Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/13031
Karar No: 2013/15726
Karar Tarihi: 11.11.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/13031 Esas 2013/15726 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Su aboneliğinden kaynaklanan alacak davasında, abonenin vefat etmesi sebebiyle mirasçıların su borcundan sorumlu olup olmadığı tartışılmıştır. Türk Medeni Kanunu'na göre, ölen kişinin mirasçılarına mirası reddetme hakkı tanınmıştır ve mirası reddedenin miras hakkı diğer mirasçılara geçer. Davada, mirasçılardan biri olan ve ölen kişinin mirasını reddeden davalıya dava açılmıştır. Ancak mahkemece, küçük yaşta olan mirasçının yasal temsilcisi olan veli veya vasiye tebligat yapılmamıştır. Bu sebeple mahkeme kararı bozulmuştur. Kanun maddeleri ise TMK 605 ve devamı olan 611. maddelerdir.
3. Hukuk Dairesi         2013/13031 E.  ,  2013/15726 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ
    DAVALILAR : ... MİRASÇILARI

    Taraflar arasında görülen su aboneliğinden kaynaklanan alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dava dilekçesinde; Davalıların su abonesi ..."nun mirasçıları olduğu abonenin ödenmemiş su borcunun olduğu, davalının vefat etmiş olması sebebiyle toplam 2.300,30 TL alacağın mirasçılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mirasçılardan ..., mirası reddettiğini buna ilişkin mahkeme kararının olduğunu belirterek; davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
    Mahkemece; davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava konusu uyuşmazlık; abonenin vefat etmesi sebebiyle mirasçıların su borcundan sorumlu olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Türk Medeni Kanunu"nda ölen kişinin mirasçılarına mirası reddetme hakkı tanınmış olup, aynı Kanun"un 605 ve devamı maddelerinde de bu hakkın ne şekilde kullanılacağı düzenlenmiştir. Mirasın gerçek ve hükmi reddinin bir takım hukuki sonuçları vardır. Bunlardan en önemlisi mirası reddedenin miras hakkının kendisi sağ değilmiş gibi diğer mirasçılara geçmesidir.
    TMK 611. maddesinde "yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer. Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır" düzenlemesi getirmiştir.

    ....


    Dosya içeriğindeki bilgi ve belgelerden; ..."na ait veraset ilamında ..."nin ve ..."nin mirasçı olarak göründüğü; ... tarafından açılan mirasın reddi davasında .... 27/05/2010 tarih ve ......sayılı ilamı ile davanın kabulüne ve davacının ..."nun mirasını reddettiğinin tespitine karar verildiği bu kararın davalı tarafından dosyaya ibraz edildiği ancak mahkemece hükme esas alınmadığı anlaşılmaktadır.
    Yine her ne kadar ..."ye yapılmış olan tebligatın usulsüzlüğü temyiz konusu yapılmamış ise de, bu husus kamu düzenine ilişkin olduğundan Dairemizce re"sen yapılan inceleme neticesinde; 09/02/2001 doğum tarihli ..."nin (....) murisin torunu olduğu, 07/05/2001 tarihinde .... tarafından evlat edinildiği, adıgeçenlerin ....adresinde ikamet ettiği; mahkemece dava dilekçesi ve duruşma gününün davanın açıldığı tarihte henüz reşit olmayan (8 yaşında) ..."ye ilanen tebligat yapılarak dosyanın tekemmül ettirildiği, gerekçeli kararın ise adıgeçen mirasçının .... adresine tebliği için gönderildiği ancak tebligat neticesi gelmeden dosyanın temyiz incelemesi için Dairemize gönderildiği anlaşılmıştır.
    Kanunen küçük veya kısıtlılar medeni haklarını kullanmaya ehil bulunmadıklarından, bunlara düşen işlemler ve bunlar aleyhine yapılacak takipler yasal temsilcileri olan veli, vasi veya kayyım tarafından yerine getirilmektedir. Bu durumda küçük veya kısıtlılara yapılacak tebligatın da veli, vasi veya kayyıma yapılması gerekmektedir.
    Hal böyle olunca mahkemece; ... tarafından açılan mirasın reddi davasında .... Mahkemesi"nin 27/05/2010 tarih ve .... sayılı ilamı nazara alınarak hüküm tesisi cihetine gidilmesi gerekirken; yine 09/02/2001 doğumlu ... (.....) aleyhine açılmış olan iş bu davada yargılamaya devam edilebilmesi için, dava dilekçesi ve duruşma gününün küçüğün yasal temsilcisine yöntemince tebliğ edilerek, davadan haberdar edilmek suretiyle taraf teşkilinin sağlandıktan sonra yargılamaya devamla uyuşmazlığın çözümlenmesi ve sonucu dairesinde bir hüküm tesis edilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ve eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.11.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi