
Esas No: 2022/2476
Karar No: 2022/13705
Karar Tarihi: 06.10.2022
Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2022/2476 Esas 2022/13705 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkemenin verdiği karara göre, yasaklanmış hakların geri verilebilmesi için cezanın tamamlanmasından itibaren üç yıllık sürenin geçmesi ve bir suç işlenmemesi gerekmektedir. 5352 sayılı Kanun'un 13/A maddesine göre, herhangi bir mahkumiyet sonucu veya ceza şeklinde hükmedilen ehliyetsizlik türü memnu hakların iadesi yoluyla bertaraf edilebilir. Mahkeme kararında yasaklanmış hakların geri verilip verilmeyeceğinin hükümlünün iyi halli bir yaşam sürdürüp sürdürmediğine göre değerlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Hükümlü hakkında yasaklanmış hak bulunmadığı gerekçesiyle talebin reddedildiği ancak arşiv kaydının da yasaklanmış hak kavramına dahil olduğu belirtilen karar, bu nedenle bozulmuştur. Kanunlar ise şunlardır: 6136 sayılı Yasaya aykırılık, 5352 sayılı Kanun'un 13/A maddesi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu, 1412 sayılı CMUK. 321. madde, HTML.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 6136 sayılı Yasaya aykırılık
HÜKÜM : Memnu hakların iadesinin reddine dair
Gereği görüşülüp düşünüldü:
5352 sayılı ... Kanunu'na eklenen 13/A maddesinde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkumiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebileceği; bunun için, Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla, mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması gerektiği belirtilmektedir.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi için cezanın infaz edilmiş olması ve kişinin infazın tamamlanmasından itibaren üç yıllık süre içerisinde yeni bir suç işlememesi ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaatin oluşması gerekecektir.
5352 sayılı Kanun'un 13/A maddesine göre, ister 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndan, isterse özel bir yasadan kaynaklansın, amme hizmetlerinden yasaklanma, memuriyetten mahrumiyet, seçme veya seçilme hakkından yoksun kılınma, yasal kısıtlılık altında bulundurulma, babalık veya kocalık haklarından mahrumiyet, sürücü belgesinin geri alınması, emekli maaşından yoksun kılınma, meslek ve sanatın tatili, iş yerinin kapatılması ve benzerleri gerek bir mahkûmiyet sonucu ve gerekse ceza şeklinde hükmedilen her nevi ehliyetsizliklerin memnu hakların iadesi yoluyla bertaraf edilmesine yasal bir engel bulunmadığından, anılan kanun maddesinde açıklanan süreler geçtikten sonra talepte bulunan iyi halli hükümlünün memnu haklarının iade edildiğinin bir kararla tespit edilmesinde zorunluluk bulunmaktadır.
Somut olayda mahkemesince hükümlünün mahkumiyet kararında yasaklanmış hak bulunmadığı gerekçesi ile hükümlünün memnu hakların iadesi talebinin kabul edilmediği anlaşılmakla, her ne kadar hükümlü hakkındaki mahkumiyet kararında herhangi bir hak yoksunluğu yer almasa da, hakkında ... arşiv kaydının bulunmasının yasaklanmış hak kavramına dahil olduğu, hükümlünün cezasının infaz edildiği tarih olan 31.03.1994 tarihinden itibaren 5352 sayılı ... Kanunu'nun 13/A maddesinde yer alan 3 yıllık sürenin geçmiş olduğu ve hükümlünün daha sonra yeni bir suç işlememiş olduğu cihetle; mahkemesince yapılacak değerlendirmede hükümlünün hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda kanaate ulaşılması durumunda yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilmesi gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi,
Yasaya aykırı, hükümlünün temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, 06.10.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.