Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2436
Karar No: 2012/6325
Karar Tarihi: 19.04.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/2436 Esas 2012/6325 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, ziynet eşyalarının aynen iadesi ya da bedelinin tahsili istemiyle eşya alacağı davası açmıştır. Mahkeme, dava konusu ziynetlerin aynen iadesi ya da bedelinin davalıdan tahsiline karar vermiştir. Ancak, ziynet alacağı davasında davacının seçimlik hakkı bulunmaktadır ve mahkeme bu hakkı göz önünde bulundurmalıdır. Davacının talebi doğrultusunda karar verilmelidir. Ayrıca, ıslah ile dava değeri arttırılabilir ve dava kapsamına yeni bir talebin alınması mümkündür. Davacının ıslah işlemi yasalara uygun olduğundan mahkemece karar verilirken bu husus göz önünde bulundurulmalıdır. Hüküm, bu nedenlerle bozulmuştur. Kanun maddeleri ise; 1086 sayılı HUMK’nun 74.maddesi ve bunun karşılığı olarak düzenlenen 6100 sayılı HMK’nun 26.maddesi.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/2436 E.  ,  2012/6325 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Eşya alacağı

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı eşya alacağı davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, ziynet eşyalarının bedelinin tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece ziynet eşyalarının aynen iadesi, olmadığı takdirde bedelinin tahsiline karar verilmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.
    Davacı vekili dava dilekçesinde, tarafların 1994 yılında evlendiklerini, evlilik birliği süresince davalının sorumluluk almaktan kaçındığını, evin bütün ihtiyaçlarının müvekkili tarafından karşılandığını, bu süreçte müvekkiline düğünde takılan ziynet eşyalarının davalı tarafından bozdurularak harcandığını belirterek, dava dilekçesinde sayı ve nitelikleri sıralanan ziynetlerin karşılığı olarak şimdilik 1.000 TL nin davalıdan tahsilini istemiştir. Davalı ise dava konusu ziynetlerin kredi kartı borçları için bozdurularak harcandığını belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkemece dava konusu ziynetlerin aynen iadesi, olmadığı takdirde karşılığı olan toplam 1.041 TL nin davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Ziynet alacağı davasında davacının seçimlik hakkı bulunmaktadır. Davacı ziynetlerin aynen teslimini isteyebileceği gibi sadece bedelinin tahsilini de isteyebilir. Mahkemece davacının talebi gözetilmelidir. Yürürlükten kaldırılan 1086 sayılı HUMK’nun 74.maddesi ve bunun karşılığı olarak düzenlenen 6100 sayılı HMK’nun 26.maddesi hükmüne göre hakim, talepten başkasına veya fazlasına hüküm veremez. Olayımızda davacı tercih hakkını kullanarak ziynetlerin bedelinin tahsilini istemiştir. Mahkemece davacının bu istemi göz ardı edilerek aynen, değil ise bedelinin davalıdan alınmasına karar verilmesi hatalıdır.
    Öte yandan ziynet alacağı davasında ıslah olanaklıdır. Islah ile dava konusu olmayan bir talebin dava kapsamına alınması mümkün değil ise de ıslah suretiyle dava değeri arttırılabilir. Olayda, davacı, ziynetlerin sayı ve niteliklerini dava dilekçesinde belirtilmiş ve karşılığı olarak şimdilik 1.000 TL nin davalıdan tahsilini istemiştir. Davacı 06.12.2010 tarihli dilekçede, harcını da yatırarak talebini 22.372 TL üzerinden ıslah ettiğini bildirmiştir. Islah tek yanlı usulü bir işlem olup karşı tarafın ve mahkemenin kabulüne bağlı değildir. Islah aynı zamanda davanın ve savunmanın genişletilmesi yasağının bir istisnasını oluşturmaktadır. Davacının ıslah işlemi usulüne uygun olup mahkemece bu husus nazara alınarak sonucuna göre bir karar vermek yerine başlangıçtaki dava değeri üzerinden davanın kabulüne karar verilmesi de hatalı olmuştur.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 19.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi