Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2953
Karar No: 2012/6575
Karar Tarihi: 25.04.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/2953 Esas 2012/6575 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiş olan bir tahliye davası kararı temyiz edilmiştir. Davada uyuşmazlık iktisap ve mesken ihtiyacı nedeniyle tahliye istemi bulunmaktadır. 6570 Sayılı Yasa kapsamına giren bir taşınmazı iktisap eden kimse, eski malik ile kiracı arasında yapılmış sözleşmeye dayanarak veya Yasanın 7/d maddesinde öngörülen sürelerden yararlanarak ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malikin bu seçeneklerden hangisi yararına ise onu tercih etme hakkı vardır. 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesi gereği açılacak davada tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın varlığının kanıtlanması gerekir. Yazılı şekilde verilen tahliye kararı doğru değildir, çünkü davanın süresinde açılmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak 6570 Sayılı Yasa ve 7/d maddesi belirtilmektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/2953 E.  ,  2012/6575 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Kiralananın tahliyesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık iktisap ve mesken ihtiyacı nedeniyle tahliye istemine ilişkindir. Mahkemece istemin kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    6570 Sayılı Yasa kapsamına giren bir taşınmazı iktisap eden kimse dilerse eski malik ile kiracı arasında yapılmış sözleşmeye dayanarak sözleşmenin sonunda, dilerse Yasanın 7/d maddesinde öngörülen sürelerden yararlanarak ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malikin bu seçeneklerden hangisi yararına ise onu tercih etme hakkı vardır. 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesine dayanması halinde yeni malikin iktisap günü de dahil olmak üzere iktisap tarihinden itibaren bir (1) ay içinde kiralananı satın aldığını ve ihtiyacı olduğunu kiracıya bildirmesi ve yine iktisaptan itibaren iktisap günü dahil altı (6) ayın sonunda dava açması gerekir. Davanın altı ayın sonunda hemen açılması şart olmayıp sözleşme sonuna kadar açılması mümkündür. Ancak iktisabı izleyen bir ay içerisinde ihtar tebliği zorunlu olup bunun sonradan giderilmesi mümkün değildir.
    6570 sayılı Yasanın 7/d maddesine göre açılacak davada tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın varlığının kanıtlanması gerekir.
    Olayımıza gelince; davacı tarafından açılan davanın 6570 Sayılı Yasanın 7/d maddesindeki sürelere göre açılmış olduğu anlaşılmakta olup, davalının kiracı olduğu taşınmaz davacı tarafından 30.07.2010 tarihinde satın alınmıştır. Davacı tarafından satın almadan sonra 17.08.2010 tarihinde keşide edilen ihtarname davalı kiracıya 23.08.2010 tarihinde tebliğ edilmiştir. Her ne kadar mahkemece ihtiyacın samimi olduğundan bahisle istemin kabulüne ve tahliyeye karar verilmiş ise de, esasen yukarıda açıklanan ilkeler doğrultusunda iktisap tarihinden itibaren bir (1) ay içerisinde tebligat yapıldığı ancak davanın 18.01.2011 tarihinde 6 aylık süre dolmadan önce açıldığı anlaşılmıştır. Bu durumda dava 6570 sayılı yasanın 7/d maddesine göre süresinde açılmamıştır. Süresinde açılmayan davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde tahliyeye karar verilmesi doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 25.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi