Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/40351
Karar No: 2016/9291
Karar Tarihi: 26.04.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/40351 Esas 2016/9291 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, davacısının iş sözleşmesini haksız yere feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ulusal bayram genel tatili ve fazla çalışma alacaklarını ödenmemesi gerektiğini iddia etti. Ancak mahkeme davacının taleplerinin doğru olduğuna hükmetti ve davalıların itirazlarını reddetti. Davacı, iş sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini öne sürerek, ihbar tazminatı istedi. Talep açıklama dilekçesinde ise, ihbar tazminatının sehven yazıldığı fark edildi. Ancak, mahkeme bu durum göz önünde bulundurulmadan ihbar tazminatı talebini reddetti. Kararın bozulması gerekçesiyle, hatalı olan kısım düzeltildi. 6100 Sayılı HMK'nun 33. ve 31. maddeleri uyarınca, mahkeme Türk hukukunu uygulamakla yükümlüdür ve davayı aydınlatmak ve nitelendirmek görevi hakime aittir.
7. Hukuk Dairesi         2015/40351 E.  ,  2016/9291 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davacının tüm davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalıya ait mermer fabrikasında vardiya amiri olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini beyanla kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili ücreti ve ulusal bayram genel tatili alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir.
    Davalı taraf, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davalılar arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğu, davacının iş sözleşmesini ikametinden çok uzağa taşınması nedeniyle iş şartlarının ağırlaştığı için feshettiği, davacının işyeri değişikliğine muvaffakat etmediği gerekçesiyle, kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti ve ulusal bayram genel tatili alacak taleplerinin kabulüne, hafta tatili alacağı talebinin ise reddine karar verilmiştir.
    Taraflar arasında ihbar tazminatı talebi konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    6100 Sayılı HMK"nun 33.maddesi uyarınca; "hakim, Türk Hukukunu re"sen uygular." Yine 6100 sayılı HMK.’nun 31.maddesi hükmü gereğince, davanın hukuki niteliğini belirlemek ve davayı aydınlatmak görevi hakime aittir. Davadaki iddia, davacının talebine münhasır olup, belirtilen madde hükümleri gereğince hukuki nitelendirme hakime aittir.
    Somut olayda davacı vekili dava dilekçesi ile hüküm altına alınan diğer alacaklar yanında ihbar tazminatı talebinde de bulunmuştur. Her ne kadar 06/04/2015 tarihli talep açıklama dilekçesinde ihbar tazminatının sehven yazıldığı şeklinde bir beyanda bulunmuşsa da dava dilekçesinde iş sözleşmesinin davacı işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği şeklinde bir açıklama yoktur. Aksine iş sözleşmesinin davalı işverence haksız şekilde feshedildiği iddiası mevcuttur. Böyle olunca talep açıklama dilekçesindeki ihbar tazminatı sehven istenmiştir iddiasına değer verilemez. Mahkemece bu hususlar gözetilmesizin davacının ihbar tazminatı isteminin reddine karar vermek gerekirken bu konuda hüküm kurulmaması ve talebin reddi nedeniyle davalı taraf yararına avukatlık ücretine hükmedilmemesi hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davacıya yükletilmesine, 26/04/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi