Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4655
Karar No: 2020/4103
Karar Tarihi: 30.06.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2018/4655 Esas 2020/4103 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalının sürücüsü olduğu trafik sigortası bulunmayan aracın davacının yolcu olarak bulunduğu araca çarpması sonucu yaralanmış ve tazminat talebinde bulunmuştur. Mahkemece, bilirkişi raporuyla belirlenen maddi tazminatın takdiren %15 oranında indirim yapılarak davalıdan tahsili ve manevi tazminatın reddi kararı verilmiştir. Temyiz üzerine, Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, müterafik kusur indirimi yapılırken %20 oranında bir indirimin gerektiğini belirterek kararı bozmuştur. Kararda, Borçlar Kanunu'nun 43. ve 44. maddeleri ile müterafik kusur kavramı ve indirim yapılması için uygun oranlar açıklanmıştır.
17. Hukuk Dairesi         2018/4655 E.  ,  2020/4103 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    - K A R A R -

    Davacı vekili; davalı ...’nün sürücüsü olduğu trafik sigortası bulunmayan aracın davacının yolcu olarak bulunduğu araca çarpması neticesinde davacının yaralandığını belirterek fazlaya dair haklarını saklı kalmak kaydıyla çalışma gücü kaybı nedeniyle 5.000,00 TL maddi tazminatın Güvence Hesabının temerrüt tarihinden, davalı ..."in olay tarihinden işleyecek yasal faiziyle tüm davalılardan tahsili ile 5.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalı ..."den tahsiline karar verilmesini talep etmiş, ıslah dilekçesi ile maddi tazminat talebini 100.158,34 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalılar, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, bozmaya uyularak yapılan yargılama, iddia, savunma ve toplanan delillere göre; davanın kısmen kabulü ile bilirkişi raporuyla belirlenen maddi tazminattan TBK 52 md.uyarınca takdiren %15 oranında indirim yapılarak 85.134,59 TL maluliyet nedeniyle maddi tazminatın davalı ... Kömürcüden kaza tarihi olan 18.02.2009 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte tahsili ile davacı tarafa ödenmesine, fazlaya ilişkin istemin reddine, davalı ...’ye
    yönelik manevi tazminata ilişkin davanın reddine, diğer davalı yönünden 14.04.2015 tarihli hükümle verilen karar temyiz edilmeksizin kesinleştiğinden bu davalıyla ilgili yeniden hüküm tesisine yer olmadığına, karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içeriğine, bozmaya uygun karar verilmiş olmasına, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına, bozma ile kesinleşen yönlere ilişkin inceleme yapılmasının mümkün olmamasına göre; davalı ... vekilinin aşağıdaki bent dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava, trafik kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
    Kaza tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 818 sayılı BK"nın 43. maddesinde; hakimin, tazminatın türü ve kapsamının derecesini, durum ve mevkiinin gereğine ve hatanın ağırlığına göre belirleyeceği belirtilmiş; 44. maddesinde ise; zarar gören taraf, zarara razı olduğu veya kendisinin eylemi, zararın doğmasına ya da zararın artmasına yardım ettiği ve zararı yapan kişinin durum ve mevkiini ağırlaştırdığı takdirde hakimin, zarar ve ziyan tutarını indirebileceği veya zarar ve ziyanı hüküm altına almaktan vazgeçebileceği açıklanmıştır.
    Müterafik kusur; aynı şartlar altındaki makul, dürüst ve ortalama bir kişinin, kendi menfaati icabı, zarara uğramamak için kaçınacağı veya kaçınması gereken bir davranış tarzını ifade etmektedir. (..., .... Borçlar Hukuku Genel Hükümler. Y. 2015. S. 582) Zararın doğumu ya da artmasına yol açan fiil, zarar görenin davranışlarından ileri gelmişse müterafik (ortak) kusurdan söz edilir. (..., ..., Borçlar Hukuku Genel Hükümler. Y. 2012, s.418) Buna göre, müterafik kusur indirimi için zarar görenin, zararı önleyici ya da azaltıcı tedbirleri almamasında kusurlu olması aranmaktadır.
    Ayrıca zararın meydana gelmesinde veya artmasında mağdurun da kusurunun bulunması halinde sözkonusu olan müterafik kusur Borçlar Kanunu"nun 44. maddesinde (6098 sayılı TBK md. 52) düzenlenmiştir. Mağdurun kusurunun zararın meydana gelmesinde başlıca etken olması halinde zarar verenin sorumluluğunun kalkması sözkonusu olabileceği gibi belirlenen kusura göre zarar ve ziyandan indirim yapılmasını da gerektirebilir. Müterafik kusur indiriminde her somut olayın özelliğine göre olayın meydana geliş tarzı ve zararın artmasında zarar görenin kusurlu davranışının sonuca etkisi
    değerlendirilerek uygun oranda bir indirim yapılmasını gerektirir.
    Somut olayda mahkemece, bozma ilamı gereği kaza müterafik kusur yönünden irdelenmiş, davacının ehliyetsiz sürücünün aracına binmesi nedeniyle hükmedilecek tazminattan %15 oranında müterafik kusur indirimi yapılarak karar verilmiştir.
    Somut olayın özelliği dikkate alındığında, belirlenen zarardan % 15 oranında yapılan indirim Dairemiz yerleşmiş içtihatları göz önüne alındığında yukarıda açıklaması yapılan BK"nın 44. maddesinde belirtilen uygun ölçülerin altında olmuştur. Bu itibarla, %20 oranında bir indirim yapılması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ..."ye geri verilmesine 30/06/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi