Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/5809
Karar No: 2021/11381
Karar Tarihi: 30.09.2021

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2021/5809 Esas 2021/11381 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir ve mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak davacı taraf avukatı tarafından temyiz edilerek, dava dosyası incelendiğinde taraf ehliyetinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Taraf ehliyeti, davada taraf olabilme yeteneğidir ve Medeni Kanun'da belirtilen kişiler taraf olabilme ehliyetine sahiptir. Dosya incelendiğinde davalı şirketin birleştiği görülmüş ve bu nedenle davada yanlış tarafın belirtildiği tespit edilmiştir. Karşı tarafın rızasını aramaksızın taraf değişikliği talebi kabul edilebileceğine dair yasal bir düzenleme bulunmaktadır. Bu nedenle, davalı şirketin husumet yöneltilerek, taraf teşkili sağlandıktan sonra yargılama yapılması ve sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi hukuka aykırıdır. Bu nedenle mahkeme kararı bozulmuştur.

Kanun Maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 114'üncü maddenin 1 inci fıkrasının (d) bendi, 124/4. maddesi. Medeni Kanun'un 50. maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun 8. ve 48. maddeleri.
10. Hukuk Dairesi         2021/5809 E.  ,  2021/11381 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bozmaya uyularak ilâmında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Taraf ehliyeti konusu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 114"üncü maddenin 1 inci fıkrasının (d) bendi uyarınca dava şartlarındandır, davanın her aşamasında ileri sürülebilir. Taraflarca ileri sürülmese dahi gerek mahkemece, gerekse Yargıtay’ca tarafların bu yönde bir savunmasının olup olmadığına bakılmaksızın kendiliğinden göz önünde tutulur.
    Taraf ehliyeti, davada taraf olabilme yeteneğidir. Taraf ehliyeti, Medeni Hukuktaki medeni haklardan yararlanma (hak) ehliyetinin Medeni Usul Hukukunda büründüğü şekildir. Kimlerin taraf ehliyetine sahip bulunduğu Medeni Kanuna göre belirlenir (HMK m.50, TMK m.8 ve m.48). Buna göre, medeni haklardan yararlanma (hak) ehliyeti bulunan her gerçek (TMK m.8) ve tüzel (TMK m.48) kişi, davada taraf olabilme ehliyetine de sahiptir. Bu çerçevede, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 124/4. maddesindeki; dava dilekçesinde tarafın yanlış veya eksik gösterilmesinin kabul edilebilir bir yanılgıya dayanması halinde hâkimin karşı tarafın rızasını aramaksızın taraf değişikliği talebini kabul edebileceğini düzenlemiştir.
    Dosyanın incelenmesinde, davalı ... Sigorta Anonim Şirketi’nin ... ile birleşip, birleşmenin tescil edildiği yönündeki beyan ve bilgiler gözetilerek bu hususun gerçekliği araştırılıp, varlığı halinde ...’nin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 124. maddesi kapsamında taraf kılınmak suretiyle ve anılan şirkete dava dilekçesi, bilirkişi raporu, gerekçeli karar ve bozma kararı tebliğ edilerek savunma ve delilleri toplanmak suretiyle yargılama yapılıp sonucuna göre karar verilmelidir.
    Mahkemece, davalı ...’ne husumet yöneltilerek, taraf teşkili sağlandıktan sonra hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davacı Kurum ve davalı ... vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm sair yönleri incelenmeksizin bozulmalıdır.
    SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz eden davalı ..."e iadesine, 30/09/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi