Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/22261
Karar No: 2015/33119
Karar Tarihi: 23.11.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/22261 Esas 2015/33119 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2014/22261 E.  ,  2015/33119 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, prim alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait iş yerinde İdari İşler Departmanında ""Departman Müdürü "" olarak en son aylık 10.000 TL brüt ücreti ile çalıştığını, iş akdi davalı işveren tarafından feshedildiğini ve ikale sözleşmesi yapıldığını, buna göre bir ödeme yapılmış ise de prim alacağının ödenmediğini ileri sürerek, 2010 ve 2011 yllarına ait prim alacağının tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshedildiğini ve feshe bağlı tüm haklarının kendisine ödendiğini, davacının talebi üzerine fesih sonrasında kendisi ile feshin mali sonuçlarına ilişki bir protokol düzenlendiğini, bu protokol ile davacıya tüm yasal haklarının yanı sıra brüt 40.000,00 TL tutarında bir ek ödeme yapıldığını, davacının herhangi bir alacağının ve talep hakkının kalmadığı ve bulunmadığı konusunda mutabık kaldıklarını, davacının performans primi alacağına da hak kazanmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı işverenlikte 23/09/2010-31/10/2011 tarihleri arasında idari işler müdürü olarak çalıştığı, davaya konu olan prim alacakları yönünden yapılan araştırmada tarafların iş akdinin ikale sözleşmesi ile sona erdiği, ancak davacının çalıştığı dönemde sağladığı katkının göz önüne alınması gerektiği, iş yerinde bir prim uygulaması bulunduğu, davacının da prim ödendiği dönemde iş yerinde değilse bile çalıştığı süre boyunca katkı sağladığı kardan prim almayı hakkettiği gerekçesi ile davanın kabulüne, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.


    E) Gerekçe:
    Davacı, davalıya ait işyerinde Departman Müdürü olarak çalıştığını, iş akdinin işverence 31/10/2011 taripinde sona erdirildiğini, aynı tarihde yapılan ikale sözleşmesine istinaden işverence bir kısım ödeme yapıldığını ancak hak kazandığı 2010 ve 2011 yıllarına ait primlerin ödenmediğini ileri sürüp prim alacağı istemiş, davalı ise sunduğu sona erme protokolüne göre davacının bir alacağı olmadığını savunmuştur.
    Mahkemece, tarafların iş akdinin ikale sözleşmesi ile sona erdiği ancak davacının çalıştığı dönemde sağladığı katkının göz önüne alınması gerektiği, iş yerinde bir prim uygulaması bulunması ve davacının hak kazanması nedeni ile alacağın hüküm altına alınması gerektiği belirtilerek dava kabul edilmiştir.
    Davalının savunmasına dayanak yaptığı ve taraflar arasında imzalanan "İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçlarına İlişkin Protokol" ün Mali Hükümler başlıklı C bendinin 1 numaralı hükmüne göre davacı, işveren nezdinde hiçbir alacak, tazminat ve sair hakkı kalmadığını kabul etmiştir. Bu hükme göre prim alacağının da ortadan kalktığının kabulü gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 23/11/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi