Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/2604
Karar No: 2015/3485
Karar Tarihi: 25.06.2015

Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/2604 Esas 2015/3485 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir hakaret suçu mahkumiyet kararı temyiz edilmiş ancak temyiz isteğinin reddi nedeni bulunmadığından işin esasına geçilmiştir. Yapılan incelemede başka nedenler bulunmamıştır. Ancak, yazılı savunmada yer alan bazı sözler mahkeme heyetini hedef almamıştır ve hakaret suçunun unsurları oluşmamıştır. Bu kapsamda, yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesi kanuna aykırıdır ve kararın bozulması gerekmektedir. Kanuna aykırı ve sanık müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görülerek hüküm mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
TCK'nın 128. maddesi \"Hakaret\" suçunu düzenler. Suçun, bir kimseyi alenen aşağılama ya da onur, şeref ve saygınlığına saldırı niteliği taşıması gerekmektedir. Ancak, kararda belirtildiği gibi, savunma dokunulmazlığı kapsamında sert eleştiriler ve kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler, hakaret suçunun unsurlarının oluşmamasına neden olabilir.
18. Ceza Dairesi         2015/2604 E.  ,  2015/3485 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hakaret
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre ve temyiz dilekçesinin yazı işleri müdürü tarafından 04/07/2012 tarihinde havale edildiği anlaşıldığından, tebliğnamedeki bu husustaki düşünceye iştirak edilmeyerek dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Somut olayda, ...Ağır Ceza Mahkemesi"nde yargılanan sanığın, yargılama konusu olaya ilişkin olarak yapmış olduğu on sekiz sayfalık yazılı savunmasında yer alan ve... Sulh Ceza Mahkemesi tarafından sanık hakkında kurulan hükümde hakaret unsuru taşıdığı kabul edilen; “..şu anda hukuk mahkemesinde değil adeta karakuşu mahkemelerinde yargılanıyorum, ben bu 9 aylık süre zarfında delilleri karartmadım da,..."te ve..."de yeni deliller bulundu, şimdi mi delilleri karartma ihtimalim belirdi? Kanaatim odur ki gerek savcılık makamının gerekse de mahkemenin korkusu delillerin karartılması değil, aksine delillerin çürütülmesidir. ... ben neden suçluyum cevap veremiyorsunuz değil mi? veya yüreğiniz yetmiyor cevap vermeye." ," ... amma demişler ki mahkeme kadıya mülk değildir, gün olur devran döner, keser döner sap döner, gün olur hesap döner, suç üretim çetesi mensupları ve uygulayıcıları buraya gelip hesap verecekler ve ben şu andaki yerde olacağım, öfke dolu, kin dolu olarak sorularımı yine soracağım" " neden böyle oldu, mahkemeler riyakar olur mu, mahkemeler riyakarlık yaparlar mı?” şeklindeki sözlerin, birlikte ardı ardına söylenmediği, sanığın onsekiz sayfalık savunmasında yer aldığı ve yer aldığı bölümde okunduğunda; bazı sözlerin mahkeme heyetini hedef almadığı, kim olduğu bilinmeyen kişileri hedef aldığı ; diğer sözlerin ise de; müşteki mahkeme heyetinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, TCK"nın 128. maddesinde düzenlenen iddia ve savunma dokunulmazlığı kapsamında kaldığı, kaba hitap tarzı niteliğinde sert eleştiriler olduğu, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesi,
    Kanuna aykırı ve sanık ... müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görülerek tebliğnameye aykırı HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 25/06/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi