9. Hukuk Dairesi 2014/26225 E. , 2015/36323 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : İSTANBUL 12. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 29/04/2014
NUMARASI : 2011/626-2014/254
Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davalı vekilinin temyiz talebi her ne kadar temyiz harcının süresinde yatırılmaması nedeni ile ek karar ile reddedilmiş ise de, davalı vekili temyiz süresi içinde 02/05/2014 havale tarihli dilekçesi ile temyiz talebinde bulunmuş, aynı dilekçe ile istifa ettiğini bildirmiştir. Davalı asıla temyiz harcını yatırması için çıkarılan muhtıra usulüne uygun değildir. Zira;
Mahkeme tarafından tebligat zarfı üzerine muhtıra yazarak gönderildiği anlaşılmaktadır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun .. Esas-.. Karar sayılı kararında bir muhtıranın geçerli olması için gereken özellikler belirtilmiştir. Buna göre;
Temyiz harç ve giderlerinin eksik ödendiğinin anlaşılması halinde muhtıra gönderilerek kararı veren Hâkim veya Mahkeme Başkanı tarafından yedi günlük kesin süre içinde harç ve giderin tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir. Bu kararın da temyiz edilmesi halinde 432 nci maddenin son fıkrası hükmü kıyasen uygulanır.
Hâkim veya Mahkeme Başkanı tarafından “temyiz harç ve giderlerinin tamamlanması için yedi günlük kesin süre” verilmesi ve ayrıca yazılı olarak “aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu”nun bildirilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle muhtırada Hâkim veya Mahkeme Başkanı’nın sicili ve imzası bulunmalıdır. Muhtıra Hâkim veya Mahkeme Başkanı tarafından imzalanmadan verilmişse, dolayısıyla da hakim tarafından usulünce düzenlenmiş muhtıra yoksa, geçerli bir bildirimin yapıldığından söz etmeye de olanak yoktur.
Mahkeme Yazı İşleri Müdürü’nün veya Kalem personelinin temyiz harcı veya giderinin tamamlanması için temyiz edene süre vermesi veya tebligat zarfı üzerine ihtar/uyarı şeklinde yazılan ve Hâkim imzası taşımayan muhtıra usule aykırıdır, Mahkeme Yazı İşleri Müdürü’nün veya Kalem personelinin vermiş olduğu süre ya da tebligat zarfı üzerine ihtar/uyarı şeklinde yazılan ve Hâkim imzası taşımayan muhtıra üzerine temyiz harcını veya giderini ödememiş olan taraf, temyiz talebinden vazgeçmiş sayılamaz.
Yargıtay’ın kararlılık kazanmış uygulamasına göre, muhtırada yapılması gereken işlemin ne olduğu açıkça ve ilgili tarafın yanılmasına neden olmayacak biçimde gösterilmeli; bu açıdan ikmal edilecek harç ya da giderin miktarı ve yatırılma merci ve süresi, bunun yapılmamasının sonuçları net biçimde açıklanmalıdır. Örneğin, “dosyaya yatırılması” şeklindeki ifade tarafın yanılmasına neden olabileceğinden, bu ifadeyi taşıyan muhtıra geçersiz olacaktır.
Somut olayda, tebligat parçası üzerine yazılan muhtıra metni yukardaki özelliklerin tümünü taşımadığı için geçersizdir.
Açıklanan nedenle, davalının temyiz harcı yatırmaması nedenine dayanan temyizin reddine ilişkin 01/07/2014 tarihli ek karar kaldırılarak yapılan temyiz incelemesi sonunda;
Dosyadaki bilgi ve belgelere ve delillerin taktirinde bir isabetsizlik görülmemesine ve özellikle davacının hizmet aktinin işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın feshedildiği, davacının davranışlarına davalı işveren vekili E. A."ün haksız davranışlarının sebebiyet verdiğinin anlaşılmasına göre davalının yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve Yasa"ya uygun olan hükmün bu ek gerekçe ile ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 22/12/2015 gününde oybirliği ile karar verildi.