Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/811
Karar No: 2012/5073
Karar Tarihi: 02.04.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/811 Esas 2012/5073 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Yirmi beş adet taşınmazdaki ortaklığın giderilmesi için açılan davanın üç taşınmaz hakkında reddedildiği ve yirmi iki taşınmaz hakkında kabul edildiği belirtilen karar, temyiz edilerek Sulh Hukuk Mahkemesine taşındı. Temyiz eden davalı vekilinin birinci itirazı reddedilirken, ikinci itirazının dava konusu olan iki taşınmaz hakkında kişinin henüz reşit olmadığı ve yasal temsilcisi olmaması nedeniyle kabul edilemez olduğu belirtildi. Kanun maddelerine göre, medeni haklardan yararlanma hakkına sahip olan kişinin aleyhine dava açılabilir ancak davalının reşit olmadığının mahkemece öğrenilmesi halinde yasal temsilcisine tebligat yapılması gerekmektedir. Bu nedenle kararın bozulması gerektiği sonucuna varıldı. Kanun maddelerine göre, dava ehliyeti medeni hakları kullanma ehliyetine göre belirlenir ve fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir. Erginlik ise 18 yaşının doldurulmasıyla başlar.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/811 E.  ,  2012/5073 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, yirmibeş adet taşınmazdaki ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece üç adet taşınmaz hakkında açılan davanın reddine, yirmiiki adet taşınmaz hakkında açılan davanın kabulüne, ortaklıklarının satılarak giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılardan ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairemizce ondokuz adet taşınmaz yönünden kararın onanmasına, ..., ... ve ... parsel sayılı taşınmazlar yönünden taraf teşkili sağlanması ve 59 nolu parsel üzerinde bulunan muhdesatın oran kurulmak sureti ile dağıtılması gerektiğinden bozulmasına karar verilmiş, bozma ilamına uyan mahkemece. ..., ... ve ... nolu parsellerin satılarak ortaklığının giderilmesine, diğer parseller yönünden karar verilmiş olduğundan karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş, hüküm davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-)Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına göre temyiz eden davalı ... vekilinin dava konusu ... parsel sayılı taşınmaza ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-)Davalı vekilinin dava konusu ... ve ... parsel sayılı taşınmazlara ilişkin temyiz itirazlarına gelince; Dava konusu ... ve ... nolu parsellerde muris ... mirasçılarından olan kızı ... 11.08.1996 doğumludur. Dahili dava dilekçesi kanuni temsilcisi yerine reşit olmayan davalıya tebliğ edilerek yargılama sürdürülmüş ve hüküm yine kanuni temsilci yerine adı geçen davalıya tebliğ edilmiştir. 6100 sayılı HMK.nun 50.maddesine göre, medeni haklardan yararlanma ehliyetine sahip olan, davada taraf ehliyetine de sahiptir. Aynı kanunun 51.maddesine göre de, dava ehliyeti, medeni hakları kullanma ehliyetine göre belirlenir. 4721 sayılı TMK.nun 9.maddesine göre, fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir. Aynı kanunun 10. maddesine göre de, ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır. 11. maddeye göre ise, erginlik 18 yaşının doldurulmasıyla başlar.
    Yukarıda açıklanan kanun maddelerine ve Yargıtay HGK.nun 14.01.1976 gün ve 477/12 sayılı içtihadına göre, davada taraf olma ehliyeti, medeni haklardan yararlanma hakkının bir sonucudur. Reşit olmayan kimse; medeni hakları kullanma ehliyetinden yoksun bulunması nedeniyle her ne kadar kendisi dava açamaz ise de, sözü edilen haklardan yararlanma ehliyetine haiz bulunduğundan aleyhine dava açılabilir. Ancak, davalının reşit olmadığının mahkemece her ne suretle olursa olsun öğrenilmesi halinde, re"sen kanuni mümessile, davanın devamı sırasında davalının reşit olması halinde ise, bizzat kendisine tebligat yapılarak sonucuna göre davanın yürütülmesi gerekir.
    Olayımızda; mirasçı ... dava tarihinde onsekiz yaşından küçük olduğundan dahili dava dilekçesinin yasal temsilcisine tebliğ edilmesi gerekirken, adı geçene bizzat tebligat yapılması doğru değildir. Bu itibarla, adı geçenin yasal temsilcisine tebligat yapılarak, yasaya uygun taraf teşkili sağlandıktan sonra bir karar verilmesi gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Hüküm bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda 1 nolu bentte yazılı nedenlerle hükmün 59 nolu parsele ilişkin kısmının ONANMASINA, 1135 ve 1509 nolu parsellere ilişkin kısmının ise 2.nolu bentte yazılı nedenlerle BOZULMASINA ve onanan kısım için taşınmaz malın satış bedelinden payına düşecek paranın %09.9 oranında hesaplanacak onama harcından peşin alınan 18.40.-TL’nın mahsubu ile bakiyesinin temyiz edenden alınmasına, 02.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi