
Esas No: 2021/9541
Karar No: 2022/1669
Karar Tarihi: 27.01.2022
Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/9541 Esas 2022/1669 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme, bir ihbar üzerine bir evde yapılan aramada 800 karton kaçak sigara ele geçirilmesiyle ilgili bir davada sanığın suçu işlediğine dair yeterli kanıt olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesini inceledi. Ancak mahkeme, usulsüz bir arama yapılması nedeniyle elde edilen kaçak sigara dışında, sanığın suçunu kanıtlayacak başka bir delil olmadığına dikkat çekti. Kanuna aykırı elde edilen delillerin hükme esas alınamayacağı şeklindeki Ceza Muhakemesi Yasası maddelerine atıfta bulunan mahkeme, Cumhuriyet Savcısı tarafından gecikmesinde sakınca olmasından dolayı verilen yazılı bir arama izni olmasına rağmen aramanın usule uygun yapılmadığını belirtti. Yapılan aramanın usul ve yasaya aykırı olduğu sonucuna varan mahkeme, sanık hakkında verilen beraat kararının usul ve yasaya uygun olduğu sonucuna vardı ve kararı onadı. Kanun maddeleri ise şu şekildedir: 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasası'nın 206/2-a, 271/2, 230/1. maddeleri. Bu maddeler, hukuka uygun şekilde elde edilen delillerin kullanılabileceğini, kanuna aykırı elde edilen delillerin ise hükme esas alınamayacağını, adli aramaların ise makul şüphe ve hakim kararı koşullarına uyularak yapılması gerektiğini düzenlemektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 5607 sayılı Yasaya muhalefet
HÜKÜM : Beraat, müsadere
Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
Suç tarihinde ihbar üzerine, sanık ...'e ait ikamette yapılan aramada samanlıkta 800karton kaçak sigara ele geçirildiği olayda, sanığın suçu işlediği sabit olmadığı gerekçesine dayanılarak beraat karar verilmiş ise de;
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasasının 206/2-a, 271/2, 230/1. maddeleri fıkraları da hukuka uygun surette elde edilen delillerin kullanılabileceğini, yani kanuna aykırı elde edilenlerin ise hükme esas alınamayacağı şeklinde açık düzenlemeleri içermektedir.
Adli aramaların nasıl yapılacağını düzenleyen 5271 sayılı CMK'nun 116. maddesi arama kararı verebilmesi için makul şüphenin bulunması ve aynı Yasanın 119. maddesi aramanın, hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı takdirde, kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlilerince yapılabileceği biçimindedir. Bu koşullara uyulmadan yapılan arama kanuna aykırıdır.
Dosya kapsamına göre; Cumhuriyet Savcısı tarafından gecikmesinde sakınca bulunduğundan bahisle verilmiş yazılı bir arama izni bulunmasına rağmen arama kararında gecikmesinde sakınca bulunan halin gerekçesinin belirtilmediği, dosya içerisinde bulunan 03.03.2014 tarihli arama tutanağının tarih ve saati incelendiğinde aramanın hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılmış olması nedeniyle arama kararının savcılık tarafından verilemeyeceği, buna göre yapılan aramanın usul ve yasaya aykırı olduğu, sanığın aşamalardaki savunmalarında ele geçirilen kaçak sigaralardan haberinin olmadığını beyan etmiş olup usulsüz arama sonucu kanuna aykırı olarak elde edilen delil (eşya) dışında sanığın mahkumiyetini gerektirecek başka bir delil de elde edilemediği gözetilerek, sanık hakkında mahkemenin farklı gerekçeyle verdiği beraat kararının netice itibariyle usul ve yasaya uygun olduğu anlaşılmakla;
Yapılan duruşmaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, gösterilen gerekçeye ve takdire göre O yer Cumhuriyet Savcısı ve katılan vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle sonucu itibarıyla doğru olan hükmün değişik gerekçeyle ONANMASINA, 27/01/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.