Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/8837
Karar No: 2014/6874
Karar Tarihi: 19.03.2014

2863 sayılı Kanuna aykırılık - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2013/8837 Esas 2014/6874 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, Sakarya İli, Adapazarı İlçesi, Y...Mahallesi'nde bulunan mülkiyeti Adapazarı Belediyesi'ne ait bir taşınmazda tescilli bir çeşmeyi, komşu parselde yapılan hafriyat çalışması sırasında iş makinesi ile yıktırmak suçuyla suçlanmıştır. Mahkeme tarafından verilen beraat kararı, katılan vekili tarafından temyiz edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, çeşmenin tescil edilmiş korunması gerekli kültür varlığı özelliğine sahip olduğu ve sanığın bunu bilip bilmediğine ilişkin tereddütler olduğu belirtilmiştir. Ancak mahkeme tarafından, ilgili kurul kararlarından muhatapları haberdar etmek amacıyla ilan edilme ve duyurulma zorunluluğu getirilmiş olduğundan, kararda bahsedilen çeşmenin ilan edilip edilmediği ve sanığın bu konuda bilgilendirilip bilgilendirilmediğinin tespiti gerektiği belirtilmiştir. Kanunlar olarak; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 7. maddesi ve 6498 sayılı Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Ve Sitlerin Tespit Ve Tescilina İlişkin Kanun'un 1. maddesi ve 3. maddesi.
12. Ceza Dairesi         2013/8837 E.  ,  2014/6874 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname no : 7 - 2011/180031
    Mahkemesi : Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesi
    Tarihi : 21/12/2010
    Numarası : 2010/225 - 2010/772
    Suç : 2863 sayılı Kanuna aykırılık

    2863 sayılı Kanuna aykırılık suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    17/11/2009 olan suç tarihinin gerekçeli karar başlığında 09/12/2009 olarak gösterilmesi, mahallinde düzeltilebilir yazım yanlışlığı olarak değerlendirilmiştir.
    2863 sayılı Kanunun, 11/10/2013 tarih, 28792 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6498 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik öncesi yürürlükte bulunan tespit ve tescil başlıklı 7. maddesinde korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tespitinin Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinatörlüğünde yapılacağı ve bu tespitlerin koruma bölge kurulu kararı ile tescil edileceği, tescil kararlarının ilanı, tebliği ve tapu kütüğüne işlenmesi ile ilgili hususların yönetmelikle düzenleneceğinin öngörüldüğü, bu amaçla çıkarılan Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik ile sit kararlarının ilan şeklinin kaleme alındığı, 6498 sayılı Kanunun 1. maddesi ile 2863 sayılı Kanunun 7. maddesinde yapılan değişiklik ile sit alanlarının, tabiat varlıklarının ve tek yapı ölçeğinde tescil edilen taşınmazlar da dâhil olmak üzere malikleri idarece tespit edilemeyen taşınmazların tescil kararlarının, Resmî Gazete’de yayımlanacağı ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süreyle duyurulacağı hükmünün getirildiği, ayrıca anılan Kanunun 3. maddesi ile 2863 sayılı Kanunun 65. maddesinde “Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranların, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacağının öngörüldüğü, gerek 2863 sayılı Kanunun 6498 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik öncesi yürürlükte bulunan 7. maddesi ile anılan madde gereğince çıkarılan Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik hükümlerinin, gerekse 6498 sayılı Kanunun 1. maddesi ile öngörülen tescil kararlarının, Resmî Gazete’de yayımlanma ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süreyle duyurulma zorunluğunun amacının, ilgili kurul kararlarından muhataplarını haberdar etmek olduğu,
    Bu açıklamalar ışığında somut olay ele alındığında, Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu"nun 08/10/2008 gün, 578 sayılı Kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen, Sakarya İli, Adapazarı İlçesi, Y...Mahallesi, G.. Sokak"ta bulunan ve mülkiyeti Adapazarı Belediyesi"ne ait olan ..pafta, .. ada, .. parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan çeşmenin, sanık tarafından komşu parselde yaptırılan hafriyat çalışmaları sırasında iş makinesi ile yıktırıldığından bahisle açılan kamu davası sonucunda, sanığın istemeden tescilli çeşmenin yıkılmasına sebebiyet verdiği gerekçesi ile hakkında beraat hükmü kurulmuş ise de, bahse konu çeşmenin suç tarihinden yaklaşık 1,5 yıl önce çekilen resimleri ile suç tarihinde çekilen resimleri karşılaştırıldığında, sağlam bir şekilde ayakta olan çeşmenin tamamen yıktırılıp, çıkan hafriyatın dolgu malzemesi olarak kullanılması ile olaydan önce A.. G.. isimli kişinin BİMER"e yaptığı müracaatta, bahse konu çeşmenin bulunduğu arazinin yanındaki araziyi satın alan şahıs tarafından yıktırılacağını öğrendiğine ilişkin ihbarda bulunması hususları dikkate alındığında, sanığın tescili olan çeşmeyi kasten yıktırdığı anlaşılmakla birlikte, sanığın dosya kapsamında mevcut savunmalarında, bahse konu çeşmenin korunması gerekli kültür varlığı vasfında olduğunu bilmediğine ilişkin beyanları karşısında, öncelikle, suça konu çeşmenin korunması gerekli kültür varlığı olarak tesciline ilişkin 08/10/2008 Koruma Bölge Kurulu kararının mahallinde mutat vasıtalarla ilan edilip edilmediği, ilan edilmiş ise, sanığın ilan tarihi itibariyle ve uzun zamandır bahse konu bölgede yaşayıp yaşamadığı, çeşmenin bu özelliğinin çevrede yaşayan kişiler tarafından yaygın olarak bilinip bilinmediği, nihayetinde, sanık tarafından yıktırılan çeşmenin korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı vasfının sanık tarafından bilinmesi gerekip gerekmediğinin tereddütsüz biçimde tespiti ile sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği gözetilmeksizin, yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı olup, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi gereğince isteme uygun olarak BOZULMASINA, 19/03/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi