Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/10970
Karar No: 2013/14186
Karar Tarihi: 09.10.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/10970 Esas 2013/14186 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, boşandıkları davalı tarafından ziynet eşyaları ve katkı payı alacakları için dava açıldığını belirterek, davaların müvekkili aleyhine sonuçlandığını, davalının ise tüm alacak kalemleri için faizleriyle birlikte, vekalet ücreti de dahil, faize faiz yürüterek icra takibi başlattığını iddia etmiştir. Davacı, yalnızca faizin talep edilmesi gerektiğini ileri sürerek, borçlu olmadığının tespitini talep etmiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetmiştir. Ancak, Yargıtay, açılan menfi tespit davası hakkında karar verirken, davanın Aile Mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirterek, davanın görev yönünden reddine karar verilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Kararda belirtilen kanun maddeleri:
- Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama usulüne dair 4787 sayılı yasanın 4. maddesi
- 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ikinci kitabı ile (3.kısım hariç) 4722 sayılı Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve uygulama şekli hakkındaki kanun kapsamındaki Aile Hukukundan doğan dava ve işlerin Aile Mahkemelerinde görülmesi gerektiği.
- İcra İflas Kanununda açılan menfi tespit ve istirdat davalarının genel hükümlere tabi olduğu açıklanmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2013/10970 E.  ,  2013/14186 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen menfi tespit davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dilekçesi ile; tarafların boşandığını, davalının müvekkili aleyhine ziynet eşyaları ve katkı payı alacakları için dava açtığını, davaların müvekkili aleyhine sonuçlandığını, davalının tüm alacak kalemleri için faizleriyle birlikte, vekalet ücreti de dahil, faize faiz yürüterek icra takibi başlattığını, halbuki ana parayı ödemiş olmaları nedeniyle yalnızca faizin talep edilmesi gerektiğini iddia ederek davacının ödeme kısımları ile bu kısımlara ilişkin fazla talep edilen faiz için borçlu olmadığının tespitini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama usulüne dair 4787 sayılı yasanın 4. maddesi uyarınca 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ikinci kitabı ile (3.kısım hariç) 4722 sayılı Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve uygulama şekli hakkındaki kanun kapsamındaki Aile Hukukundan doğan dava ve işler Aile Mahkemelerinde görülür.
    İİK’nın 72.maddesi uyarınca açılan menfi tespit ve istirdat davaları genel hükümlere tabidir. İcra İflas Kanununda göreve ilişkin özel bir hüküm öngörülmemiştir.
    Somut olayda ziynet eşyaları ve katkı payı borcuna ilişkin menfi tespit davasında borcun TMK 220 ve devamı maddelerinden kaynaklandığı ve dolayısıyla “Aile Hukukuna” ilişkin bulunduğu anlaşılmaktadır. Borç, Aile Hukukundan doğduğuna göre açılan bu davanın (menfi tespit) 4787 sayılı yasanın 4.maddesi gereğince Aile Mahkemesinde bakılması gerekmektedir. Görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Açıklanan nedenlerle davanın görev yönünden reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 09.10.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi