![Abaküs Yazılım](/6.png)
Esas No: 2016/13639
Karar No: 2021/1054
Karar Tarihi: 17.02.2021
Danıştay 4. Daire 2016/13639 Esas 2021/1054 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2016/13639
Karar No : 2021/1054
TEMYİZ EDEN (DAVALI) :... Vergi Dairesi Başkanlığı
(... Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına takdir komisyonu kararına istinaden vergi ziyaı cezalı olarak tarh edilen 2009/5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 dönemleri katma değer vergilerinin kaldırılması ve ... tarih ve ... , ... , ... , ... , ... , ... , ... , ... karar sayılı takdir komisyonu kararlarının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Vergi Mahkemesince verilen kararda; olayda, davacının takdir komisyonuna sevk işlemi yerinde ise de, cezalı tarhiyata dayanak alınan takdir komisyonu kararına dayanak olabilecek nitelikte yapılan bir araştırma ve tespitin olmadığı, herhangi bir matrah tespitinin yapılmadığı, belirlenen matrahın hangi veriler esas alınarak yapıldığının anlaşılmadığı, takdir komisyonunun yasal inceleme ve araştırma yetkisini kullanmadığı, bir takım genel nitelikte soyut ve matbu ifadelerden hareket ederek matrah takdir ettiği sonucuna varıldığından cezalı tarhiyatta hukuka uygunluk bulunmadığı, takdir komisyonu kararlarının ise dava konusu edilebilecek kesin ve icrai bir işlem niteliğinde olmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabulüne, kısmen incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Kararın kabule ilişkin kısmının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
Davacı adına takdir komisyonu kararına istinaden vergi ziyaı cezalı olarak tarh edilen 2009/5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 dönemleri katma değer vergilerinin kaldırılması ve ... tarih ve ... , ..., ... , ..., ... , ... , ..., ... karar sayılı takdir komisyonu kararlarının iptali istemiyle açılan davanın kısmen kabulüne, kısmen incelenmeksizin reddine ilişkin Vergi Mahkemesi kararının kabule ilişkin kısmı davalı idarece temyiz edilmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Re'sen Vergi Tarhı" başlıklı 30. maddesinde; re'sen vergi tarhı, vergi matrahının tamamen veya kısmen defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak tespitine imkan bulunmayan hallerde takdir komisyonları tarafından takdir edilen veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca düzenlenmiş vergi inceleme raporlarında belirtilen matrah veya matrah kısmı üzerinden vergi tarh olunması şeklinde tanımlanmış ve maddenin 6. bendinde; tutulması zorunlu olan defterlerin veya verilen beyannamelerin gerçek durumu yansıtmadığına dair delil bulunmasının re'sen tarh nedeni olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Mahkemece her ne kadar söz konusu gerekçe ile cezalı tarhiyatların kaldırılmasına karar verilmişse de; Danıştay 4. Dairesinin 2017/290 esasına kayıtlı dosyasının da aynı davacıya ve konuya ilişkin olduğu, söz konusu dosyada gerçekleştirilen ara karara cevaben davacı hakkında düzenlenmiş ve ilgili döneme ait özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi raporlarının sunulduğu, ayrıca ayrı bir yazı ile de takdir komisyonu kararında takdire esas alınan araçların şasi numaralarıyla belirtildiği ve söz konusu araçlara ilişkin bilgilerin belirtilen raporlarda yer aldığı bilgisinin verildiği görülmektedir.
Bu durumda, bu dosyada da takdir komisyonu kararına dayanak belge ve bilgilerin istenmesi neticesi gerçekleştirilecek değerlendirme ile karar verilmesi gerektiğinden, belirtilen gerekçe ile verilen kararda hukuka uygunluk görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin kabulüne,
2. Temyize konu ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş (15) gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 17/02/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY :
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği görüşüyle Dairemiz kararına katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.