Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/24429
Karar No: 2015/4539
Karar Tarihi: 09.07.2015

Fuhuş - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/24429 Esas 2015/4539 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, fuhuş suçu işlediği kabul edilen sanıkların mahkumiyet kararını temyiz etti. Dosya incelendiğinde, sanıkların hangi seçimlik hareketi gerçekleştirdiği, müşterek faillik koşulları ve kanıtların açıklanmadığı ve sanıkların hukuki durumlarının soyut olarak değerlendirildiği yetersiz gerekçeyle hüküm kurulduğu belirlendi. Ayrıca mağdurelerin çaresizliği, fuhuşa sevk edilmesi ve sömürülmesi yasa dışı kabul edildi. Sanıklara verilen cezaların TCK'nın 227/4. maddesi gereğince artırılması, hesaplamada hata yapılması, para cezasının taksitlerinin belirtilmemesi kanuna aykırı bulundu. Kanun maddeleri TCK'nın 227/2, 37/1, 227/4, 35, 52/4'dür.
18. Ceza Dairesi         2015/24429 E.  ,  2015/4539 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Fuhuş
    HÜKÜM : Mahkumiyet



    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1- Sanıkların gerçekleştirdiği kabul edilen fuhuş eylemlerinin, TCK"nın 227/2. maddesindeki seçimlik hareketlerden hangisini oluşturduğu, her bir fuhuş fiilinde, TCK"nın 37/1. maddesinde suça iştirakin bir görünümü olarak düzenlenen müşterek faillik koşullarının ne surette gerçekleştiği ve bu fiillere ilişkin kanıtların nelerden ibaret olduğunun, her bir mağdureye yönelik hüküm yönünden ayrı ayrı ve Yargıtay denetimine olanak sağlayacak biçimde açıklanıp gösterilmesi gerekirken, dosyadaki delillerin ve sanıkların hukuki durumlarının, genel ve soyut olarak değerlendirildiği yetersiz gerekçeyle hüküm kurulması,
    2- Kabule göre de:
    a- Kovuşturma aşamasında adresleri tespit edilemediği için dinlenilmelerinden vazgeçilen mağdurelerin sanıklarla kurdukları bağlantı ve kişisel durumlarıyla ilgili soruşturma sırasındaki ifadeleri arasında farklılıklar bulunması karşısında, çaresizliğin her bir mağdure yönünden nasıl gerçekleştiği açıklanmadan ve çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk veya fuhuş yapmasını sağlamanın, hayatını devam ettirmek, bir yerde kalmak ve iş bulmak konusunda yapacak bir şeyi olmayan mağdurelerin, içinde bulunduğu maddi ve manevi olumsuz ortamdan başka yollarla kurtulma olanağı bulunmadığına inandırılarak fuhuş yapmaya ikna edilmesi ve bu olumsuz koşulların yarattığı sonuçtan yararlanılarak sömürülmesi anlamını taşıdığı gözetilmeden, mağdurelerin; çaresizlik durumlarını somutlaştırmayan, büyük maddi sıkıntılarından ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler bulunduğundan bahisle sanıklara verilen cezaların, TCK’nın 227/4. maddesi gereğince artırılması,
    b- Sanık ..."nin mağdure ..."ya yönelik fuhuş eylemine ilişkin hükümde; TCK"nın 35. maddesinin uygulanması sonucu bulunan 3 yıl hapis cezasının, TCK"nın 52. maddesi uyarınca gerçekleştirilen hesaplama sonrasında 7 yıl 6 ay olarak yazılması ve sanığın fuhuş eylemlerini gerçekleştirdiği kişiler (mağdureler ... ve ...) yönünden kabul ve hüküm fıkrası arasında çelişki yaratılıp gerekçesizliğe yol açılması,
    c- Sanıklara verilen adli para cezalarının. TCK"nın 52/4. maddesi gereğince taksitlendirilmesi sırasında, taksit aralığının (süresinin) gösterilmemesi.
    Kanuna aykırı ve sanıklar ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... müdafilerinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 09/07/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi