Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2704
Karar No: 2016/294
Karar Tarihi: 19.01.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/2704 Esas 2016/294 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, aracın hasarının onarımı sırasında davalı servisin hatalı işlemi nedeniyle aracın yeniden tamir edilmesi ve serviste kalması nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararların tazmini istemiyle açılmıştır. Davacı, davalı servisin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında olduğunu belirtmiştir. Davalı ise görev, yetki, zamanaşımı ve husumet itirazında bulunmuştur. Mahkeme, davacının kısmen haklı olduğunu ve maddi tazminata karar vermiştir. Ancak, mahkeme, uyuşmazlığın Tüketici Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğini göz ardı etmiş ve karar görevsizlik kararı şeklinde verilmiştir. Bu nedenle, Yargıtay kararı ile mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
- Kanunun 1. maddesi: Amaç başlığı
- Kanunun 2. maddesi: Kapsam başlığı
- Kanunun 3. maddesi: Mal, Satıcı, Tüketici, Tüketici işlemi tanımları
3. Hukuk Dairesi         2015/2704 E.  ,  2016/294 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ



    Taraflar arasındaki tazminat davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I


    Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili davacının, maliki bulunduğu... plaka sayılı aracı ile 28.05.2013 tarihinde trafik kazası geçirdiğini ve oluşan hasarın tamiri için aracını 31.05.2013 tarihinde davalı yetkili servise teslim ettiğini ancak davalı servisin yapmış olduğu hatalı ve eksik işlemler nedeni ile müvekkilinin aracında yeniden onarım masrafı çıktığını ve yine aracın serviste kaldığı 59 gün boyunca müvekkilinin aracı kullanamadığını ve bu sebeple maddi olarak zarar uğradığını, ayrıca bu olaylar nedeni ile müvekkilinin manevi olarak da üzüntü yaşadığını belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile 2000 Tl maddi, 5000 TL manevi tazminatın davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; öncelikle görev, yetki, zamanaşımı ve husumet itirazında bulunduklarını, davaya bakma görevinin Tüketici Mahkemelerine ait olduğunu ve yine davanın yetki itibari ile ... mahkemelerinde görülmesi gerektiğini, ayrıca dava konusu olayda kaza yapan araç ile ilgili kasko sigortası prosedürü gereği işlem yapıldığını ve eksper tarafından belirlenen tüm onarımın gereği gibi yerine getirildiğini belirterek, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile maddi tazminat yönünden 2.320,00 TL mahrumiyet zararının, davalıdan alınıp davacıya ödenmesine, manevi tazminat yönünden ise talebin reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dava, eser (araç tamiri) sözleşmesinden doğan iş bedelinin tahsili için başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
    6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28.11.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve Kanun"un 87. maddesi uyarınca, 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
    Dava tarihi itibari ile yürürlükte bulunan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı 1. maddesinde yasanın amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde “Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar.” hükmüne yer verilmiştir. Yasanın 3. maddesinde Mal: Alışverişe konu olan; taşınır eşya, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallar ile elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri her türlü gayri maddi malları, Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi, olarak tanımlanmıştır.
    Bir hukuki işlemin 6502 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir.
    Somut olayda; dosyadaki bilgi ve belgelerden, taraflar arasında 6502 sayılı yasa kapsamında eser sözleşmesinin mevcut olduğu, davacının da 6502 sayılı yasa kapsamında, ""tüketici"" tanımına uyduğu açık olup, olayda 6502 sayılı kanun hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Bu duruma göre, uyuşmazlığın çözümü Tüketici Mahkemelerinin görevi içerisindedir.
    Hal böyle olunca, mahkemece; o yerde ayrı bir tüketici mahkemesi varsa çekişmenin tüketici mahkemesinde görülmesi gerektiğinden bahisle görevsizlik kararı verilmesi, aksi halde davaya tüketici mahkemesi sıfatıyla bakılması gerektiği gözetilmeden, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi