Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2011/36290
Karar No: 2013/10341
Karar Tarihi: 08.04.2013

Hırsızlık - mala zarar verme - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2011/36290 Esas 2013/10341 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, sanık Atmaca hakkında hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından hüküm vermiştir. Ancak sanığın eyleminin TCK'nın 142/1-b bendine uyduğu gözetilmeden, aynı maddenin (e) bendi ile hüküm kurulmuştur. Bu nedenle hüküm bozulmuştur.
Sanık Ateşli hakkında da hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından hüküm verilmiştir. Ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin sonuçları yönünden erteleme hükümlerine göre daha lehe olduğu ve öncelikle değerlendirilmesi gerektiği gözetilmemiştir. Ayrıca, sanık hakkında denetim süresi belirlenmemiştir. Bu nedenlerle hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 142/1-b ve (e) bentleri
- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesi
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 51. maddesi (erteleme hükümleri)
(Kapatılan)13. Ceza Dairesi         2011/36290 E.  ,  2013/10341 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Çocuk Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, mala zarar verme
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    A-Sanık ... Atmaca hakkında hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından kurulan hükümlerin temyiz incelemesinde,
    Sanığın şikayetçiye ait park halindeki kilitli araçtan suça konu çantayı çaldığının anlaşılması karşısında, eyleminin 5237 sayılı TCK"nın 142/1. maddesinin (b) bendine uyduğu gözetilmeyerek aynı maddenin (e) bendi ile hüküm kurulması, sonuca etkili görülmediğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre sanık ... Atmaca müdafiinin temyiz itirazı yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
    B-Sanık ... Ateşli hakkında hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından kurulan hükümlerin temyiz incelemesine gelince,
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçların sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-5271 sayılı CMK"nın 231. maddesinde yer alan hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin sonuçları yönünden 5237 sayılı TCK"nın 51. maddesinde yer alan erteleme hükümlerine göre daha lehe olduğu ve öncelikle değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeyerek, erteleme hükümleri uygulandığı için kanuni şartlar oluşmadığı şeklinde yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle mala zarar verme suçu yönünden hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmesi,
    2-Sanığın şikayetçiye ait park halindeki kilitli araçtan suça konu çantayı çaldığının anlaşılması karşısında, eyleminin 5237 sayılı TCK"nın 142/1. maddesinin (b) bendine uyduğu gözetilmeyerek hırsızlık suçundan aynı maddenin (e) bendi ile hüküm kurulması,3-5237 sayılı TCK"nın 51/3. maddesi gereği her iki suçtan verilen cezaları ertelenen sanık hakkında mahkum olunan ceza süresinden az olmamak koşuluyla ve bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere denetim süresi belirlenmesi gerektiğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... Ateşli müdafiinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 08.04.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi