12. Ceza Dairesi 2019/12763 E. , 2021/7050 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
Suç : Taksirle öldürme
Hüküm : TCK"nın 85/1, 62/1, 51/1-3-7-8 maddeleri gereği mahkumiyet
Taksirle öldürme suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre,
Dosya içeriğine göre temyiz dışı sanık sürücü ..."in idaresindeki kamyonetle, gece vakti, yağışlı havada, aydınlatmanın bulunmadığı, meskun mahal dışı, bölünmüş ıslak asfalt kaplama karayolunda seyrederken, gidiş istikametine göre sağda bulunan kayalıktan yağmur sebebiyle istinat duvarını aşarak yola düşen mucurlara takılarak direksiyon hakimiyetini kaybettikten sonra kamyonetin bulunduğu yöne doğru solda bulunan orta refüj üzerinden geçerek karşı şeride girdiği esnada beton bariyerlere çarpması neticesinde Kızılırmak"a savrulan aracın içerisinde yolcu ..."nin hayatını kaybettiği, sürücü ..."in ise basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandığı, kazanın gerçekleştiği yolun rutin bakım ve onarımını Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyle üstlenen ... İnşaat Oto Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketinin şantiye şefi görevini yapan sanık ... hakkında araçta yolcu Ayşe"nin taksirle ölümüne sebebiyet vermekten TCK"nın 85/1. maddesi gereğince cezalandırılması talebiyle kamu davası açıldığı ancak Şerafettin"in soruşturma aşamasında olay sebebiyle yaralandığını ve sorumlulardan şikayetçi olduğunu bildirdiği değerlendirilmeyerek davanın Kargı Asliye Ceza Mahkemesince görülerek, karara bağlandığı anlaşılmıştır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 85/2. maddesindeki "Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.", 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 12. maddesindeki "Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, Türk Ceza Kanununda yer alan yağma (m. 148), irtikâp (m. 250/1 ve 2), resmî belgede sahtecilik (m. 204/2), nitelikli dolandırıcılık (m. 158), hileli iflâs (m. 161) suçları, Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısmının Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar (318, 319, 324, 325 ve 332 nci maddeler hariç) ve 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtayın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler, askerî mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler ile çocuklara özgü kovuşturma hükümleri saklıdır." ve aynı Kanunun 14. maddesindeki "Mahkemelerin görevlerinin belirlenmesinde ağırlaştırıcı veya hafifletici nedenler gözetilmeksizin kanunda yer alan suçun cezasının üst sınırı göz önünde bulundurulur." şeklindeki düzenlemeler karşısında, atılı suçun cezasının üst sınırının 15 yıl hapis olduğu, 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlara bakmanın Ağır Ceza Mahkemesinin görev alanı içerisinde bulunduğu ve üst dereceli mahkemede yargılamanın sanık lehine olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde, görevsizlik kararı verilmesi gerektiği gözetilmeden yargılamaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması,
Kanuna aykırı olup, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi gereğince isteme uygun olarak BOZULMASINA, 19/10/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.