Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/36481
Karar No: 2015/1130
Karar Tarihi: 26.01.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/36481 Esas 2015/1130 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/36481 E.  ,  2015/1130 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili; müvekkilinin davalı işyerinde 01.07.2009 tarihinde satış temsilcisi olarak işe başladığını, 01.09.2012 tarihinden itibaren alan yöneticisi olmak üzere çalışmaya devam ettiğini, davalı işverenin feshinin bildirimde yer aldığı gibi geçerli bir sebebe dayanmadığını, müvekkilinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğine dair tek bir isnat dahi bulunmadığını iddia ederek müvekkilinin işe iadesine, işe başlatılmaması halinde sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ve çalışılmayan süreye ilişkin olarak dört aylık ücretinin tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili; davacının iş sözleşmesinin geçerli sebeple sona erdirildiğini ileri sürerek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, iş sözleşmesinin feshedildiğine dair davacıya herhangi bir bildirim verilmediği, fesih işleminin usul ve kanunlara uygun olmadığı gerekçesiyle davacının davasının kısmen kabul ve kısmen redine karar verilmiş; işe başlatmama tazminatı yönünden talepten daha azına hükmedildiği gerekçesiyle davalı lehine red vekalet ücretine hükmedilmiştir.
    Karar taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-Dairemizin kararlılık kazanan uygulaması gereği feshin geçersizliği istemi tespit niteliğinde olduğundan, vekalet ücretinin ücret tarifesine göre, davanın kabulü halinde davacı, reddi halinde davalı yararına maktu olarak takdir edilmesi gerekir. Feshin geçersizliği ile birlikte, işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücret ve diğer hakların belirlenmesine karar verilmekte ise de, bunların miktar olarak değil, kanuni sınırlar içinde ay olarak tespiti ile yetinilmesi gerekir. Zira işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre için ücret ve diğer hakların ödenmesi, feshin geçersizliğine bağlı ikincil bir sonuçtur.
    Asıl istek feshin geçersizliği ve işe iadedir. Bu sebeple işe başlatmama tazminatının veya boşta geçen süre ücretinin talepten az belirlenmesi sebebi ile davalı yararına vekalet ücretine ve yargılama giderine karar verilmemesi gerekir (Yargıtay 9. HD. 10.11.2008 gün ve 2008/5822 Esas, 2008/30578 Karar ve 06.07.2009 gün ve 2009/20151 Esas, 2009/19581 Karar sayılı kararları). Ayrıca asıl istek olan feshin geçersizliğinin tespiti halinde, davanın kabulü şeklinde hüküm kurulmalıdır. İşe başlatmama tazminatının alt sınırdan belirlenmesi, davanın kısmen kabulü anlamına gelmez.
    Dosya içeriğine göre, davalı işverence feshin geçerli nedene dayandığı kanıtlanmadığından mahkemece feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiş olması dosya içeriğine uygun olduğundan, davalının bu yöne ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    Ancak mahkemece feshin geçersizliğinin tespit edilmesine rağmen, davanın kabulü yerine, işe başlatmama tazminatının alt sınırdan belirlemesi nedeni ile davanın kısmen kabulüne ve bu doğrultuda yagılama giderinin paylaştırılması ve davalı yararına vekalet ücretine karar verilmesi hatalı olup bozma sebebi ise de, bu eksiklik ile yukarıda sözü edilen hatanın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    HÜKÜM: Yukarıda belirtilen sebeplerle;
    Yukarıda açıklanan sebeple hükmün 5. fıkrasındaki "Davacı tarafından yapılan 52,35 TL harç ve 475,25 TL yargılama masrafından oluşan toplam 527,60 TL yargılama giderinden ret kabul oranına göre hesaplanan 351,73 TL sinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, kalan kısman davacı üzerinde bırakılmasına" sözcük ve rakamlarının hükümden çıkartılarak yerine "Davacı tarafından yapılan 527,60 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerine bırakılmasına" rakam ve sözcüklerinin yazılmasına, hükmün 8. fıkrasındaki "Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden AAÜT uyarınca taktiren 1500,00 TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı tarafa verilmesine" sözcük ve rakamlarının hükümden çıkartılmasına, hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinden 2,50 TL"nin davacıya arta kalanın davalıya yükletilmesine, 26.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi