(Kapatılan)14. Hukuk Dairesi 2013/2040 E. , 2013/4333 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 26.04.2012 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 13.12.2012 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne duruşma isteminin davanın niteliği gereği reddine karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
_K A R A R_
Dava, borçlu ortağın alacaklısı tarafından yapılan icra takibi sonucu alınan yetki belgesine dayanılarak açılan ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Davacı, davalı borçlu ortak aleyhine ... 3.İcra Müdürlüğü"nün 2009/3314 ve 2009/3315 sayılı icra dosyasına konu alacaklarının tahsiline yönelik olarak icra takibi yaptıklarını, haciz konulan ve borçluya murisinden intikal eden taşınmazların satışı yoluyla ortaklığının giderilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, dava açılırken 3. İcra Müdürlüğü"nün 2009/3314 sayılı icra dosyası için yetki alındığı, aynı icra dairesinin 2009/3315 sayılı icra dosyası için dava açıldıktan sonra yetki alındığı gerekçesi ile bu dosyaya ilişkin talebin reddine, 826 parsel sayılı taşınmazın satışı ile elde edilecek paranın 2009/3314 sayılı icra dosyasından kaynaklanan alacağı karşılayacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
Borçlu ortağın alacaklısı İcra Hakimliğinden İ.İ.K.nun 121. maddesine göre alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bunun için icra hakiminden yetki belgesi alması zorunludur. İcra hakiminden yetki belgesi almadan doğrudan doğruya veya yetkisi olmayan İcra Müdürünün verdiği yetki belgesine dayanılarak dava açılması halinde dava hemen reddedilmeyip, icra hakiminden yetki belgesi almak üzere süre verilmelidir.
Bu şekilde açılacak davada borçlu ortak dahil tüm ortakların davaya dahil edilmeleri zorunludur.
Borçlu ortağın alacaklısı tarafından açılan davada birden fazla taşınmaz dava konusu edilmiş ise icra takibine konu borç miktarına göre dava tarihi itibariyle taşınmazlardan borçlu ortağın payına düşecek değerin tespit edilerek borca yetecek miktarda taşınmazın ortaklığının giderilmesine karar verilmesi, fazlaya ilişkin istemin reddedilmesi gerekir.
Yukarıda yapılan açıklamaların ışığı altında somut olaya gelince; davacı ... 3. İcra Müdürlüğü"nün 3314 ve 3315 sayılı icra dosyaları ile takip başlattıklarını alacağın tahsili için borçluya murisinden kalan taşınmazlar üzerindeki ortaklığın giderilmesini talep ve dava etmiş, dava dilekçesine ... İcra Hukuk Mahkemesi"nin 03.01.2012 tarihli ve 2012/2E., 2012/2K. sayılı yetki belgesi ile ... 3. İcra Müdürlüğü"nün 2009/3314 sayılı icra dosyası için ortaklığın giderilmesi ve veraset ilamı almak üzere yetki verilmesine ilişkin kararı eklemiştir.
Dava açıldıktan sonra ... İcra Hukuk Mahkemesi"nin 07.12.2012 tarihli ve 2012/131 Es., 2012/131K.sayılı yetki belgesi ile ... 3. İcra Müdürlüğü"nün 2009/3315 sayılı dosyası için ortaklığın giderilmesi davası açmak üzere verilen yetki belgesi de ibraz edilmiştir.
Bu durumda mahkemece, icra hakiminden yetki belgesi almadan doğrudan doğruya dava açılması halinde yetki belgesi almak üzere süre verilerek icra takibine konu borç miktarına göre dava tarihi itibariyle taşınmazlardan borçlu ortağın payına düşecek değerin tespit edilerek borca yetecek miktarda taşınmazın ortaklığının giderilmesine karar verilmesi gerekirken yetki belgesinin dava açıldıktan sonra ibraz edildiği gerekçesiyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeple kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde yatırana iadesine, 22.03.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.