını talep etmiş ise de Mahkemece talep göz ardı edilerek söz konusu alacaklarda dava ve ıslah tarihinden itibaren işleyecek faizlere hükmedilmesi de hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 2.540,00 TL. duruşma avukatlık parasının davacıya yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 21/01/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi