Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/2308
Karar No: 2011/3395

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/2308 Esas 2011/3395 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalının malik olduğu taşınmaza fuzulen girdiğini iddia ederek elatmanın önlenmesini ve ecrimisil istemiştir. Davalı ise davanın reddini savunmuştur. Mahkeme, davalının taşınmazı fuzulen işgal ettiği gerekçesiyle elatmasının önlenmesine karar vermiş, ecrimisil isteğinin feragat nedeniyle reddine karar vermiştir. Dosya incelendiğinde, davacının önceden davalıya icra takibi başlattığı ve daha sonra temerrüt nedeniyle tahliye davası açtığı ortaya çıkmıştır. Davacı, mahkemede ecrimisil isteğinden vazgeçmiş, kira borçlarının ödenmesini istemiştir. Mahkemece, elatmanın önlenmesine ve kira alacağının tahsiline karar verilmiştir.
Ancak, taraflar arasındaki kira ilişkisinden kaynaklı uyuşmazlıkların Borçlar Kanunu'nun kira ile ilgili hükümleri çerçevesinde çözümlenmesi gerektiği ve HUMK'nun 8. maddesi uyarınca Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye biçiminde açılması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, elatmanın önlenmesine ilişkin kararın bozulmasına karar verilmiş ve HUMK'nun 428. maddesi gereğince kararın geri verilmesi ve harcın geri verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun maddeleri:
- TMK'nun 683 ve devamı maddeleri
- Borçlar Kanunu'nun kira ile ilgili hükümleri
- HUMK'nun 8. maddesi
- HUMK'nun 428. maddesi
1. Hukuk Dairesi         2011/2308 E.  ,  2011/3395 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ALAPLI ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 27/11/2008
    NUMARASI : 2006/281-2008/341

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, kayden maliki bulunduğu 61 ada 1 parselde bulunan 5 nolu bağımsız bölümün davalı tarafından fuzulen işgal edildiğini ileri sürerek, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteklerinde bulunmuştur.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece,davalının davacıya ait taşınmazı fuzulen işgal ettiği gerekçesiyle elatmasının önlenmesine, kira alacağının tahsiline, ecrimisile yönelik davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi . .raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, fuzuli işgal nedenine dayalı elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğine ilişkin olup, davacı yargılama sırasında ecrimisil isteğinden vazgeçmiş, biriken kira borçlarının ödenmesini istemiştir.
    Mahkemece, elatmanın önlenmesine, ecrimisil isteğinin feragat nedeniyle reddine, kira alacağının tahsiline karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden, toplanan delillerden; davacının önceden davalı aleyhine “49 Örnek nolu” ödeme emri göndererek icra takibinde bulunduğu, daha sonra 10.12.2005 tarihinde temerrüt nedeniyle tahliye davası açtığı ve her iki talebinde davalıyla aralarında kira ilişkisi bulunduğunu bildirdiği, gerek icra takibinin gerekse temerrüt nedeniyle tahliye davasının takipsiz bırakıldığı, eldeki davada da hem dava dilekçesinin içeriğinden hem de 07.02.2008 günlü oturumdaki yazılı beyanında, keza davalı ile aralarında 1980 -1981 yıllarından beri sözlü kira ilişkisi kurulduğunu, 2000’li yıllara kadar kira parasının düzenli olarak ödendiğini, o tarihten sonra ödemelerin aksatıldığını ve 2005 yılından sonra da hiç ödenmediğini ileri sürmüştür. Davalı da keza imzalı beyanı ile kira ilişkisini doğrulamıştır.
    Yanlar arasındaki kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü elatmanın önlenmesi davası ile değil Borçlar Kanununun kira ile ilgili hükümleri ya da 6570 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde çözümlenmesi mümkün ve zorunludur. Bu durumda, bu tür bir davanın ise HUMK’nun 8. maddesi uyarınca Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye biçiminde açılmasının gerekeceğide kuşkusuzdur.
    Bilindiği üzere, elatmanın önlenmesi davaları TMK’nun 683 ve devamı maddelerinden kaynaklanan mülkiyet hakkına dayalı davalar olup taşınmaza haklı ve geçerli bir neden olmaksızın fiilen el atan kişiler aleyhine açılır.
    Somut olayda ise, taraflar arasında sözlü kira sözleşmesi düzenlendiği konusunda mutabakat bulunduğuna ve anılan husus mahkemece birikmiş kira bedellerinin ödenmesine hükmetmek suretiyle de teyit edildiğine göre davalının geçerli bir neden bulunmaksızın tasarruf ettiği biçimindeki kabulde isabet yoktur.
    Hal böyle olunca, yukarıda değinilen ilkeler doğrultusunda olay irdelenerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken aksine düşüncelerle yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması doğru değildir.
    Davalının, temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle kararın HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 24.3.2011  tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi