Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/29713
Karar No: 2019/10840
Karar Tarihi: 05.11.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/29713 Esas 2019/10840 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2016/29713 E.  ,  2019/10840 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, davalının 25/02/2013 tarihinde yapılan ihaleyi kazanarak altı parti orman emvali satın aldığını, ancak bu malların ödeme işlemlerini gereği gibi ve zamanında yapmaması nedeniyle ihalenin fesh edildiğini ve yapılan ikinci ihale ile başkasına ihale edildiğini, satış şartnamesi gereğince davalı tarafından ödeme işlemlerinin zamanında yapılmaması nedeni ile kurum zararının meydana geldiğini, ihale şartnamesi madde 14"e göre hesaplanan zararın 10.702,03 TL olduğunu ve bu bedelin reeskont faizi ile davalıdan tahsilini istemiştir.
    Davalı, cevap dilekçesi vermemiş, duruşmalara katılmamıştır.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile, 10.702,03 TL"nin davalıdan alınarak davacı idareye verilmesine, fazlaya ilişkin istemlerin reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı eldeki davada, iki ihale bedeli arasında idare aleyhine oluşan fark ile şartnamenin 14. maddesinde hükme bağlanan zararı talep etmiş, mahkemenin hükmüne esas aldığı bilirkişi raporunda ek zarar ve bedel farkı hesaplanmış ve mahkemece de bu bedele hükmedilmiş olmakla birlikte mahkemece, “mahkememiz dosyasında düzenlenen bilirkişi raporuna göre somut olayda ihaleler arasında idare lehine fiyat farkı meydana geldiği bu nedenle davacı idarenin sadece gecikme cezası talep edebileceği, gecikme cezasının faiz niteliğinde gecikme cezası olarak hesaplanan miktarın asıl borca eklenilmesi ve toplam üzerinden faiz yürütülmesinin faize faiz yürütülemeyeceğine ilişkin Borçlar Kanunu 104/son hükmüne aykırı olacağı bu nedenle gecikme cezası hesaplaması üzerinden faiz hesaplaması talebinin yerinde olmadığı” gerekçesiyle ek zarara ilişkin faiz ve KDV talepleri reddedilmiştir. Taraflar arasında uygulanması gereken satış şartnamesinin 14. maddesi iki ihale bedeli arasında bedel farkının meydana gelmesi nedeni ile %18 gecikme cezasının ödeneceği kararlaştırılmış olup, bu hüküm tarafları ve bu bağlamda davalıyı bağlayıcı niteliktedir. Bu itibarla davacının, zararını talep etme hakkının bulunduğunun kabulü zorunlu olup, bunun cezai şart niteliğinde olduğu da kabul edilmelidir.
    Mahkemece alınan bilirkişi raporu, taraflar arasındaki şartnamenin 14. maddesinin A bendinde geçen "ikinci veya daha sonra yapılan açık arttırmalı satışta idare zararına bir fiyat farkı husule gelirse...iki ihale arasında meydana gelen fiyat farkının tamamı ile ilk ihaleye göre bedel yatırılması gereken en son günden ikinci ihaleye veya pazarlığa göre bedel yatırılması gereken en son güne kadar geçen süre için ilk ihale bedeline göre hesaplanacak parti satış tutarının %18 ek hükmüne göre zarar toplamından oluşacak idaremiz alacağını....ödeyeceği" hükmüne göre değerlendirme yaparak sonuca varmıştır. Dosyanın incelenmesinde, ikinci ihale ile idare lehine fiyat farkı meydana gelmiş olduğu, bu durumda şartnamedeki 14. maddenin C bendi olan "açık arttırmalı satışta iki ihale arasında idare lehine fiyat farkı meydana gelmiş ve bu fiyat farkı ilk ihaleye göre bedel yatırılması gereken en son gün ile ikinci ihaleye veya pazarlığa göre bedel yatırılması gereken en son gün arasında geçen süre için ilk ihale bedeline göre hesaplanacak %18 gecikme cezasından az ise %18 gecikme cezasının tamamı ile...ödeyeceği" hükmünün değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Hal böyle olunca, mahkemece, taraflar arasındaki şartnamenin 14.maddesinin C bendi ile davacının talep edebileceği zararın hesaplanacağı ve zararın faiz niteliğinde olmadığı, cezai şart niteliğinde olduğu değerlendirilerek hasıl olacak sonuca uygun karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 05/11/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi