Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2012/16797
Karar No: 2013/39086
Karar Tarihi: 10.12.2013

Hırsızlık - konut dokunulmazlığını ihlal - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2012/16797 Esas 2013/39086 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir hırsızlık ve konut dokunulmazlığı suçundan mahkumiyet hükmü temyiz edilmiştir. Sanıkların avukatları tarafından yapılan duruşmalı inceleme istemi reddedilmiştir. Hükmedilen cezaların türü ve süresi itibarıyla tekerrüre esas olabileceği belirtilmiştir. Konut dokunulmazlığını ihlal suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesi sonucunda, cezada artırım yapılmamıştır. Ancak, hırsızlık suçundan kurulan hükümde isabetsizlik bulunmuştur çünkü zararın tazminatı ile ilgili bir tartışma yapılmamıştır. Bu nedenle, karar kısmen bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- 5320 Sayılı Yasa'nn 8/1. maddesi
- 1412 Sayılı CMUK'un 318. maddesi
- 5237 Sayılı TCK'nin 119/1-c maddesi
(Kapatılan)13. Ceza Dairesi         2012/16797 E.  ,  2013/39086 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Hükmedilen cezaların türü ve süresi itibarıyla sanıklar ... ve ... müdafıi tarafından yapılan duruşmalı inceleme isteminin, 5320 Sayılı Yasa"nın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 Sayılı CMUK"un 318. maddesi gereğince REDDİNE,
    Sanık ..."in tekerrüre esas olduğu belirtilen Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi"nin 2004/931 Esas 2004/902 Karar sayılı ilamının birden fazla suçtan verilen cezaların toplamından oluştuğu, buna göre; ilamdaki en ağır cezaya ilişkin hükümlülüğün tekerrüre esas alınması gerektiğinin infaz aşamasında belirlenerek gözetilmesi olanaklı görüldüğünden bozma nedeni yapılmamıştır.
    A- Sanıklar hakkında konut dokunulmazlığını ihlal suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesinde,
    Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi nedeniyle cezadan 5237 Sayılı TCK"nın 119/1-c maddesi uyarınca artırım yapılmaması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre sanıklar ... ve ... müdafii ile sanık ..."in temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
    B- Sanıklar hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesine gelince,
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanıklar tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;Dosya kapsamına göre; sanıkların şikayetçinin ikamet ettiği eve girerek salonda bulunan vestiyeri ve yatak odasında ki bazayı karıştırdıkları, evden çıkarken de vestiyerde bulunan 280 TL parayı aldıkları olayda, hırsızlık fiilinin gerçekleştiği saatten hemen sonra müşteki ve tanıkların emniyette vermiş oldukları somut beyanları , canlı teşhis tutanağı, aynı gün yakalanan sanıkların üzerlerinden çıkan toplam paranın da 290 TL olması gibi hususlar gözönüne alındığında , şikayetçinin olaydan iki gün sonra vermiş olduğu 24.04.2009 tarihli şikayetten vazgeçme dilekçesinde parayı vestiyerin ara kısmında bulduklarını beyan etmesine karşın , C.Savcısına vermiş olduğu ifadesinde “iş elbisesi olarak kullandığım elbisenin cebine elimi soktuğumda 280 TL paranın orada olduğunu gördüm” şeklinde ki çelişkili beyanı , aynı şekilde müştekinin kızı tanık ...’nün C.Savcısına verdiği ifadesinde, sanıkların eve girip eşyaları karıştırdıklarını beyan etmesine rağmen kovuşturma aşamasında eve girilmediğini ve eşyalarında karıştırılmadığını belirtir nitelikte ve tamamen sanıkları kurtarmaya yönelik ve kolluk beyanlarını yalanlar biçimde ki ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde yerel mahkemenin, duruşmadaki müşteki ve tanık beyanlarına itibar etmemesi yönünde ki gerekçesinin yasal ve oluşa uygun bulunması nedeniyle tamamlanmış hırsızlık suçundan kurulan hükümde bir isabetsizlik bulunmamakla birlikte kamu davası açılmadan önce mağdurun zararının tazmin edilip edilmediği hususunun tartışılmaması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanıklar ... ve ... müdafii ile sanık ..."in temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye kısmen aykırı olarak BOZULMASINA, 10.12.2013 tarihinde oy birliği ile karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi