Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2090
Karar No: 2012/5598
Karar Tarihi: 10.04.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/2090 Esas 2012/5598 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir önalım davasına ilişkin verilen kararı inceledi ve davalının temyiz itirazlarına sınırlı olarak yer vererek kararı onadı. Ancak fiili taksime ilişkin temyiz itirazlarına ilişkin olarak taşınmazın taksim edilerek kullanıldığı savunmasının ileri sürüldüğünü ve mahkemenin bu hususu araştırmadığını belirtti. Bu nedenle, mahkeme kararının bozulmasına karar verildi ve davalının taksim savunmasına ilişkin delillerinin, varsa davacının bu konudaki karşı delillerinin sorulup toplanması gerektiği belirtildi. Kararda, T.M.K’nun 2. maddesinde yer alan dürüstlük kuralı da vurgulandı.
Kanun maddeleri detaylı ve açıklayıcı bir şekilde:
- T.M.K’nun 2. maddesi: Bu madde, dürüstlük kuralını düzenlemektedir. Bu kural, bir kişinin haklarına saygı gösterilmesini ve başka bir kişinin haklarından yararlanmak için hileli veya kötü niyetli davranışlardan kaçınılmasını öngörmektedir. Kararda da bu kurala atıfta bulunulmuştur.
- İçtihadı Birleştirme Kararı: Bu karar, kötü niyet iddiasının davanın her aşamasında ileri sürülebileceğini belirtmektedir. Kararda da bu karara atıfta bulunulmuştur.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/2090 E.  ,  2012/5598 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Önalım

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı önalım davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, önalım hakkına konu edilen payın iptali ile davacı adına tesciline ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına, takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına göre temyiz eden davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davalı vekilinin fiili taksime ilişkin temyiz itirazlarına gelince; önalım davasına konu payın ilişkin bulunduğu taşınmaz paydaşlarca özel olarak kendi aralarında taksim edilip her bir paydaş belirli bir kısmı kullanırken, bunlardan biri kendisinin kullandığı yeri ve bu yere tekabül eden payı bir üçüncü şahsa satarsa, satıcı zamanında bu yerde hak iddia etmeyen davacının tapuda yapılan satış sebebiyle önalım hakkını kullanması T.M.K’nun 2. maddesinde yer alan dürüstlük kuralı ile bağdaşmaz. Kötü niyet iddiası 14.02.1951 gün ve 17/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca davanın her aşamasında ileri sürülebileceği gibi, mahkemece de kendiliğinden nazara alınması gerekir. Bu gibi hallerde savunmanın genişletilmesi söz konusu değildir. Eylemli paylaşmanın varlığı halinde davanın reddi gerekir.
    Olayımıza gelince; önalım hakkına konu edilen 9 No’lu parseldeki 93/1007 pay taşınmazın paydaşlarından Halis Keskinoğlu tarafından 25.12.2008 tarihinde 37.200.- TL bedelle davalıya satılmıştır. Davalı açılan önalım davası üzerine yargılama sırasında sadece davanın süresinde açılmadığını savunmuş ise de, davanın kabulüne karar verilmesi üzerine temyiz dilekçesinde, taşınmazda eylemli paylaşmanın söz konusu olduğunu, üzerinde gecekonduların yer aldığını, bir kısmının yıkılmasına karşın, bir kısmının halen kullanıldığını, davacının da taşınmazda kendi payını satın aldığında taşınmazın fillen taksim edilerek kullanıldığını bildiğini, mahkemece taleplerine rağmen taşınmaz üzerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmadığını belirtmiştir. Davalının temyiz itirazları taşınmazın paydaşları arasında taksim edildiğine ilişkindir. Yukarıda açıklandığı üzere taşınmazın taksim edilerek kullanıldığı savunması davanın her aşamasında ileri sürülebilir. Bu halde savunmanın genişletilmesi söz konusu değildir. Bu durumda mahkemece davalının taksim savunmasına ilişkin delillerinin, varsa davacının bu konudaki karşı delillerinin sorulup toplanması, tüm deliller birlikte değerlendirildikten sonra sonucuna göre bir karar verilmesi için hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün yukarıda (2) No’lu bentte yazılı nedenlerle kararın BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 10/04/2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi