Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/6987
Karar No: 2014/12096
Karar Tarihi: 31.10.2014

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2014/6987 Esas 2014/12096 Karar Sayılı İlamı

14. Hukuk Dairesi         2014/6987 E.  ,  2014/12096 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Gerze Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 18/03/2014
    NUMARASI : 2013/98-2014/291

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 04.04.2013 gününde verilen dilekçe ile komşuluk hukukuna aykırılığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 18.03.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R
    Dava, komşuluk hukukundan kaynaklanan elatmanın önlenmesi ve tazminat istemine ilişkindir.
    Davacı, 279 parsel sayılı taşınmazda bulunan 2 katlı kargir evin davalı ile eşit paylı olarak maliki olduklarını, evin üst katının kendisine, alt katının ise davalıya ait olduğunu, kendisinin kullandığı üst katın tuvalet giderinin, alt katın tuvaletinden geçerek kanalizasyona ulaştığını, ancak davalının tuvalet giderini kapatmak suretiyle müdahalede bulunduğunu ileri sürerek elatmasının önlenmesine, tamir için yapacağı giderlerin davacıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, Belediye tarafından altyapı çalışması yenilendiğinde davacının tuvaleti ile kanalizasyon bağlantısi arasında 3 mt. eksik boru olduğundan tuvalet giderinin kanalizasyona bağlanamadığını, davacının evinden geçerek tamirat yapmasına izin vermediğini savunmuştur.
    Mahkemece, kanıtlanamayan davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı temyiz etmiştir.
    TMK m. 683 deki "Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir” hükmü ile mülkiyet hakkının kanunla toplum yararına kısıtlanabileceği temel ilke olarak kabul edilmiştir. Aynı maddenin ikinci fıkrasında, mülkiyet hakkının nasıl korunacağı hükme bağlanmış, 730 ve 737. maddeleriyle de taşınmaz malikinin başkalarına zarar vermesinin önlenmesi hedeflenmiştir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı, tuvalet giderinin davalı tarafından kapatıldığını ileri sürmüştür. Mahkemece, yapılan keşif sonucu düzenlenen 10.03.2014 tarihli inşaat bilirkişisinden alınan raporda üst kattaki tuvaletin gider bağlantısının davalıya ait tuvaletten dikine tabana inerek davalının tuvalet gideri ile birleşip kanalizasyon hattına bağlandığı, davalının tuvaletinin tavan kısmında davacının tuvaletinden inen borunun yapay bir plastik parça ile kapatılarak kanalizasyona akışının engellendiği ve bu suretle tıkandığı, davacının tuvaletinden iniş borusunun yerinde olmadığı, sökülen yerin sıvanıp boyandığı, üst kattaki tuvalet giderinin alt kattaki tuvalet gideriyle birleşerek tek hat olarak belediye kanalizasyon şebekesine bağlanması gerektiği belirtilmiştir.
    Mahkemece yapılan keşif sonucu alınan bilirkişi raporu, tanık anlatımı ve tüm dosya kapsamından davacıya ait tuvalet giderinin davalının tuvalet giderine bağlanarak kanalizasyona gitmekte iken bu borunun kapatılmış olması nedeniyle tuvalet giderinin tıkandığı tespit edilmiştir.
    Bu durumda mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken davanın kanıtlanamadığı gerekçesiyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğrı görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 31.10.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi