Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/21861
Karar No: 2015/34916
Karar Tarihi: 10.12.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/21861 Esas 2015/34916 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2014/21861 E.  ,  2015/34916 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; müvekkilin davalı şirketin yapımını üstlendiği inşaatlarda 01.03.2005-10.02.2007 tarihleri arasında inşaat işçisi olarak aylık net 750,00 TL ücretle çalıştığını, iş akdinin haklı neden gösterilmeden sonlandırıldığını, müvekkilin devamlı başka işyerlerinde sigortalı gösterildiğini, yol ve yemek masraflarının davalı tarafından karşılandığını, 5 aylık ücretinin ödenmediğini, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını, haftanın 7 günü 07.00’ dan başlayarak gece saatlerine kadar çalıştığını, yıllık izinlerinin kullandırılmadığını, tüm bu nedenlerden ötürü fazlaya ilişkin talep ve dava hakları saklı kalmak üzere; kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil, yıllık izin ve hafta tatili ücretlerinin tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; müvekkil şirketin inşaat firması olarak büyük firmaların taşeronluğunu yaptığını, bu nedenle birçok şantiyede işçi görevlendirildiğini, davacının da müvekkil şirket şantiyelerinde vasıfsız işçi olarak 19.04.2006-20.07.2006 tarihleri arasında çalıştığını, asgari ücret aldığını, işyerinde yapılan iş gereği işlerin kesintili olduğunu, iş oldukça işçilerin işe davet edildiğini, iş bitince işçilerin dağıldığını, şantiyelerde yol ve yemek yardımı yapıldığını, davacının alacaklarının kendisine veya babasına ödendiğini sonuç olarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.

    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı avukatının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının hizmet süresine dolayısıyla kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı, ihbar tazminatının da hükmedilen miktar kadar olup olmadığı noktasındadır.
    Davacı 01.03.2005-10.02.2007 tarihleri arasında çalıştığını iddia etmiştir.
    Davalı ise SGK kayıtlarına dayanarak davacının 19.04.2006-20.07.2006 tarihleri arasında çalıştığını savunmuştur.
    İşçinin çalışma olgusunun tespitinde işyerinde veya komşu işyerinde çalışanların tanıklığı önemli olduğu gibi tanık olarak dinlenecek kişinin tanıklığına güveni etkileyebilecek bir durumun olup olmadığı da araştırılmalıdır.
    Diğer taraftan 6100 HMK.’un tanıkla ilgili hükümleri incelendiğinde, 240/1 maddesinde “Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir”, 250. Maddesinde “Tanığın davada yararı bulunmak gibi tanıklığının doğruluğu konusunda kuşkuyu gerektiren sebepler varsa, bunu iki taraftan biri iddia ve ispat edebilir” ve 254. Maddesinde ise “Dinleme sırasında öncelikle tanıktan adı, soyadı, doğum tarihi, mesleği, adresi, taraflarla akrabalığının veya başka bir yakınlığının bulunup bulunmadığı, tanıklığına duyulacak güveni etkileyebilecek bir durumu olup olmadığı sorulur” kurallarına yer verilmiştir.
    Dairemizin istikrarlı uygulaması gereği, davalı aleyhine dava açanlar tanık olarak dinlenmiş ise bu işçilerin tanıklıklarına kural olarak itibar edilmemesi gerekir. Bu beyanların diğer yan delillerle birlikte değerlendirilerek, sonuca gidilmesi gerekir.
    Davacı tanığı olarak dinlenen işçiler aynı şekilde davalı aleyhine dava açan kişilerdir.
    Tanıkların konumu, tanıklıklarına duyulacak güveni etkileyecek durumdadır. Bu nedenle tanıklıklarına itibar edilemez.
    Çalışma süresi bakımından beyanı hükme esas alınan davacının kardeşi davacı tanığı ... “Ben davalı şirkette 2005 yılının mart ayında işe başladım. 2007 yılının başlarında işten çıkarıldım.... Davacı ile birlikte aynı tarihte işe başladım aynı tarihte de işten çıkışımız verildi. Davacı inşaat işçisi olarak çalışıyordu.” şeklinde beyanda bulunmuştur. Ancak adı geçen tanığın ... İş Mahkemesi’nin 2012/170 Esas sayılı Dairemizce aynı gün temyiz incelemesi yapılan dosyasında davalı işverenlikte 10/04/2007-02/02/2009 tarihleri arası çalıştığını iddia ettiği görülmüştür. Buna göre davacının iddiasını kanıtlayamadığı, ... kayıtlarındaki çalıştığı süre dikkate alınarak kıdem ve ihbar tazminatı talebinin değerlendirilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 10.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi