Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/3495
Karar No: 2019/4636
Karar Tarihi: 06.05.2019

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/3495 Esas 2019/4636 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, haksız olarak işgal ettiği taşınmazı için el atmanın önlenmesi isteği ile ilgili harç yatırılmamış olması gerekçesi ile önceki karar bozulduktan sonra, usulüne uygun bir şekilde davet edilmeden yapılan yargılama sonucu karar verildiğinden, davalı hukuksal dinlenilme hakkına aykırı olarak kararı temyiz etmiştir. Dava, el atmanın önlenmesi ve ecrimisil talebine ilişkindir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca, dava tarafları kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptir. Taraflar duruşmaya çağrılmadan hüküm verilememesi, iddia ve savunma hakkının kullanılmasına olanak tanınması ilkesinin doğal bir sonucudur. Bu nedenle, usulüne uygun bir şekilde davet edilmeden yapılan yargılama sonucu verilen karar hukuksal dinlenilme hakkına aykırı olduğundan bozulmuştur. Karara göre, usul ve kanuna aykırı bir durum oluştuğu için, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/463 Esas, 2014/363 Karar sayılı kararı bozulmuştur. Kanun Maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu 27. Maddesi, Geçici Hukuk Muhakemeleri Kanunu 3. Maddesi, Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanunu 428. Maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu 440/I Maddesi.
8. Hukuk Dairesi         2018/3495 E.  ,  2019/4636 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Elatmanın Önlenmesi Ve Ecrimisil


    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    KARAR

    Davacı vekili; dava konusu 1 parsel sayılı taşınmaz ve üzerindeki binanın 2002"den bu yana davacıya ait olduğunu, davalının dava konusu taşınmazda hiçbir hakkı olmamasına rağmen haksız olarak işgal ettiğini, davalının sözlü uyarılara rağmen haksız işgaline devam ettiğini, ve bedel ödemediğini belirterek, el atmanın önlenmesini ve son 5 yıl için 4.500 TL ecrimisil bedelinin davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Mahkemenin 28.05.2014 tarihli ve 2013/463 Esas, 2014/363 Karar sayılı ilk kararı ile davanın kabulüne karar verilmiş, hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 2014/15726 Esas, 2014/14238 Karar sayılı ile ilamı ile el atmanın önlenmesi isteği ile ilgili harç yatırılmamış olması gerekçesi ile bozularak mahkemesine iade edilmiş, Mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne, el atmanın önlenmesine ve 4.500 TL ecrimisilin davalıdan tahsiline karar verilmesi üzerine; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, el atmanın önlenmesi ve ecrimisil talebine ilişkindir.
    Somut olayda, davalıya yapılan ilk tebligat; muhatabın adreste bulunmama sebebi, adresten geçici mi yoksa uzun süreli mi ayrıldığı belirtilmeden aynı işyerinde çalıştığını beyan eden işçisi Erol Karabulut"a bırakılmak suretiyle usulüne uygun olmaksızın yapılmış, davalı yargılamaya katılmamıştır.
    HMK"nin Hukuki Dinlenilme Hakkı başlıklı 27. maddesi uyarınca davanın tarafları, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup, bu hak yargılama ile ilgili bilgi sahibi olunmasını da içerir.
    Hukuki dinlenme hakkının gereği olarak, taraflar duruşmaya çağrılmadan hüküm verilememesi, Anayasa"nın 36. maddesi ile düzenlenen iddia ve savunma hakkının kullanılmasına olanak tanınması ilkesinin doğal bir sonucudur. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılama hakkının da en önemli unsurudur.
    Gerçekten savunma hakkını güvence altına alan T.C. Anayasası"nın 36. maddesi ile 6100 sayılı HMK"nin 27. maddesinde açıkça belirtildiği üzere, mahkemece davanın tarafları, dinlenmek, iddia ve savunmaları alınmak üzere kanuni şekillere uygun olarak davet edilmedikçe hüküm verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
    Bu nedenlerle, davalıya usulüne uygun dava dilekçesi ve duruşma günü tebliğ edilerek yargılama yapılması gerekirken, hukuki dinlenilme hakkına aykırı olarak yargılama sonucu karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulü ile usul ve kanuna aykırı bulunan hükmün 6100 sayılı HMK"nin Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"un 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, taraflarca HUMK"un 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine,
    peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 06.05.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi