Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1699
Karar No: 2020/6284
Karar Tarihi: 15.10.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2020/1699 Esas 2020/6284 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi'nde başlatılan davada, 690 ada 94 ve 690 ada 112 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi talep edildi. Ancak, mahkeme davacının buralarda malik sıfatı ile haklarının kalmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Davacı bu karara itiraz ederek davanın tekrar incelenmesi talebinde bulundu. Yargıtay da davacının itirazını kabul ederek tüm tapu kayıtlarının dosyaya alınıp tarafların paylarının bulunup bulunmadığı ve dava dışı paydaş olup olmadığı araştırılmasını talep etti. Bu doğrultuda, HMK'nın 27. maddesi uyarınca, paydaşlığın giderilmesi davalarında dava konusu taşınmaz maliklerinin veya mirasçılarının tamamının davada taraf olarak yer alması gerektiği belirtildi. Kararda, ortaklığın giderilmesi davalarının paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır denildi. Kararda, davacının dava konusu edilen taşınmazlar üzerinde malik sıfatı ile hakkının kalmadığı gerekçesiyle yazılı şekilde hüküm kurulmasının doğru ol
14. Hukuk Dairesi         2020/1699 E.  ,  2020/6284 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 08.04.2014 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın husumet yönünden reddine dair verilen 16.02.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı ... tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacı, dava konusu 690 ada 94 ve 690 ada 112 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, Tapu Müdürlüğünden gelen yazı cevabında davacı tarafından dava edilen taşınmazların imar uygulaması neticesinde 2308 ada 5 parsel numarasını alarak Hazine adına kaydedildiği davacının dava konusu edilen taşınmazlar üzerinde malik sıfatı ile hakkının kalmadığı gerekçesi ile davanın husumet yönünden reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı ... temyiz etmiştir.
    Paydaşlığın (Ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (Ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    HMK"nın 27. maddesi hükmü uyarınca, davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi haklarıyla bağlı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Bu itibarla, ortaklığın giderilmesi davalarında, dava konusu taşınmaz maliklerinin veya mirasçılarının tamamının davada taraf olarak yer alması, paydaşlardan veya ortaklardan birinin ölümü halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    Taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olup re’sen yargılamanın her aşamasında göz önünde bulundurulması gerekir.
    Somut olaya gelince; Dairemizin mahalline iade kararı uyarınca dosyaya getirtilen güncel tapu kayıtlarından, davaya konu 690 ada 94 ve 690 ada 112 parsel sayılı taşınmazların tapu kaydının 03.06.1999 tarihli ve 06.01.2005 tarihli imar uygulaması nedeniyle kapatıldığı, çeşitli parsellere dağıtım yapılarak davacının paydaşı olmadığı bir çok parsel yanında davacının da paydaşı olduğu 2294 ada 31, 2296 ada 21, 2301 ada 22 ve 26, 2293 ada 13, 14 ve 21, 230 ada 21 parsel sayılı imar parsellerinin oluştuğu ve tapuya tescil edildiği anlaşılmıştır.
    Bu durumda mahkemece, oluşan bu yeni duruma göre tüm tapu kayıtlarının dosya arasına alınıp, tarafların paylarının bulunup bulunmadığı ve dava dışı paydaş olup olmadığı araştırılarak, yeni oluşan parseller hakkında davacı ve davalıların davaya devam edip etmeyeceklerinin tespiti, varsa yeni paydaşların da davaya dahil edilmesi ve daha sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, davacının dava konusu edilen taşınmazlar üzerinde malik sıfatı ile hakkının kalmadığı gerekçesi ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu nedenle hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı ...’in temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, 15.10.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi