Esas No: 2021/6046
Karar No: 2022/3723
Karar Tarihi: 01.03.2022
Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/6046 Esas 2022/3723 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen hüküm, Jandarma teşkilatının askeri görevleri sınırlandırıldığı için Jandarma personelinin sivil mahkemelerde yargılanması gerektiği yönündeydi. Ancak 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'ndaki değişiklikler sonucunda, Jandarma'nın askeri bir güvenlik kuvveti olmaktan çıktığı ve kural olarak Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden ayrıldığı ve Jandarma personeline askeri görev verilmesinin istisnai olduğu ortaya çıktı. Buna göre, Jandarma personelinin askeri mahkemelerde yargılanabilmesi için askeri görev verilmiş olması gerekiyor. Bu nedenle, Jandarma personeli olan sanığın, kanunlarla tevdi edilmiş askeri bir görevden kaynaklanmayan davası nedeniyle görevsizlik kararı verilmesi gerekiyordu. Bu temyiz talebi kabul edildi ve hüküm bozuldu.
Detaylı kanun maddeleri:
- 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nun 7. maddesi: Jandarmaya sadece kanunlarla askeri görev verildiği takdirde Jandarma personelinin askeri mahkemelerde yargılanabileceği belirtilmiştir.
- 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nun 15/d maddesi: Bu maddeye göre Jandarma personelinin askeri mahkemelerde yargılanabilmesi için askeri görev verilmesi gerekmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 1632 sayılı Yasaya aykırılık
HÜKÜM : Hükümlülük
Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
Karar tarihinden önce 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nda, 25/07/2016 tarihli ve 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan değişiklikler sonucunda; Jandarmanın askeri bir güvenlik kuvveti olmaktan çıktığı ve kural olarak Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden ayrıldığı, Jandarma personelinin askeri görevlerinin sınırlandırıldığı, Jandarma personeline askeri görev verilmesinin istisnai olduğu ve belirli şartlar gerçekleştiğinde, ancak askeri görev verilebileceği, askeri mahkemelerin Jandarma personelini yargılama görevinin sadece askeri görev verildiği takdirde söz konusu olabileceği, buna göre 2803 sayılı Kanunun 7. maddesine göre Jandarmaya sadece kanunlarla askeri görev verildiği takdirde aynı Kanun'un 15/d maddesine göre Jandarma personelinin askeri mahkemelerde yargılanabileceği gözetilmeksizin Jandarma personeli olan sanığın, kanunlarla tevdi edilmiş askeri bir görevden kaynaklanmayan dava konusu eylemi nedeniyle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması,
Yasaya aykırı ve hükmü temyiz etmeye yetkili Komutanın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, sair yönleri incelenmeyen hükümlerin 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK'nun 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 01.03.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.