
Esas No: 2013/21048
Karar No: 2015/49
Karar Tarihi: 19.01.2015
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/21048 Esas 2015/49 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil, asgari geçim indirimi, ücret ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı iş sözleşmesini haklı olarak feshettiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti, asgari geçim indirimi, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti, ücret alacağı ve fazla çalışma ücretinin davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece bilirkişi raporu dikkate alınarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Davacının hizmet süresi de taraflar arasında ihtilaflıdır.
Davacının, hizmet döküm cetveline göre 03.05.2007-25.04.2009 tarihleri arasında ... isimli şirkette çalıştığı, bilirkişi raporunda hizmet süresinin taleple bağlı kalınarak 01.01.2008-31.10.2011 tarihi alındığı, ... isimli şirketin adresinin davalı şirketten farklı olduğu, davalı şirket ile dava dışı ... isimli şirketin aralarındaki ilişkinin devir ilişkisi veya organik bağ olup olmadığı açıklığa kavuşturulmadığı, mahkemece davacının davalı şirket ve ... isimli şirketle arasındaki ilişkini ... Kurumu, ticaret sicil kayıtları ve tanık beyanları değerlendirilerek açıklığa kavuşturalark çalışma süresinin tespiti gerekirken hatalı olan bilirkişi raporu dikkate alınarak karar verilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
2-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 26. maddesindeki “Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir.” hükmü uyarınca taleple bağlılık kuralına aykırı olarak talepten fazlasına karar verilmesi usule aykırıdır.
Somut olayda davacı eksik ücret ödenen aylar ve miktarları dava dilekçesinde belirtmiş olup, bilirkişi raporunda bu husus dikkate alınmadan eksik ücret yönünden talep aşılarak hesaplama yapılmış, mahkemece söz konusu rapora göre karar verilmiştir. Davacının talebi aşılarak karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
3-Davacı asgari geçim indirimi alacağı talebinde bulunmuş, davalı asgari geçim indirimi ödemelerini yapıldığını iddia etmiştir. Dosyaya sunulan bordrolarda asgari geçim indirimi ödemesine ilişkin tahakkukların bulunduğu görüldüğünden, mahkemece bordrolar ve banka kayıtları karşılaştırılmadan asgari geçim indirimi alacağına hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.01.2015 gününde oybirliği karar verildi.