Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/4175
Karar No: 2013/9898
Karar Tarihi: 08.04.2013

Hırsızlık - mala zarar verme - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2013/4175 Esas 2013/9898 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık hakkında hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından mahkumiyet kararı verildiği, ilk suç için verilen kararın TCK'nın 142/1(b) bendine uygun olmadığı ve bu nedenle bozulmasına gerek olmadığı belirtildi. Ancak, ikinci suç için verilen kararın TCK'nın 50. maddesine uygun olmadığı ve bozulması gerektiği vurgulandı. Bu maddeye göre, seçenek yaptırımlar ana başlığı altında sayılan (a,b,c,d,e,f) bentlerine birer alt başlık olarak yer verilmesi, uygulayıcıya benzeri yaptırımları belirleme ve uygulama yetkisi tanıdığı ancak, suçluyu ve toplumu korumaya yönelik bir güvenlik tedbiri niteliği taşıması gerektiği vurgulandı. Mahkeme, bu nedenle, \"4 ay süre ile ilçede kurulan halkın toplu olarak katıldığı gıda pazarlarına mücbir sebep bulunmadıkça girmekten yasaklanması\" yaptırımını açıklama gereği duydu. Kararda geçen kanun maddeleri: TCK'nın 142/1(b) ve (e) maddeleri, 5237 sayılı TCK'nın 50. maddesi.
(Kapatılan)13. Ceza Dairesi         2013/4175 E.  ,  2013/9898 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, mala zarar verme
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    I- Sanık hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesinde;
    Sanığın şikayetçiye ait park halindeki kilitli araç içinden hırsızlık yaptığının anlaşılması karşısında, eyleminin TCK"nın 142/1. maddesinin (b) bendine uyduğu gözetilmeyerek aynı maddenin (e) bendi ile hüküm kurulması, sonuca etkili görülmediğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre sanık ... müdafiinin temyiz itirazı yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
    II- Sanık hakkında mala zara verme suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesine gelince;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    5237 sayılı TCK"nın 50. maddesinin 1. fıkrasında, seçenek yaptırımlar ana başlığı altında sayılmış bulunan (a,b,c,d,e,f) bentlerine birer alt başlık olarak yer verilmiş olması, böylece uygulayıcıya geniş bir alanda benzeri yaptırımları belirleme ve uygulama yetkisinin de tanındığı açık olmakla birlikte; somut olayın özelliklerine ve maddenin düzenleme amacına uygun yorum yapılarak yaptırım belirleme zorunluluğunun bulunduğu, bunun da öncelikle suçluyu yada toplumu, kimi zaman her ikisini de korumaya yönelik bir güvenlik tedbiri niteliğini taşıması gerektiği gözetilmeden, ne suretle ıslah edici özelliği, kanunen tedbir öngörülmesinin amacına uygun olduğu açıklanmadan uygulama ve denetleme yeteneği de olmayan “4 ay süre ile ilçede kurulan halkın toplu olarak katıldığı gıda pazarlarına mücbir sebep bulunmadıkça girmekten yasaklanması seçenek yaptırımına çevrilmesine” biçiminde uygulama yapılması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 08.04.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi