Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/5127
Karar No: 2014/10459

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2014/5127 Esas 2014/10459 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2014/5127 E.  ,  2014/10459 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi
    Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi müdahil Orman Yönetimi vekili ve davacı ... vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Yörede 2005 yılında yapılan genel arazi kadastrosu sırasında ... Köyü 112 ada 2 parsel sayılı taşınmaz 4360.92 m2 yüzölçümü ile belgesizden ahşap lojman ve arsası niteliğinde Hazine adına,
    111 ada 7 parsel sayılı taşınmaz 72.68 m2 yüzölçümü ile ahşap ev ve arsası niteliğinde begesizden ... adına,
    111 ada 8 parsel sayılı taşınmaz 119.43 m2 yüzölçümü ile ahşap ev ve arsası niteliğinde, belgesizden ... adına,
    111 ada 9 parsel sayılı taşınmaz 218.35 m2 yüzölçümü ile ahşap ev ve arsası niteliğinde, belgesizden ... adına,
    111 ada 10 parsel sayılı taşınmaz 189.86 m2 yüzölçümü ile ahşap ev ve arsası niteliğinde, belgesizden ... adına,
    111 ada 11 parsel sayılı taşınmaz 41.28 m2 yüzölçümü ile çeşme niteliğinde, belgesizden, köy tüzel kişiliği adına tespit edilmiştir.
    Davacı ... , çekişmeli yerlerin dedesi ... oğlu...’a ait iken ölümü ile tüm mirasçılarına kaldığını, mirasının paylaşılmadığını bu nedenle bir kısım mirasçılar tarafından yapılan satışların ve kadastro tespitinin geçerli olmadığını ileri sürerek tespitin iptali ile tüm mirasçılar adına tescilini istemiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne, 111 ada 11 sayılı parsele yönelik davanın reddi ile bu parselin tespit gibi köy tüzel kişiliği adına; 111 ada 7, 8, 9 ve 10 sayılı parseller ile 112 ada 2 sayılı parsellere yönelik davanın kabulü ile bu parsellerin ... Sulh Hukuk Mahkemesinin 21/02/2006 tarih ve 2006/ 22- 25 sayılı mirasçılık belgesindeki payları oranında muris ... mirasçıları adına tapuya tesciline karar verilmiş; Hazine ve davalılar tarafından temyiz edilmesi üzerine hüküm Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 02.11.2009 gün ve 2009/10326-16152 sayılı kararı ile bozulmuştur. 111 ada 11 sayılı parselle ilgili hüküm temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
    Hükmüne uyulan bozma kararında özetle; [Çekişmeli taşınmazların tamamının tarafların ortak miras bırakanı ...’dan kaldığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık yoktur. Uyuşmazlık, paylaşımın yapılıp yapılmadığı ve taşınmazların bir kısım mirasçılar tarafından, üçüncü şahıslara yapılan satışların, geçerli olup olmadığı konusunda toplanmaktadır. Olayda öncelikle çözümlenmesi gereken husus mirasın paylaşılıp paylaşılmadığıdır. Bu tür uyuşmazlıklarda paylaşımın yapıldığına dayanan taraf paylaşımın varlığını, yapıldığı tarihi, bütün paydaşların veya bunların yetkili temsilcilerinin paylaşıma katıldığını, paylaşımda her bir kişiye düşen paylar ile bunların akıbetini kanıtlamalıdır. 3402 sayılı Kanunun 15. maddesi gereğince tapuda kayıtlı bulunmayan taşınmaz malların zilyetleri arasında taksim edildikleri belgelerle veya bilirkişi veyahut tanık beyanları ile kanıtlanabilir. Paylaşıma dayanan taraftan bu hususa ilişkin delilleri sorulmalı, paylaşım yapılmışsa paylaşım yapılmadığını ileri süren tarafa miras payı olarak ne verildiği, nereden yer aldığı, bu yerlerin halen kimin adına tespit edildiği araştırılmalı, gerektiğinde bunlara ait tespit tutanakları getirtilip incelenmeli ve uzun süre kullanımın paylaşımın karinesi olduğu düşünülmeli, paylaşımda eşitliğin zorunlu olmadığı da göz önünde tutulmalıdır. Mahkemece yapılan keşiflerden önce hem davacı, hem de davalılardan delilleri sorularak bu yolda bir liste alınmamış, tespit bilirkişilerinin tamamı da dinlenmemiştir. Dinlenen yerel bilirkişi ve tanık uyuşmazlığı çözüme götürebilecek şekilde kesin ve ayrıntılı bilgiler verememişlerdir. Yapılan yargılama sonucunda mahkemece paylaşımın kanıtlanmadığı, Hazine adına tespit gören 112 ada 2 sayılı parselin de tarafların kök murisine ait olduğu kabul edilerek hüküm kurulmuştur.
    Paylaşımın yapılmamış olması halinde mirasçılardan bir tanesi tarafından mirasa dahil bir taşınmazın 3. şahıslara satışına geçerlilik tanınamaz.
    3402 sayılı Kanunun 15/2 maddesi ile "Taşınmaz mal tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, onun ayrılması mümkün bir kısmının veya belirli bir payının, bu Kanunda zilyet lehine kabul edilen sebeplerle iktisabı caizdir." hükmü getirilmiş olup, paylaşım olmadığı halde mirasçılardan bir tanesinin yaptığı satış işlemine geçerlilik tanınmasının şartı taşınmazın 3. kişiye satışından tespit tarihine kadar 20 süre ile kanunda öngörülen biçimde zilyetliğin sürdürülmüş olmasıdır. Mirasçılardan bazılarının 20 yılı aşkın zilyet olması da paylaşıma karinedir. Dosya arasında bulunan mirasçılık belgesine göre muris ...18/12/1951 tarihinde ölmüştür. Mirasın ölüm tarihinde ya da az bir süre sonra paylaşılmış olması halinde 3. kişilerce sürdürülen zilyetliğin yeterli süreye ulaşması olasıdır. Üçüncü kişilerin zilyetliğinin kesin biçimde hangi tarihte ve nasıl meydana geldiği, ne kadar süre ile ne şekilde devam ettiği, bunun ekonomik amacına uygun ve kesintisiz olup olmadığı, tanıkların bilgi ve görgülerinin hangi eylemli olaylara dayandırıldığı tartışmaya yer vermeyecek biçimde belirlenmediği gibi Hazine temyizi yönünden 112 ada 2 sayılı parsele yönelik olarak yapılan araştırma da yeterli değildir. Bu parsel üzerindeki orman işletmesince kullanılan taşınmazların hangi tarihte yapıldığı açıklanmamış; bu yolda orman işletmesinde herhangi bir resmî belge bulunup bulunmadığı araştırılmamış, zilyetlikle kazanma koşullarının oluşup oluşmadığı üzerinde de durulmamıştır.
    Bu nedenle; mahkemece, tarafların tüm delil ve tanıkları sorulup bildirilecek tanıklar ile birlikte yerel bilirkişi ve tüm tespit bilirkişileri eşliğinde yapılacak keşifte yukarıda açıklanan biçimde miras paylaşımı yapılıp yapılmadığı, satış yaptığı belirtilen paydaşların taşınmazlardaki zilyetlik süresi ile diğer mirasçıların bu durum karşısındaki tavırları, yapılmamışsa davalıların zilyetliğinin 3402 sayılı Kanunun 15/2 maddesindeki şartları taşıyıp taşımadığı titizlikle araştırılıp oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi] gereğine değinilmiştir.
    Bozmadan sonra, 25.10.2010 tarihinde harç yatırarak, Orman Yönetimi davaya müdahil olarak, taşınmazların orman niteliğinde Hazine adına tescilini istemiştir.
    Mahkemece bozma kararına uyularak yapılan yargılama sonunda, davacı ... tarafından açılan davanın kısmen kabulüne, müdahil davacı ... Yönetiminin davasının reddine,
    ... İli, ... İlçesi, ... Köyü, ... Mevkii 112 ada 2 sayılı parselin tespit gibi tapuya tesciline,
    ... İli, ... İlçesi, ... Köyü, ... Mevkii 111 ada 7, 111 ada 8, 111 ada 9 ve 111 ada 10 sayılı parsellerin kadastro tespitlerinin iptali ile, ... Sulh Hukuk Mahkemesinin 21.02.2006 tarih ve 2006/22 Esas - 2006/25 Karar sayılı veraset ilâmında belirtilen hisseler oranında muris ...mirasçıları adına tapuya tesciline karar verilmiş, hüküm müdahil davacı ... Yönetimi vekili tarafından tüm parsellere yönelik ve davacı ... vekili 112 ada 2 nolu parsele yönelik olarak temyiz edilmiştir.
    Dava kadastro tespitine itiraza ilişkindir.
    Çekişmeli taşınmazların bulunduğu yerde orman kadastrosu 3402 sayılı Kanunun 4. maddesine göre yapılmış, dava konusu parseller orman sınırı dışında bırakılmıştır.
    İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye göre, mahkemece resmî belgelere dayalı olarak yöntemince yapılan araştırma ve inceleme sonucu; dava konusu tüm taşınmazların orman sayılmayan yerlerden olduğu anlaşıldığından davacı ... Yönetimi vekilinin, ziraat bilirkişi raporuna göre de, dava konusu ... Köyü 112 ada 2 parsel sayılı taşınmazın imar ve ihya edilmemiş, ham toprak vasfında olup, davacılar lehine zilyetlikle kazanma koşulları oluşmadığı belirlenerek hüküm kurulmasında bir isabetsizlik bulunmadığından,... vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile usûl ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenlere ayrı ayrı yükletilmesine 11/12/2014 günü oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi