Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2335
Karar No: 2012/5248
Karar Tarihi: 03.04.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/2335 Esas 2012/5248 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi'nden verilen tahliye davası kararı temyiz edildi. Davanın işyeri ihtiyacı nedeniyle açıldığı belirtildi. İşyerinin ihtiyaç nedeniyle tahliye edilebilmesi için ya tahliye tehdidi altında olması ya da kiralananın daha üstün nitelikte olması gerekiyor. Bu durumlardan en az birinin varlığı ihtiyacın kabulü için yeterlidir. Mahkemece, davacı tarafından tahliye tehdidinin varlığı iddiası ileri sürülmüş değilse, kendiliğinden nazara alınamaz. Mahkeme tarafından yeterli inceleme yapılmadan tahliye kararı verilmesi, yanlıştır. Hüküm bozuldu. Kanun maddeleri ise 6570 Sayılı Yasanın 7/c Maddesi ve HUMK'nın 428. Maddesi olarak belirtilmiştir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/2335 E.  ,  2012/5248 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Kiralananın tahliyesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, iktisap ve işyeri ihtiyacı nedeniyle tahliye istemine ilişkindir. Mahkemece bozma kararına uyularak yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    6570 Sayılı Yasanın 7/c maddesine göre işyeri ihtiyacına dayalı olarak açılan tahliye davalarında ihtiyaçlının kirada olması halinde ihtiyacın varlığının kabulü için ihtiyaçlının ya tahliye tehdidi altında bulunması veya kiralananın yapılacak iş için daha üstün nitelikte olması, en azından halen iş yapılan yerle eşdeğer nitelikte bulunması gerekir. Eşdeğerlik durumu varsa mülkiyet hakkına üstünlük tanınmalıdır. Bu iki halden birisinin varlığı ihtiyacın kabulü için yeterlidir. Her iki halin birlikte olması gerekmez.
    Tahliye tehdidinin varlığı davacı tarafından ileri sürülmemiş ise mahkemece kendiliğinden nazara alınamaz. Oysa kiralananın halen iş yapılan yerden üstün olduğu ileri sürülmemiş olsa bile ihtiyaç iddiasının içinde bu husus da mevcut olduğundan mahkemece uzman bilirkişi aracılığıyla keşif yapılarak kıyaslama suretiyle bu hususun belirlenmesi gerekir.
    Davacılar vekili, yargılama sırasında, müvekkillerinin halen kiracı olarak bulundukları yerlerde ticari faaliyetlerine devam etmekte olduklarından bahisle dosyaya yazılı kira sözleşmeleri ibraz etmiş, davalı vekili de kiracı olarak bulunulan yerlerde, kıyaslamalı keşif yapılmasını istemiştir. Bu durumda, mahkemece yukarıda açıklanan hususlar üzerinde durulması, davaya konu kiralananlar ile davacıların halen kirada bulundukları yerler üzerinde mukayeseli keşif yapılarak üstünlük vasfının araştırılması ve sonucuna göre de bir karar verilmesi gerekirken bu husus üzerinde durulmadan eksik inceleme sonucu yazılı gerekçe ile tahliye kararı verilmesi hatalı olmuştur.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 03.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi