Abaküs Yazılım
12. Daire
Esas No: 1998/1408
Karar No: 2000/671
Karar Tarihi: 10.02.2000

Danıştay 12. Daire 1998/1408 Esas 2000/671 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, komiser yardımcısı olarak görev yaparken askerlik hizmetinin rütbe terfiinde değerlendirilmesi için yaptığı başvurunun zımnen reddedilmesine itiraz etmiştir. İdare Mahkemesi, davacının polis amiri olarak atanmadan önceki askerlik hizmetinin terfide değerlendirilemeyeceğini belirterek davayı reddetmiştir. Davacı ise idare mahkemesi kararının Anayasanın 2, 5 ve 10. maddelerine aykırı olduğunu savunmuştur. Danıştay Tetkik Hakimi ve Savcısı, davacının askerlik süresinin rütbe terfisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu doğrultuda, İdare Mahkemesi kararı hukuka ve yasalara uygun olduğundan temyiz istemi reddedilmiştir. Kanuna göre, Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananların, asaletlerinin onaylanmasının ardından askerlik süresinin kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 55. maddesi de terfide liyakat ve kıdem esas alındığından askerlik süresinin rütbe terfisinde de göz önüne alınması gerektiğini belirtmektedir.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 1998/1408
Karar No: 2000/671

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: Komiser yardımcısı olarak görev yapan davacı, 20 aylık askerlik hizmetinin rütbe terfiinde değerlendirilmesi için yaptığı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü E:…, K:… sayılı kararıyla; 3870 sayılı Kanunla değişik 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 55.maddesinde .."Meri mevzuat hükümlerine göre kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi yapılan her türlü uzmanlık tezi, master, doktora ve avukatlık stajı rütbe kıdeminde değerlendirilmez. Ancak, polis amiri olduktan sonra yapılan askerlik hizmeti; yurt dışı misyon koruma, yurt dışı kurs ve diğer görevleri nedeniyle geçirilen süreler, görev nedeniyle yaralanma halinde tedavi ve istirahat süreleri rütbe terfiinde değerlendirilir." hükmüne yer verildiği; yine Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personelinin Rütbe Yükselmesi ile Görev Ünvanlarında Uygulanacak Yönetmeliğin 11.maddesinde "Polis amirlerinin rütbe yükselmelerinde, polis amiri olduktan sonra yapılan askerlik hizmetinin değerlendirileceğinin belirtildiği, dava dosyasının incelenmesinden; davacının 16.2.1987 tarihinde lise mezunu ve askerliğini yapmış polis memuru olarak göreve başladığı, 1993 yılında … Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İş İdaresi Bölümünden mezun olduğu, 1995 yılında açılan komiser yardımcılığı sınavını kazanarak eğitimden sonra 28.6.1996 tarihinde komiser yardımısı olarak atandığının anlaşıldığı, davaının 28.6.1996 tarihinde polis amiri sıfatını aldığı ve askerliğini polislikten önce yaptığı hususlarının tartışmasız olduğu, bu durumda ancak polis amiri olduktan sonra yapılan askerlik hizmeti rütbe terfiinde sayılacağından, davacı hakkında tesis olunan işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı, sözkonusu uygulamanın akademi mezunu olanlar ve olmayanlar arasında farklılık doğurduğunu, kendilerinin de (A) grubu polis amiri olduğunu, bu farklı uygulamanın Anayasanın 2. 5. ve 10. maddelerine aykırı olduğunu öne sürmekte ve idare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Komiser Yardımcısı olan davacının kademe terfiinde değerlendirilen 20 aylık askerlik hizmetinin rütbe terfiinde de değerlendirilmesi isteminin zımnen reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 84 üncü maddesinde; Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananların asaletlerinin onaylanmasından sonra, askerlikte geçen sürelerinin kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde değerlendirileceği hükme bağlanmıştır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 55 inci maddesinde; terfide liyakat ve kıdem esas alındığına ve kıdem belirli süre çalışmalar sonucunda kademe ve derecelerde ilerlemelerle oluştuğuna göre, 657 sayılı Yasanın 84 üncü maddesi uyarınca askerlikte geçen sürenin rütbe terfisinde de gözönüne alınarak değerlendirimesi tabiidir.
Bu nedenle davacının askerlikte geçen süresinin rütbe yükselmesinde de değerlendirilmesi gerekirken isteminin reddedilmesinde ve bu işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında yasa ve hukuka uyarlık görülmediğinden temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan … lira yürütmenin durdurulması harcının ve … lira posta pulunun isteği halinde davacıya iadesine 10.2.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi