Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/33018
Karar No: 2015/6344
Karar Tarihi: 23.02.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/33018 Esas 2015/6344 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/33018 E.  ,  2015/6344 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    AVUKAT ..

    DAVA : Davacı, ücret, ilave tediye ve ikramiye alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; müvekkilinin 1. Tip İş Sözleşmesi ile çalışırken ikale sözleşmesi imzalayarak işten ayrılmak zorunda kaldığını, 2007 yılında %5.57 oranında zam verildiğini, davalının taahhüt ettiği toplu iş sözleşmesi zam oranını uygulamadığını, çalışma süresi boyunca küçük miktarlarda ücret artışı yapıldığını belirterek 2007-2011 yılları arasında ödenmesi gerektiği halde ödenmeyen ücret farkı, ikramiye farkı ve ilave tediye farkı alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; 1. Tip İş Sözleşmesinin 7. madde hükmü ile İcra Kurulu"na ücret artışı yapma konusunda takdir yetkisi tanındığını, İcra Kurulu"nun belirlediği oran üzerinden davacıya ücret artışı yapıldığını, 2007 yılında %5.57 oranında ücret artışı yapılıp 2008 yılında 1. Tip İş Sözleşmesi ile kapsam dışı statüde çalışan personel ücretlerinin genel ücret seviyesinin üzerinde olduğu değerlendirilerek ücret artışına gidilmediğini, davacının ücret ve diğer haklarını alarak davalıyı ibra ettiğini, çalıştığı süre boyunca ücretlerini ihtirazi kayıt koymadan alıp sözleşme ile sağlanan ek menfaatlerden de faydalandığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilere zam yapılmasının, davacı için emsal teşkil etmeyeceği, ancak kendi iş sözleşmesi ve tabi bulunduğu yönetmelik ya da skalada öngörülen zamları talep edebileceği, davacının talebinin ise hizmet sözleşmesi ve genelgeye göre enflasyon ve şirketin karlılık oranına dayanan zam isteğine ilişkin bulunduğu, sözleşme ve genelgedeki hükümlerin emredici nitelik taşımadığı, bu itibarla davacının ücret farkı, ilave tediye ve ikramiye alacağı talep edemeyeceği gerekçeleriyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, ücret artışına ilişkin olarak iş yerinde çalışma koşullarının uygulanıp uygulanmadığı noktasında toplanmaktadır.
    ./..
    -2-

    Somut olayda davalıya ait işyerinde şef (en son idari uzman) olarak çalışan davacının 01.01.1989 tarihinde işe başladığı, 02.07.2007 tarihinden itibaren kapsam dışı personel olarak 1. Tip İş Sözleşmesine göre çalışmaya devam ettiği, 30.12.2011 tarihinde yaşlılık aylığına hak kazanması sebebiyle iş sözleşmesinin sona erdiği anlaşılmaktadır.
    Taraflar arasında 14.02.2006 ve 02.07.2007 tarihinde iki ayrı 1. Tip İş Sözleşmesi imzalanmış olup bu sözleşmelerin ayrı ayrı 7. maddesi ile "Ücretlerde yapılacak artış oranının, enflasyon oranı ve şirket performansı dikkate alınarak icra kurulunca her yılın ocak ayı başında belirleneceği" düzenlenmiştir. Söz konusu hüküm, işverene her yıl Ocak ayında ücret artışı yapma yönünde kesin bir yükümlülük getirmemiş olup zam yapılmasının zorunlu olduğuna ilişkin emredici bir hüküm niteliği de taşımamaktadır.
    4857 sayılı Kanun"un 22. maddesinin ikinci fıkrasında, çalışma koşullarının, tarafların karşılıklı uzlaşmaları ile değiştirilmesinin her zaman mümkün olduğu hükmü yer almakta olup, davalı işyeri kayıtları ile davacının özlük dosyası kapsamında, bu maddeye göre kapsam dışı olarak çalışılan süre zarfında taraflar arasında karşılıklı uzlaşma ile davacının ücretinin belirlendiği bir iş sözleşmesi bulunmamaktadır.
    Davalı tarafın 1. Tip Sözleşme gereği çalışanların ücretlerini % 5,57 arttırıldığına dair iddia ettiği genelge ile davacının dayanağını oluşturan ".... İş Mevzuatına Tabi (Kapsam Dışı) Olan Personelin Ücret ve Fazla Çalışma Esasları" başlıklı belgenin dosya içeriğinde bulunmadığı görülmektedir.
    Yukarıda yapılan açıklamalar dikkate alınarak, öncelikle 1. Tip Sözleşme gereği çalışanların ücretlerinin % 5,57 arttırıldığına dair davalı tarafça iddia edilen genelge ile ".... İş Mevzuatına Tabi (Kapsam Dışı) Olan Personelin Ücret ve Fazla Çalışma Esasları" başlıklı belge davalı taraftan istenerek dosya kapsamına alınmalıdır. Davalı işyerinde iş mevzuatına tabi (kapsam dışı) olarak çalışan davacının talep ettiği döneme ilişkin süre ve bu dönem aldığı ücretler ile ".... İş Mevzuatına Tabi (Kapsam Dışı) Olan Personelin Ücret ve Fazla Çalışma Esasları" başlıklı belgenin yürürlük süresi göz önüne alınarak, adı geçen belgenin Ücretlerin Belirlenmesi başlıklı 4. maddesi gereği toplu iş sözleşmesi ücret zammı artışının davacının ücretine yansıtılması gerekip gerekmediğinin tespiti amacıyla, davacının kendi iş sözleşmesi ve tabi bulunduğu ücret skalasında öngörülen ücretin, icra kurulu kararı ile yapılan zam oranı dikkate alınarak toplu iş sözleşmesinde kapsam içi işçiler için öngörülen ücret artışını karşılayıp karşılamadığı hususunda bilirkişiden ek rapor alınması, bilirkişi raporunun taraflara tebliğ edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 23.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    ....

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi