Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2612
Karar No: 2015/6887
Karar Tarihi: 09.04.2015

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2015/2612 Esas 2015/6887 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2015/2612 E.  ,  2015/6887 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davacı, murisinin 1988 yılından 04.09.1998 tarihine kadar davalı işveren nezdinde çalıştığının tespitini talep etmiş olup; mahkemece davacının murisinin davalı işyerinde bildirilenlerin dışında çalıştığına ilişkin bilgi ve belge bulunmadığı ve çalışma iddiasının ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağı olan 506 sayılı Kanunun “Prim Belgeleri” başlığını taşıyan 79. maddesinin onuncu fıkrasında, yönetmelikle belirlenen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları, Kurumca saptanamayan sigortalıların, çalıştıklarını, hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak (5) yıl içerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilâm ile kanıtlayabildikleri takdirde, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayılarının göz önünde bulundurulacağı açıklanmış olup, anlaşılacağı üzere, çalışmanın tespiti istemiyle hak arama yönünden getirilen süre, doğrudan doğruya hakkın özünü etkileyen hak düşürücü niteliktedir ve dolması ile hakkın özü bir daha canlanmamak üzere ortadan kalkmaktadır. Fıkrada öngörülen hak düşürücü süre uygulamasında, hizmetin ara vermeksizin kesintisiz gerçekleştiği durumlarda, çalışmanın sona erdiği (işten çıkış yapıldığı) yılın sonuna karşılık gelen 31 Aralık gününden başlayarak (5) yıllık sürenin hesaplanması gerekmektedir.
    Yukarıdaki yasal düzenleme ve açıklamalar ışığında yapılan değerlendirmede, 1998 yılından itibaren (5) yıl içerisinde açılmayan işbu davada, mahkemece her ne kadar davanın kanıtlanamadığından reddine karar verilmiş ise de 1988 yılından 04.09.1998 yıllarına kadar geçen çalışma iddiasına ilişkin davacının murisinin hizmetlerini bildirir işe giriş bildirgesi ya da dönem bordrosu gibi yönetmelikte belirtilen belgelerden herhangi birinin davalı Kuruma verilmediğinin, davacının murisinin çalışmalarının davalı Kuruma bildirilmediğinin ve Kurum tarafından tespit de edilmediğinin anlaşılması karşısında, anılan döneme ilişkin istemin
    hak düşürücü süreye uğradığının gözetilmeden işin esasına girerek hükmün gerekçesinde davanın kanıtlanamadığı gerekçesiyle reddine karar verildiğinin belirtilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    Ne var ki; bu aykırılıkların giderilmesi, yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, hüküm bozulmamalı, 01.10.2011 günü yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun Geçici 3. maddesi dikkate alınarak 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438. maddesi gereğince düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün gerekçesinde yazılı bulunan “davacının eşi Mehmet Canpolat"ın davalı işyerinde ilk olarak 01/08/1998 tarihli işe giriş bildirgesi ile işe girişinin yapıldığı, 34 günlük çalışmasından başka çalıştığına ilişkin bilgi ve belge bulunmadığı, davalı işyerinin 01/08/1998 tarihinde yasa kapsamına alındığı, dolayısı ile davacının 01/08/1998 tarihinden önceki dönemde çalıştığına ilişkin iddiası ispatlanamamış olmakla, davanın reddine karar verilmesi gerekmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.” cümlelerinin silinerek, yerine, “1988 yılından 04.09.1998 yıllarına kadar geçen çalışma iddiasına ilişkin davacının murisinin hizmetlerini bildirir işe giriş bildirgesi ya da dönem bordrosu gibi yönetmelikte belirtilen belgelerden herhangi birinin davalı Kuruma verilmediğinin, davacının murisinin çalışmalarının davalı Kuruma bildirilmediğinin ve Kurum tarafından tespit de edilmediğinin anlaşılması karşısında, anılan döneme ilişkin istemin hak düşürücü süreye uğradığının anlaşılması karşısında davanın hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar verilmiştir.” cümlelerinin yazılmasına ve hükmün gerekçesinin bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının davacıdan alınmasına, 09.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi