13. Hukuk Dairesi 2019/2841 E. , 2019/10163 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, ..."dan satın aldığı ve diğer davalı ... İnşaat Turizim Nakliyat Gıda San ve Tic. Ltd. Şti."nin yapmış olduğu dairenin izalasyonunun iyi yapılmaması nedeniyle kullanıldıktan bir süre sonra, duvar ve tavanda rutubetlenme ve nem olduğunu, ortak kullanım alanı olan garajda da tavandan su akması, duvarların nemlenip yeşillenmesi gibi sorunlar yaşandığını, şirket ortakları ile görüşerek sorunların iletilmesine rağmen bir çözüm bulunmadığından delil tespiti yaptırdıklarını ve alınan bilirkişi raporu ile ayıbın tespit edilerek daire başına 5.534,20 TL maliyet çıkartıldığını ileri sürerek; fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile şimdilik 1.000,00 TL’nin satış tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar, davanın reddini dilemişlerdir.
Mahkemece, bozma üzerine davanın kısmen kabulü ile davacının ikinci ıslah talebi değerlendirilemeyerek bilirkişi raporunda belirlenmiş olan 4.686,18 TL’den 1.000,00 TL’ye dava tarihi olan 19.07.2010, bakiye 3.686,18 TL’ye ıslah tarihi olan 07.02.2012 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle davalılardan müşterek müteselsilen tahsiline karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
1-Tavzih ve Tashih Kurumu HMK"da ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup bu düzenlemelere göre mahkemece, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların tashih yoluyla res"en veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir (HMK 304). Tavzihe ilişkin olarak ise, hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyorsa yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa tavzih kararı verilebilir. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez. Asıl hükmü değiştirerek, hüküm sonucunu bertaraf edecek tavzih kararı verilemez (H.M.K 305/2).
Somut olayda; mahkemece gerekçeli kararın hüküm kısmının 5. bendinde yer alan "Red olunan kısım yönünden Avukatlık Ücreti Tarifesi gereğince hesap ve takdir olunan 843,51 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine" cümlesinin hükümden tümden çıkarılmasına, 7. bendinde yer alan "Davacı tarafından yapılan 42,90-TL ilk başvuru, harç ve davetiye 978,4-TL, iki keşif giderleri toplamı 1.021,3-TL yargılama giderinin davanın kısmen kabul olması nedeniyle 865,50 TL’nin davalılardan müşterek müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine, bakiye kısmın davacı üzerine bırakılmasına..." cümlesinin çıkarılmasına yerine "Davacı tarafından yapılan 42,90-TL ilk başvuru, harç ve davetiye 978,4-TL, iki keşif giderleri toplamı 1.021,3-TL yargılama giderinin davalılardan müşterek müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine," şeklinde düzeltilmesine karar verildiği, bu suretle hükmün değiştirildiği anlaşılmaktadır. Mahkemece, verilen tashih kararı dosya içeriği ve karar gerekçesi itibariyle HMK 304. maddesinde tanımlanan yazı ve hesap hatası ve benzeri açık bir hata olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığından ve yukarıda açıklandığı üzere tashih kararıyla tarafların hak ve borçlarında değişikliğe gidilemeyeceğinden yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
2-Bozma nedenine göre tarafların temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenle tarafların temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan 29,20 TL harcın davalılara iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 17/10/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.