Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10021
Karar No: 2019/10702
Karar Tarihi: 04.11.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/10021 Esas 2019/10702 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2016/10021 E.  ,  2019/10702 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatı ile, davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı; davalı şirketten 01.12.2006 tarihinde 300 adet sertifikalı starkrimson cinsinde elma fidanı satın aldığını, bu fidanları kiralamış olduğu tarlaya diktiğini, nihayetinde 2011 yılının hasat mevsiminde söz konusu fidanlardan ürün elde etmeye başladığını, bahçesinden elde ettiği ilk ürünleri satmak istediğinde bu ürünlerin starkrimson grubuna ait olmadığını, gala, pink lady ve cinsinin ne olduğunu bilmediği bir çok farklı türe ait, piyasada satışı olmayan elma çeşitlerinin de bulunduğunu alıcıdan öğrendiğini, üretmiş olduğu bu elmaları satamadığını ve zarara uğradığını, elmaların büyük bir kısmını dağıttığını ve bir kısmının da çürüdüğünü, zararının bununla da sınırlı olmadığını, söz konusu fidanların klasik türde elma ağacı olduğu düşünüldüğünden 7"şer metre aralıklarla dikildiğini, ancak ortaya çıkan ağaçların yarı bodur türde olduğunu ve normalde bunların 3"er metre aralıklarla dikilmesi gerektiğini, ağaçlar arası 4 metre açık olduğundan toprağının boş kaldığını, bu zararının da tazmini gerektiğini, yarı bodur elma ağaçlarının klasik türdeki ağaçların 1/3"ü oranında meyve verdiğini, bu sebeple ağaçlar 10 yaşına geldiğinde söz konusu bahçeden 50 tonun üzerinde mahsul kaldırmayı düşünürken, satıcının sertifikalarına uygun olmayan ürünü satmaları nedeniyle bunun mümkün olmadığını, ayrıca ağaçları satın alırken yaptığı 1.212,00 TL ödeme, söz konusu fidanları dikerken ve yetiştirmek üzere 2006 yılından bu zamana kadar yapmış olduğu bakım masrafları, gübreleme ücretleri, işçi ücretleri, sulama sistemi için ödenen bedel, ağaçlar için ödenen su parası, ağaçların kuvvetlenmesi için 2009 yılında tarlanın tamamına ekilen şeker pancarı bitkisi için yapılan masraflar, arazi için ödediği kira bedellerinin de ayrı zarar kalemi olduğunu beyan ederek, uğramış olduğu zararın tespiti ile fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere 3.000,00 TL maddi tazminatın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiş, 25/02/2016 tarihli ıslah dilekçesiyle talebini 235.802,58 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalı; davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne, 88.924,90 TL zararın 3.000,00 TL"sinin dava tarihinden itibaren, bakiye 85.924,90 TL"sinin ıslah tarihi olan 25/02/2016 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Davacı, eldeki dava ile, davalı şirketten aldığı starkrimson cinsine ait sertifikalı 300 adet elma fidesinin, sertifikada yazılı olandan farklı cinslere ait olması nedeni ile uğradığı zararın tazminini talep etmiştir. Mahkemece, bilirkişi heyetinden rapor alınarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu’nun 11.maddesinde "Fiillerinin ayrıca suç sayılma hâli saklı kalmak üzere, zarara neden olan kusurlu tohumluğu üreten, satan, dağıtan, ithal eden veya başka şekilde piyasaya süren gerçek veya tüzel kişiler, meydana gelen zararı müteselsilen tazmin etmekle yükümlüdür. Bunlar zararı, kusurları oranında birbirlerine rücu edebilirler. Dava, zarara uğrayanın zarara uğradığının tespit edilmesinden itibaren altı ay içinde, her hâlde zararın meydana gelmesinden itibaren iki yıl içinde açılabilir.” hükmünü içermektedir. Yasa hükmünde bahsedilen süre, hak düşürücü nitelikte olup, taraflar ileri sürmezse dahi resen nazara alınıp uygulanması gerekir. O halde, mahkemece davacının satın aldığı fidelerin özelliklerini anlayabileceği ve zararının tespit edilebilir hale geldiği tarih, uzman bilirkişi kurulundan alınacak taraf, mahkeme ve Yargıtay denetimine elverişli bilirkişi raporu ile belirlenip, ilgili madde hükmü değerlendirilerek ve bu arada davacının kaymakamlık makamına vermiş olduğu 07.09.2010 tarihli dilekçesine istinaden düzenlenen 30.09.2010 tarihli rapor ile davacının dava dilekçesinde 2011 yılının hasat mevsiminde söz konusu fidanlardan ürün elde etmeye başladığına yönelik beyanı da dikkate alınarak bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak yazılı şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    2-Bozma nedenine göre davacının ve davalının sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün davalı yararına BOZULMASINA, 2. bentte açıklanan nedenlerle davacının ve davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan 29,20 TL harcın taraflara ayrı ayrı iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04/11/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi